Pozor, křehké! Vyrobte si jedlou dekoraci na dveře nebo pro sváteční tabuli.
Suroviny
bílek
225
ml
zhruba z 6 vajec
krupicový cukr
330
g
vinný ocet bílý
½
ČL
pečicí papír
Na dokončení
moučkový cukr
40
g
prosátý
skořice
1
ČL
muškátový oříšek
½
ČL
strouhaný
červená stužka na převázání
Postup
1
Předehřejte troubu na 150 °C.
2
Bílky ušlehejte na pevný sníh, až se na šlehacích metlách budou po vytažení tvořit špičky. Postupně po lžících přidávejte krupicový cukr (vždy šlehejte 30 sekund, než přidáte další lžíci).
3
Jakmile máte zapracovaný všechen cukr, šlehejte, až bude směs pevná a lesklá. Odhrňte hmotu ze stěn mísy, přilijte ocet a šlehejte další 2 minuty.
4
Na pečicí papír nakreslete dvě soustředné kružnice (o průměru 26 a 19 cm) – získáte tak základ na věnec (viz kolo z tmavého papíru na fotografii dole).
5
Vystřihněte. Papírový základ položte na plech vyložený pečicím papírem a lžící na něj klaďte bílkovou směs – pěkně jeden kopeček směsi vedle druhého.
6
Vložte do trouby, snižte teplotu na 120 °C a věnec v ní sušte 1,5 hodiny.
7
Troubu vypněte a nechte v ní věnec vychladnout. Smíchejte moučkový cukr, skořici a muškátový oříšek a poprašte směsí věnec. Převažte ho stužkou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Věnce k zakousnutí (7 receptů )