Pusinkový dort s mangem a malinami

Pusinkový dort s mangem a malinami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pusinkový dort s mangem a malinami

2.9 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Pro zkušené 12

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1986 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 406 g
Tuky 0 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lehký, nadýchaný i křupavý osvěžující dezert, který potěší i ty největší zmrzlinové fanatiky!

Suroviny

bílek 4 ks
z velkých vajec
krupicový cukr 200 g
přírodní
škrob 1 PL
bramborový
sůl 0.25 ČL
ztužovač 0.25 ČL
šlehačky
vinný ocet bílý 1 ČL
Na jogurtovou náplň (sorbet)
krupicový cukr 100 g
přírodní
mango 2 ks
zralá, oloupaná, bez pecky
limetová šťáva
vymačkaná ze 2 limet
jogurt řeckého typu 300 g
viz Tip redakce
maliny 140 g
+ několik na ozdobu
K podávání
moučkový cukr 2 PL

1 Rozehřejte troubu na 120, horkovzdušnou na 100 stupňů. Dva plechy vyložte pečicím papírem a podle pokličky o průměru 20 cm na něj nakreslete dva kruhy. Elektrickým šlehačem vyšlehejte z bílků hustý sníh, přidejte sůl a ztužovač a poté část cukru se škrobem. Za stálého šlehání přisypávejte zbylý cukr. Nakonec vešlehejte ocet.

2 Těstíčko rozprostřete do vyznačených kruhů a pečte nebo spíš sušte hodinu a čtvrt až hodinu a půl. Pak nechte korpusy vychladnout na mřížce.

3 Během pečení si připravte jogurtovou náplň. Nad středním plamenem rozpusťte cukr ve 100 ml vody Vzniklý sirup přelijte do velké mísy, aby vychladl. Mezitím vložte do mixéru mango, maliny, limetkovou šťávu a rozmixujte je na jemné pyré. Spolu s jogurtem ho pak pečlivě zamíchejte do sirupu.

4 Prošlehejte přísady na sorbet a vzniklou směs dejte v plastové krabičce aspoň na čtyři hodiny do mrazáku. Každou hodinu promíchejte (postupujte od krajů ke středu), aby byl sorbet hladký.

5 Zmrzlinu přesuňte do chladničky a nechte asi tři čtvrtě hodiny povolit; sorbet by měl být měkký, ale ne rozteklý. Jeden korpus položte na talíř a navršte na něj zmrzlinu. Navrch dejte druhý korpus a uhlaďte vnější strany plochým nožem. 6. Dezert nechte hodinu vychladit a před podáváním ho ozdobte malinami a pocukrujte.

TIP REDAKCE
Nejlepší volbou je pravý řecký jogurt – je zahuštěný, takže má konzistenci jako zakysaná smetana. Z českých se mu nejvíc blíží bílý jogurt Madeta a Choceňský smetanový. Jakýkoli jogurt můžete nechat krátce vykapat v cedníku vyloženém utěrkou; zbavíte ho tak přebytečné syrovátky – ale pozor, také až třetiny hmotnosti! Počítejte s tím při nákupu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/1

Komentáře

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit