0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Smažená květenství - kosmatice

Smažená květenství - kosmatice
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Smažená květenství - kosmatice

4.1 / 5. Počet hodnocení: 43
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 592 kcal
Bílkoviny 37 g
Sacharidy 32 g
Tuky 34 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle jídlo se kdysi vyskytovalo na českém jídelníčku hodně často. Květenství bezu obalovaná v těstíčku se podávala s práškovým cukrem, ale když do těstíčka přidáte sýr a kosmatice doplníte pikantním jogurtovým dipem, ukáže vám tahle jemná lahůdka úplně jinou tvář!

Suroviny

bezinkový květ 4 ks
velká, i se stopkou
olej
na smažení
Na těstíčko
vejce 2 ks
kypřicí prášek do pečiva špetka
mléko 2 PL
mouka pšeničná hladká 3 PL
cca
sýr 50 g
typu parmazán, strouhaný, sýr vynechat pokud nasladko

Postup

1

Květenství bezu pořádně otřepejte, abyste je zbavili případných broučků. Z uvedených ingrediencí prošlehejte husté těstíčko (mléko či mouku přidávejte podle potřeby). V něm pak namáčejte květy; můžete je přitom šikovně držet za stopku.

2

V nižším kastrolu nebo na pánvi, kam se obalené květy pohodlně vejdou, rozehřejte větší množství oleje – je lepší, když v něm kosmatice ‚plavou‘, aby se osmažily rychle a stejnoměrně. Květy vkládejte do rozpáleného oleje (i tady vám pomůže stopka) a krátce, dvě až tři minuty, je smažte dozlatova.

3

Osmažené kosmatice pokládejte na vrstvu ubrousků nebo kuchyňského papíru, aby se odsál přebytečný tuk. Podávejte je buď poprášené práškovým cukrem, nebo k nim servírujte třeba bílý jogurt rozmíchaný se solí a česnekem. Slanou verzi můžete také doplnit bramborami nebo kaší – a máte vynikající, jemně aromatické vegetariánské jídlo.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/6

Komentáře

Anonym

Kosmatice se u nás doma smaží odedávna. Těstíčko lze připravit i bez kypřícího prášku, výborné je ho nějak okořenit, např. provensálským kořením nebo směsí na kari. Navrch každé navíc dáváme osmažit kousek dobré uzené šunky nebo špeku - vynikající!

Anonym

Kosmatice dělám každoročně, ale květy namáčím do svítkového těsta: 2 vejce 10 PL mléka 7 PL hrubé krupice 4 PL mouky polohrubé 1/2 bal. prášku do peč. sůl dle chuti Vše vidličkou prošlehat, v těstíčku máčet květy a smažit v rozpáleném tuku po obou stranách (před obracením stopku odstřihnu). Podáváme s bramborem sypaným zelenou cibulovou natí (nebo pažitkou, či petrželkou). Kdo nemá rád bezinky, může si usmažit samotný svítek-lze ho též nakrájený použít jako vložku do polévky.

Anonym

Já jsem do těstíčka dala bílé víno. A hotové obalila ve skořicovém cukru. Pěkně jsem se přežra....

Anonym

zkusila jsem obě varianty: sladkou a slanou... ke slané jsem podávala jogurt s česnekem a sladkou jsem posypala skořicovým cukrem... má to opravdu zajímavou chuť :)

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč