4.3 / 5. Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné cca 40 kuliček

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2889 kcal
Bílkoviny 49 g
Sacharidy 298 g
Tuky 144 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vábivá radost.

Suroviny

sněhové pusinky 200 g
pistácie 20 g
jemně nasekané
mandle 20 g
jemně nasekané
pomerančová kůra 20 g
nastrouhaná
sušené třešně 20 g
jemně nasekané
čokoláda 250 g
mléčná nebo hořká, s vysokým obsahem kakaové hmoty (např. Valrhona)
Na polevu
čokoláda 100 g
s vysokým obsahem kakaové hmoty

Postup

1

Pusinky rozdrťte na drobečky (třeba válečkem); v žádném případě je nemelte v robotu najemno, hmota by pak neměla ten správný ‚skus‘. Drobky vsypte do mísy, přidejte ostatní přísady kromě čokolády a promíchejte, aby se vše rovnoměrně promísilo.

    2

    Čokoládu rozpusťte v misce postavené nad hrnec s horkou vodou nebo v mikrovlnné troubě, přilijte ji ke sněhové hmotě a tu propracujte tak, aby se všechno spojilo.

      3

      Chvíli nechte směs v chladu odpočinout a pak už tvarujte kuličky. Nemusíte se snažit o perfektní tvar, vždyť ruční práce – dnes tak ceněná – se vyznačuje právě milou nedokonalostí.

        4

        Potom rozpusťte čokoládu na polevu a kuličky v ní obalujte. Dá se to zvládnout pomocí dvou vidliček, jimiž každou kuličku uchopíte a ponoříte ji do polevy, nebo ji můžete vložit do papírového košíčku a v něm přelít čokoládou.

          Profi Tipy Tomáše Dražského, šáfkuchaře hotelu Four Seasons

          • Kombinace pistácií a sušených třešní je přesně to, co kuličkám dodá říz i pěknou barvu.
          • Sušené třešně koupíte u většiny prodejců oříšků nebo ve specializovaných prodejnách s kořením a čaji. Dobře si je ale prohlédněte, protože se místo nich často prodávají jen obarvené rozinky korintky. Přírodní sušená třešeň je středně růžová; příliš divoká barva je tedy podezřelá.

          Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/12 spolu s mnoha dalšími recepty

          Autor: redakce Apetitu

          Apetit 2004/12

          Komentáře

          Anonym

          Zajímalo by mě, jak dloluho dopředu se dají dělat, jak dlouho vydrží. Nikdo nezkoušel? Vypadají podle receptu báječně, tak mě zajímá, jaká je skutečost.

          Apetit magazín

          Koprová omáčka na 6 různých způsobů
          • Tipy redakce

          Koprová omáčka na 6 různých způsobů

          Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
          Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
          • Tipy redakce

          Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

          Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
          SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
          • Soutěže

          SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

          Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
          Za vůní dálek: kubánská kuchyně
          • Zajímavosti

          Za vůní dálek: kubánská kuchyně

          Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

          Obchod Apetit