Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Smažená květenství - kosmatice

Smažená květenství - kosmatice

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 592 kcal
Bílkoviny 37 g
Sacharidy 32 g
Tuky 34 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle jídlo se kdysi vyskytovalo na českém jídelníčku hodně často. Květenství bezu obalovaná v těstíčku se podávala s práškovým cukrem, ale když do těstíčka přidáte sýr a kosmatice doplníte pikantním jogurtovým dipem, ukáže vám tahle jemná lahůdka úplně jinou tvář!

Suroviny

bezinkový květ 4 ks
velká, i se stopkou
olej
na smažení
Na těstíčko
vejce 2 ks
kypřicí prášek do pečiva špetka
mléko 2 PL
mouka pšeničná hladká 3 PL
cca
sýr 50 g
typu parmazán, strouhaný, sýr vynechat pokud nasladko

1 Květenství bezu pořádně otřepejte, abyste je zbavili případných broučků. Z uvedených ingrediencí prošlehejte husté těstíčko (mléko či mouku přidávejte podle potřeby). V něm pak namáčejte květy; můžete je přitom šikovně držet za stopku.

2 V nižším kastrolu nebo na pánvi, kam se obalené květy pohodlně vejdou, rozehřejte větší množství oleje – je lepší, když v něm kosmatice ‚plavou‘, aby se osmažily rychle a stejnoměrně. Květy vkládejte do rozpáleného oleje (i tady vám pomůže stopka) a krátce, dvě až tři minuty, je smažte dozlatova.

3 Osmažené kosmatice pokládejte na vrstvu ubrousků nebo kuchyňského papíru, aby se odsál přebytečný tuk. Podávejte je buď poprášené práškovým cukrem, nebo k nim servírujte třeba bílý jogurt rozmíchaný se solí a česnekem. Slanou verzi můžete také doplnit bramborami nebo kaší – a máte vynikající, jemně aromatické vegetariánské jídlo.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/6

Komentáře

Anonym

Kosmatice se u nás doma smaží odedávna. Těstíčko lze připravit i bez kypřícího prášku, výborné je ho nějak okořenit, např. provensálským kořením nebo směsí na kari. Navrch každé navíc dáváme osmažit kousek dobré uzené šunky nebo špeku - vynikající!

Anonym

Kosmatice dělám každoročně, ale květy namáčím do svítkového těsta: 2 vejce 10 PL mléka 7 PL hrubé krupice 4 PL mouky polohrubé 1/2 bal. prášku do peč. sůl dle chuti Vše vidličkou prošlehat, v těstíčku máčet květy a smažit v rozpáleném tuku po obou stranách (před obracením stopku odstřihnu). Podáváme s bramborem sypaným zelenou cibulovou natí (nebo pažitkou, či petrželkou). Kdo nemá rád bezinky, může si usmažit samotný svítek-lze ho též nakrájený použít jako vložku do polévky.

Anonym

Já jsem do těstíčka dala bílé víno. A hotové obalila ve skořicovém cukru. Pěkně jsem se přežra....

Anonym

Recept se nachází v č.6/06, str.39

Anonym

zkusila jsem obě varianty: sladkou a slanou... ke slané jsem podávala jogurt s česnekem a sladkou jsem posypala skořicovým cukrem... má to opravdu zajímavou chuť :)

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit