Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Škvarkoví šneci se zelím
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 43
Více než hodinu Velmi snadné na 25-30 šneků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4338 kcal
Bílkoviny 124 g
Sacharidy 380 g
Tuky 251 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hned po upečení jsou nejkřupavější, ale výtečné jsou i další dny. A čím chutnější zelí, tím lepší zelňáky.

Suroviny

sůl ½ ČL
droždí čerstvé 30 g
voda 300 ml
vlažná nebo vlažné mléko
podle vypečenosti škvarků
vejce 1 ks
na potření
Na náplň
sádlo 100 g
rozpuštěné
zelí kysané 500 g
1 sáček, bílé, vymačkané
na posypání

Postup

1

Droždí utřete s cukrem, přidejte trochu vlažné vody či mléka a rozmíchejte na hladkou kašičku. Mouku prosijte se solí do mísy, uprostřed udělejte důlek a vlijte připravené droždí. Přidejte zbylou tekutinu, žloutky, promíchejte a zapracujte škvarky i sádlo a zadělejte nelepivé hladké těsto. Nechte ho chvíli kynout; stačí tak 10 minut

2

Těsto rozválejte na pomoučněném vále na obdélníkový plát o síle asi 0,5 cm a potřete ho rozpuštěným sádlem. QPosypte kmínem, vymačkaným zelím a po delší straně sviňte jako roládu. Ostrým nožem ji nakrájejte na plátky 2–3 cm silné. Plech vyložte papírem na pečení, potřete ho sádlem a plátky těsta naplocho rozložte po celém plechu a mírně je zploštěte rukou.

3

Předehřejte troubu na 180 °C a zelníky pečte dozlatova.

NĚCO NAVÍC
Místo zelí a kmínu můžete použít ořechy, dýňová či jiná semínka a semena, sýr, šunku… Skvělí jsou i šneci nasladko – do těsta pak dejte navíc 2 lžíce cukru, šneky potřete máslem, sypte cukrem, skořicí, strouhaným kokosem, rozinkami, nebo třeba potírejte zavařeninou. Škvarky v těstě můžete ponechat nebo místo nich přidat trochu smetany.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/2

Apetit magazín