Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Více než hodinu Snadné Na 2 věnce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1314 kcal
Bílkoviny 45 g
Cukr 173 g
Tuky 47 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Výtečné základní těsto v kombinaci se sýrovo-malinovou náplní chutná zase úplně jinak. Místo malin můžete příště použít jiné drobné nebo pokrájené ovoce.

Suroviny

krémový sýr 225 g
čertsvý
krupicový cukr 115 g
vejce 2 ks
velká
máslo
na vymazání plechu a potření
mouka pšeničná hladká
na poprášení
1
základní těsto
strouhanka 2 PL
světlá
maliny 1 hrnek
moučkový cukr
na poprášení

1 Na náplň prošlehejte smetanový krémový sýr s cukrem, až se cukr rozpustí – trvá to asi 3 minuty. Pak zašlehejte 1 vejce a odložte stranou. Vymažte máslem 2 plechy nebo je vyložte pečicím papírem.

2Na pracovní plochu položte arch pečicího papíru a poprašte ho moukou. Těsto rozpulte. Jednu polovinu položte na papír a rozválejte na obdélník zhruba 15x40 cm. Posypte 1 lžící strouhanky, pak potřete sýrovou směsí, přičemž nechte 2 cm okraj prázdný. U delší strany udělejte proužek z poloviny malin. Pak pomocí pečicího papíru přehněte přes maliny a sviňte (viz obr. 1). Vznikne 40 cm dlouhá roláda. Přeneste ji na plech švem dolů a zatočte do tvaru věnce. Spojte oba konce (viz obr. 2). Zopakujte s odloženou půlkou těsta.

3 Věnce zakryjte volně potravinářskou fólií potřenou máslem a na teplém místě nechte kynout asi 1 hodinu, až zdvojnásobí objem.

4 Dejte v troubě jeden rošt do dolní třetiny a druhý do horní. Předehřejte ji na 170 °C. Odkryjte věnce a ostrými nůžkami do nich udělejte dokola příčné zářezy asi 3cm vzdálené (viz obr. 3). Prsty je jemně rozevřete.

5 Zbylé vejce rozšlehejte se lžící vody a věnce potřete. Pečte 30–35 minut dozlatova, přičemž v polovině plechy prohoďte. Nechte vychladnout a před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

… JEŠTĚ MŮŽETE VYROBIT


CAPPUCCINOVÉ UZLY 

NA POLEVU

  • 160 g moučkového cukru
  • 1 lžíce instantní kávy v prášku
  • 60 ml smetany ke šlehání

1Rozpuštěné máslo dejte do misky. V jiné misce smíchejte krystalový cukr s kávovým práškem. Vymažte dalším máslem plech na muffiny se 12 důlky.

2 Těsto rozdělte na 12 dílů a každý rozválejte na váleček dlouhý asi 22 cm. Každý váleček obalte v másle, nechte okapat, obalte v kávovém cukru a vytvořte z něj volný uzel. Dejte ho do muffinového důlku tak, aby jeden konec čněl nahoru, a pokračujte se zbývajícími válečky. Nechte kynout asi 1 hodinu, až zdvojnásobí objem.

3Troubu předehřejte na 175 °C a pečte uzly 30 minut dozlatova. Nechte 10 minut chladnout ve formě.

4Na polevu smíchejte v míse moučkový cukr a kávový prášek. Zalijte smetanou a utřete dohladka, případně podle potřeby přidejte další smetanu.

5Uzly vyndejte na mřížku, přelijte polevou a nechte 5 minut zasychat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit