Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Více než hodinu 10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3911 kcal
Bílkoviny 98 g
Cukr 534 g
Tuky 150 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Pěnové, jako polibek lehké pečivo dostalo jméno ‚bezé‘ podle francouzského ,baiser‘ (líbat). Bylo velkou láskou světově proslulé ruské primabaleríny Anny Pavlovové, proto se mu říkává také ‚pavlova‘. Ať tak nebo tak, nechte se políbit!

Suroviny

bílek 8 ks
krupicový cukr 500 g
škrob 1 PL
ocet 2 ČL
2 ks
granátové jablíčko šťáva
citronová štáva
z poloviny citronu
smetana 500 ml

 

Troubu předehřejte na 180 ˚C, horkovzdušnou na 160 ˚C. Plech vyložte papírem a nakreslete na něm kruh o průměru 20 cm.
8 bílků prošlehejte se špetkou soli na hedvábně lesklý sníh a pak do něj postupně zašlehejete 500 g krupicového cukru. Sníh pod jeho vahou nejdřív trochu povolí, ale šleháním začne zase hezky tuhnout. Sníh poprašte 1 lžící škrobu, zakapejte 2 lžičkami octa a lehce promíchejte. Navršte na naznačený kruh na papír a těsto uhlaďte. Chcete-li mít bezé pevně vytvarované, položte na papír před nalitím těsta kruh z dortové formy. Vložte do trouby a ihned snižte teplotu o 30 stupňů. Sušte 1 a 3⁄4 až 2 hodiny, pak troubu vypněte a bezé v ní nechte úplně vychladnout. Těsto by mělo stále mít ve středu konzistenci jako žužu. Šťávu z jednoho granátového jablka smíchejte v kastrůlku se šťávou z půlky citronu a nechte pět až sedm minut probublávat mírným varem, až směs zesirupovatí. 500 ml smetany ušlehejte dotuha. Bezé opatrně sesuňte na talíř a navršte na ně šlehačku, zrníčka a šťávu z druhého granátového jablka. Zakapejte sirupem. 

 

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit