Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Více než hodinu 10 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3911 kcal
Bílkoviny 98 g
Sacharidy 534 g
Tuky 150 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pěnové, jako polibek lehké pečivo dostalo jméno ‚bezé‘ podle francouzského ,baiser‘ (líbat). Bylo velkou láskou světově proslulé ruské primabaleríny Anny Pavlovové, proto se mu říkává také ‚pavlova‘. Ať tak nebo tak, nechte se políbit!

Suroviny

bílek 8 ks
krupicový cukr 500 g
škrob 1 PL
ocet 2 ČL
2 ks
granátové jablíčko šťáva
citronová štáva
z poloviny citronu
smetana 500 ml

 

Troubu předehřejte na 180 ˚C, horkovzdušnou na 160 ˚C. Plech vyložte papírem a nakreslete na něm kruh o průměru 20 cm.
8 bílků prošlehejte se špetkou soli na hedvábně lesklý sníh a pak do něj postupně zašlehejete 500 g krupicového cukru. Sníh pod jeho vahou nejdřív trochu povolí, ale šleháním začne zase hezky tuhnout. Sníh poprašte 1 lžící škrobu, zakapejte 2 lžičkami octa a lehce promíchejte. Navršte na naznačený kruh na papír a těsto uhlaďte. Chcete-li mít bezé pevně vytvarované, položte na papír před nalitím těsta kruh z dortové formy. Vložte do trouby a ihned snižte teplotu o 30 stupňů. Sušte 1 a 3⁄4 až 2 hodiny, pak troubu vypněte a bezé v ní nechte úplně vychladnout. Těsto by mělo stále mít ve středu konzistenci jako žužu. Šťávu z jednoho granátového jablka smíchejte v kastrůlku se šťávou z půlky citronu a nechte pět až sedm minut probublávat mírným varem, až směs zesirupovatí. 500 ml smetany ušlehejte dotuha. Bezé opatrně sesuňte na talíř a navršte na ně šlehačku, zrníčka a šťávu z druhého granátového jablka. Zakapejte sirupem. 

 

Komentáře

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit