Hned po upečení jsou škvarkoví šneci se zelím nejkřupavější, ale výtečné jsou i další dny. A čím chutnější zelí, tím lepší zelňáky. Proto si nejlépe připravte vlastní kysané zelí. A pokud nevíte jak, do receptu jsme vložili video postup, jak na to.
Suroviny
Postup
Droždí utřete s cukrem, přidejte trochu vlažné vody či mléka a rozmíchejte na hladkou kašičku. Mouku prosijte se solí do mísy, uprostřed udělejte důlek a vlijte připravené droždí.
Přidejte zbylou tekutinu, žloutky, promíchejte a zapracujte škvarky i sádlo a zadělejte nelepivé hladké těsto. Nechte ho chvíli kynout; stačí tak 10 minut
Těsto rozválejte na pomoučněném vále na obdélníkový plát o síle asi 0,5 cm a potřete ho rozpuštěným sádlem. Posypte kmínem, vymačkaným zelím a po delší straně sviňte jako roládu.
Ostrým nožem roládu nakrájejte na plátky 2–3 cm silné. Plech vyložte papírem na pečení, potřete ho sádlem a plátky těsta naplocho rozložte po celém plechu, mírně je zploštěte rukou a každý potřete rozšlehaným vejcem.
Předehřejte troubu na 180 °C a zelníky pečte dozlatova.
NĚCO NAVÍC
Místo zelí a kmínu můžete použít ořechy, dýňová či jiná semínka a semena, sýr, šunku… Skvělí jsou i šneci nasladko – do těsta pak dejte navíc 2 lžíce cukru, šneky potřete máslem, posypte cukrem, skořicí, strouhaným kokosem, rozinkami, nebo třeba potírejte zavařeninou. Škvarky v těstě můžete ponechat nebo místo nich přidat trochu smetany.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Masopustní pečení aneb Od pagáčů, přes boží milosti až po koblihy(18 receptů )
- Tradiční zabijačkové hody. Jak na jitrničky, prdelačku nebo uzené z komína(33 receptů )
- Domácí kysané zelí krok za krokem: Jak si připravit vitamínovou bombu a v jakých pokrmech ji využít?(74 receptů )
- Upečte si slané Vánoce: Škvarkové pagáčky, krekry a tyčinky vás během svátků zachrání od hory cukroví.(42 receptů )
- Upečte si slané Vánoce: Škvarkové pagáčky, krekry a tyčinky vás během svátků zachrání od hory cukroví.(42 receptů )
- Pochoutky ze škvarků: 17 ověřených receptů(17 receptů )
- 60 nejlepších receptů s kysaným zelím: Tradiční jídla, která si zamilujete(60 receptů )
- Lahodné dobroty z křupavých škvarků: 25 receptů, ve kterých hrají hlavní roli(27 receptů )