0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sněhová pusa
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4 / 5. Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Snadné 10 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4077 kcal
Bílkoviny 102 g
Sacharidy 572 g
Tuky 152 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pěnové, jako polibek lehké pečivo dostalo jméno ‚bezé‘ podle francouzského ,baiser‘ (líbat). Bylo velkou láskou světově proslulé ruské primabaleríny Anny Pavlovové, proto se mu říkává také ‚pavlova‘. Ať tak nebo tak, nechte se políbit!

Suroviny

krupicový cukr 500 g
škrob 1 PL
ocet 2 ČL
šťáva
citronová šťáva
z poloviny citronu
smetana 500 ml

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 ˚C, horkovzdušnou na 160 ˚C. Plech vyložte papírem a nakreslete na něm kruh o průměru 20 cm.

2

8 bílků prošlehejte se špetkou soli na hedvábně lesklý sníh a pak do něj postupně zašlehejete 500 g krupicového cukru. Sníh pod jeho vahou nejdřív trochu povolí, ale šleháním začne zase hezky tuhnout.

3

Sníh poprašte 1 lžící škrobu, zakapejte 2 lžičkami octa a lehce promíchejte. Navršte na naznačený kruh na papír a těsto uhlaďte. Chcete-li mít bezé pevně vytvarované, položte na papír před nalitím těsta kruh z dortové formy.

4

Vložte do trouby a ihned snižte teplotu o 30 stupňů. Sušte 1 a 3⁄4 až 2 hodiny, pak troubu vypněte a bezé v ní nechte úplně vychladnout. Těsto by mělo stále mít ve středu konzistenci jako žužu.

5

Šťávu z jednoho granátového jablka smíchejte v kastrůlku se šťávou z půlky citronu a nechte pět až sedm minut probublávat mírným varem, až směs zesirupovatí. 500 ml smetany ušlehejte dotuha. Bezé opatrně sesuňte na talíř a navršte na ně šlehačku, zrníčka a šťávu z druhého granátového jablka. Zakapejte sirupem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/4

Komentáře

Anonym

Recept se nachází v č.4/05, str.74

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč