Hned po upečení jsou nejkřupavější, ale výtečné jsou i další dny. A čím chutnější zelí, tím lepší zelňáky.
Suroviny
1 Droždí utřete s cukrem, přidejte trochu vlažné vody či mléka a rozmíchejte na hladkou kašičku. Mouku prosijte se solí do mísy, uprostřed udělejte důlek a vlijte připravené droždí. Přidejte zbylou tekutinu, žloutky, promíchejte a zapracujte škvarky i sádlo a zadělejte nelepivé hladké těsto. Nechte ho chvíli kynout; stačí tak 10 minut
2 Těsto rozválejte na pomoučněném vále na obdélníkový plát o síle asi 0,5 cm a potřete ho rozpuštěným sádlem. QPosypte kmínem, vymačkaným zelím a po delší straně sviňte jako roládu. Ostrým nožem ji nakrájejte na plátky 2–3 cm silné. Plech vyložte papírem na pečení, potřete ho sádlem a plátky těsta naplocho rozložte po celém plechu a mírně je zploštěte rukou.
3 Předehřejte troubu na 180 °C a zelníky pečte dozlatova.
NĚCO NAVÍC
Místo zelí a kmínu můžete použít ořechy, dýňová či jiná semínka a semena, sýr, šunku… Skvělí jsou i šneci nasladko – do těsta pak dejte navíc 2 lžíce cukru, šneky potřete máslem, sypte cukrem, skořicí, strouhaným kokosem, rozinkami, nebo třeba potírejte zavařeninou. Škvarky v těstě můžete ponechat nebo místo nich přidat trochu smetany.