Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (4)
Více než hodinu Velmi snadné cca 40 kuliček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2854 kcal
Bílkoviny 48 g
Sacharidy 291 g
Tuky 144 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vábivá radost.

Suroviny

sněhové pusinky 200 g
pistácie 20 g
jemně nasekané
mandle 20 g
jemně nasekané
sušená pomerančová kůra 20 g
třešně 20 g
sušené, jemně nasekané
čokoláda 250 g
s vysokým obsahem kakaové hmoty
Na polevu
čokoláda 100 g
s vysokým obsahem kakaové hmoty

1Pusinky rozdrťte na drobečky (třeba válečkem); v žádném případě je nemelte v robotu najemno, hmota by pak neměla ten správný ‚skus‘. Drobky vsypte do mísy, přidejte ostatní přísady kromě čokolády a promíchejte, aby se vše rovnoměrně promísilo.

2Čokoládu rozpusťte v misce postavené nad hrnec s horkou vodou nebo v mikrovlnné troubě, přilijte ji ke sněhové hmotě a tu propracujte tak, aby se všechno spojilo.

3Chvíli nechte směs v chladu odpočinout a pak už tvarujte kuličky. Nemusíte se snažit o perfektní tvar, vždyť ruční práce – dnes tak ceněná – se vyznačuje právě milou nedokonalostí.

4Potom rozpusťte čokoládu na polevu a kuličky v ní obalujte. Dá se to zvládnout pomocí dvou vidliček, jimiž každou kuličku uchopíte a ponoříte ji do polevy, nebo ji můžete vložit do papírového košíčku a v něm přelít čokoládou.

Profi Tipy Tomáše Dražského , šáfkuchaře hotelu Four Seasons
✶ Kombinace pistácií a sušených třešní je přesně to, co kuličkám dodá říz i pěknou barvu.

✶ Sušené třešně koupíte u většiny prodejců oříšků nebo ve specializovaných prodejnách s kořením a čaji. Dobře si je ale prohlédněte, protože se místo nich často prodávají jen obarvené rozinky korintky. Přírodní sušená třešeň je středně růžová; příliš divoká barva je tedy podezřelá.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/12

Komentáře

Anonym

Zajímalo by mě, jak dloluho dopředu se dají dělat, jak dlouho vydrží. Nikdo nezkoušel? Vypadají podle receptu báječně, tak mě zajímá, jaká je skutečost.

Apetit magazín

Lískové trio: připravte si nugát, pralinky a nutellu
  • Suroviny

Lískové trio: připravte si nugát, pralinky a nutellu

Lískové oříšky jsou oblíbené díky své lahodné chuti a velkému množství zdraví prospěšných látek. Pokud potřebujete doplnit energii po cvičení nebo po pracovním výkonu, sáhněte po nich. Vytvořit si z nich můžete alternativy sladkých...
Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit