Ideální předkrm by měl poškádlit smysly, a nechat přitom v žaludku dostatek místa na další chody.
Suroviny
petrželka
4
snítka
kudrnatá (velké pěkné snítky či více menších)
olej
na smažení lilků + 3 lžíce na přípravu kari
Na těstíčko
mléko
250
ml
vejce
2
ks
mouka pšeničná hladká
100
g
sýr
50
g
(polo)tvrdý, strouhaný
sůl
Postup
1
1 Stonky ponechte, abyste měli petrželku za co držet. Snítky důkladně propláchněte ve studené vodě, pak je třepáním osušte. Mléko prošlehejte se žloutky, osolte a postupně přidejte podle potřeby mouku - těstíčko by nemělo být příliš husté. Nakonec opatrně vmíchejte sýr a tuhý sníh z bílků.
2 V nižším kastrolu nebo na hlubší pánvi rozehřejte větší množství oleje tak, aby petrželka mohla při smažení plavat. Držte ji za stonky, smáčejte v těstíčku, nechte lehce okapat a pak vkládejte do rozpáleného oleje (držte ji přitom za stonek, například grilovacími kleštěmi) a krátce, dvě až tři minuty, ji smažte dozlatova.
3 Osmažené ,kosmatice‘ zbavte přebytečného tuku na vrstvě papírových ubrousků. Podávejte ihned jako předkrm.
2 V nižším kastrolu nebo na hlubší pánvi rozehřejte větší množství oleje tak, aby petrželka mohla při smažení plavat. Držte ji za stonky, smáčejte v těstíčku, nechte lehce okapat a pak vkládejte do rozpáleného oleje (držte ji přitom za stonek, například grilovacími kleštěmi) a krátce, dvě až tři minuty, ji smažte dozlatova.
3 Osmažené ,kosmatice‘ zbavte přebytečného tuku na vrstvě papírových ubrousků. Podávejte ihned jako předkrm.