Pěnové, jako polibek lehké pečivo dostalo jméno ‚bezé‘ podle francouzského ,baiser‘ (líbat). Bylo velkou láskou světově proslulé ruské primabaleríny Anny Pavlovové, proto se mu říkává také ‚pavlova‘. Ať tak nebo tak, nechte se políbit!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 ˚C, horkovzdušnou na 160 ˚C. Plech vyložte papírem a nakreslete na něm kruh o průměru 20 cm.
8 bílků prošlehejte se špetkou soli na hedvábně lesklý sníh a pak do něj postupně zašlehejete 500 g krupicového cukru. Sníh pod jeho vahou nejdřív trochu povolí, ale šleháním začne zase hezky tuhnout.
Sníh poprašte 1 lžící škrobu, zakapejte 2 lžičkami octa a lehce promíchejte. Navršte na naznačený kruh na papír a těsto uhlaďte. Chcete-li mít bezé pevně vytvarované, položte na papír před nalitím těsta kruh z dortové formy.
Vložte do trouby a ihned snižte teplotu o 30 stupňů. Sušte 1 a 3⁄4 až 2 hodiny, pak troubu vypněte a bezé v ní nechte úplně vychladnout. Těsto by mělo stále mít ve středu konzistenci jako žužu.
Šťávu z jednoho granátového jablka smíchejte v kastrůlku se šťávou z půlky citronu a nechte pět až sedm minut probublávat mírným varem, až směs zesirupovatí. 500 ml smetany ušlehejte dotuha. Bezé opatrně sesuňte na talíř a navršte na ně šlehačku, zrníčka a šťávu z druhého granátového jablka. Zakapejte sirupem.
Komentáře