Pusinkový dort s mangem a malinami

Pusinkový dort s mangem a malinami

Hodnocení receptu
Průměr: 2.4 ()
Více než hodinu 12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1877 kcal
Bílkoviny 45 g
Cukr 406 g
Tuky 0 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Lehký, nadýchaný i křupavý osvěžující dezert, který potěší i ty největší zmrzlinové fanatiky!

Suroviny

bílek 4 ks
z větších vajec
krupicový cukr 200 g
přírodní
škrob 1 PL
maizena
sůl 0.25 ČL
plus ztužovače šlehačky
ocet 1 ČL
bílý, nejlépe vinný
Na jogurtovou náplň (sorbet)
krupicový cukr 100 g
přírodní
mango 2 ks
zralá, oloupaná bez pecky
limeta 2 ks
šťáva
300 g
bílý jogurt viz Tip
maliny 140 g
plus několik na ozdobu
K podávání
moučkový cukr 2 PL
1. Rozehřejte troubu na 120, horkovzdušnou na 100 stupňů. Dva plechy vyložte pečicím papírem a podle pokličky o průměru 20 cm na něj nakreslete dva kruhy. Elektrickým šlehačem vyšlehejte z bílků hustý sníh, přidejte sůl a ztužovač a poté část cukru se škrobem. Za stálého šlehání přisypávejte zbylý cukr. Nakonec vešlehejte ocet.

2. Těstíčko rozprostřete do vyznačených kruhů a pečte nebo spíš sušte hodinu a čtvrt až hodinu a půl. Pak nechte korpusy vychladnout na mřížce.

3. Během pečení si připravte jogurtovou náplň. Nad středním plamenem rozpusťte cukr ve 100 ml vody Vzniklý sirup přelijte do velké mísy, aby vychladl. Mezitím vložte do mixéru mango, maliny, limetkovou šťávu a rozmixujte je na jemné pyré. Spolu s jogurtem ho pak pečlivě zamíchejte do sirupu.

4. Prošlehejte přísady na sorbet a vzniklou směs dejte v plastové krabičce aspoň na čtyři hodiny do mrazáku. Každou hodinu promíchejte (postupujte od krajů ke středu), aby byl sorbet hladký.

5. Zmrzlinu přesuňte do chladničky a nechte asi tři čtvrtě hodiny povolit; sorbet by měl být měkký, ale ne rozteklý. Jeden korpus položte na talíř a navršte na něj zmrzlinu. Navrch dejte druhý korpus a uhlaďte vnější strany plochým nožem. 6. Dezert nechte hodinu vychladit a před podáváním ho ozdobte malinami a pocukrujte.

Vybírejte chytře
Nejlepší volbou je pravý řecký jogurt (nabízí ho prodejna v Radhošťské ulici 1, Praha 3); je zahuštěný, takže má konzistenci jako zakysaná smetana. Z českých se mu nejvíc blíží bílý jogurt Madeta a Choceňský smetanový. Jakýkoli jogurt můžete nechat krátce vykapat v cedníku vyloženém utěrkou; zbavíte ho tak přebytečné syrovátky – ale pozor, také až třetiny hmotnosti! Počítejte s tím při nákupu.

Apetit magazín

  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale nechcete použít mouku? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...
  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...

Obchod Apetit