Smažená mozzarella s pikantní omáčkou

Smažená mozzarella s pikantní omáčkou

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1796 kcal
Bílkoviny 101 g
Sacharidy 52 g
Tuky 128 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křupavým kouskům nikdo neodolá.

Suroviny

mozzarella 400 g
v bločku (něco navíc)
mouka pšeničná hladká 3 PL
vejce 2 ks
rozšlehaná
100 g
japonská strouhanka panko
sůl
pepř
čerstvě mletý
česnek sušený 0.5 ČL
oregano 1 ČL
rostlinný olej
na smažení
NA OMÁČKU
olivový olej 1.5 PL
máslo 1 PL
cibule 0.5 ks
nasekané nadrobno
česnek 1 stroužek
prolisovaný
chilli sušené špetka
0.25 ČL
uzená paprika mletá
100 g
rajčata v konzervě
třtinový cukr 0.5 ČL

1 Mozzarellu nakrájejte na kratší špalíky o šířce cca 3 cm a položte je na papírovou utěrku, aby ze sýra odsála veškerou tekutinu. Nechte na utěrce zhruba 10 minut.

2 Do 3 misek dejte mouku, vejce a strouhanku. Mouku pořádně osolte a opepřete a promíchejte. Strouhanku promíchejte se sušeným česnekem a oreganem.

3 Plech vyložte pečicím papírem. Každý špalík mozzarelly obalte nejdřív v mouce, pak ve vejcích a nakonec v ochucené strouhance. Obalené špalíky skládejte na tác vyložený pečicím papírem a pak je vložte zcela zmrznout do mrazáku.

4 Připravte omáčku. Na pánvi rozehřejte olej a máslo a nechte na něm zesklovatět cibuli, pak přidejte česnek. Přisypte chilli a papriku a zalijte rajčaty. Přidejte cukr a vařte zhruba 15 minut, dokud trochu nezhoustne. Odstavte a promixujte dohladka. Potom udržujte omáčku teplou.

5 V hlubší pánvi nebo nádobě vhodné na smažení rozehřejte vyšší vrstvu oleje na 180 °C (teplotu můžete vyzkoušet tak, že do oleje vhodíte kostičku chleba – jakmile se osmaží do 30 vteřin, má olej správnou teplotu). Do rozpáleného oleje vkládejte kousky mozzarelly rovnou z mrazáku a smažte je dozlatova. Postupujte po dávkách, hotové kousky odkládejte na kuchyňskou papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk. Podávejte s teplou omáčkou.

NĚCO NAVÍC

Pro úspěch potřebujete pevnější a sušší mozzarellu, než je ta v nálevu. Prodává se jako mozzarella na pizzu, dá se strouhat a bývá v bločku, někdy je k dostání i uzená. Případně kupte scamorzu, v tom případě ale mouku na obalování osolte méně.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/1

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit