Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Více než hodinu Snadné Na 2 věnce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1314 kcal
Bílkoviny 45 g
Sacharidy 173 g
Tuky 47 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Výtečné základní těsto v kombinaci se sýrovo-malinovou náplní chutná zase úplně jinak. Místo malin můžete příště použít jiné drobné nebo pokrájené ovoce.

Suroviny

krémový sýr 225 g
čertsvý
krupicový cukr 115 g
vejce 2 ks
velká
máslo
na vymazání plechu a potření
mouka pšeničná hladká
na poprášení
1
základní těsto
strouhanka 2 PL
světlá
maliny 1 hrnek
moučkový cukr
na poprášení

1 Na náplň prošlehejte smetanový krémový sýr s cukrem, až se cukr rozpustí – trvá to asi 3 minuty. Pak zašlehejte 1 vejce a odložte stranou. Vymažte máslem 2 plechy nebo je vyložte pečicím papírem.

2Na pracovní plochu položte arch pečicího papíru a poprašte ho moukou. Těsto rozpulte. Jednu polovinu položte na papír a rozválejte na obdélník zhruba 15x40 cm. Posypte 1 lžící strouhanky, pak potřete sýrovou směsí, přičemž nechte 2 cm okraj prázdný. U delší strany udělejte proužek z poloviny malin. Pak pomocí pečicího papíru přehněte přes maliny a sviňte (viz obr. 1). Vznikne 40 cm dlouhá roláda. Přeneste ji na plech švem dolů a zatočte do tvaru věnce. Spojte oba konce (viz obr. 2). Zopakujte s odloženou půlkou těsta.

3 Věnce zakryjte volně potravinářskou fólií potřenou máslem a na teplém místě nechte kynout asi 1 hodinu, až zdvojnásobí objem.

4 Dejte v troubě jeden rošt do dolní třetiny a druhý do horní. Předehřejte ji na 170 °C. Odkryjte věnce a ostrými nůžkami do nich udělejte dokola příčné zářezy asi 3cm vzdálené (viz obr. 3). Prsty je jemně rozevřete.

5 Zbylé vejce rozšlehejte se lžící vody a věnce potřete. Pečte 30–35 minut dozlatova, přičemž v polovině plechy prohoďte. Nechte vychladnout a před podáváním poprašte moučkovým cukrem.

… JEŠTĚ MŮŽETE VYROBIT


CAPPUCCINOVÉ UZLY 

NA POLEVU

  • 160 g moučkového cukru
  • 1 lžíce instantní kávy v prášku
  • 60 ml smetany ke šlehání

1Rozpuštěné máslo dejte do misky. V jiné misce smíchejte krystalový cukr s kávovým práškem. Vymažte dalším máslem plech na muffiny se 12 důlky.

2 Těsto rozdělte na 12 dílů a každý rozválejte na váleček dlouhý asi 22 cm. Každý váleček obalte v másle, nechte okapat, obalte v kávovém cukru a vytvořte z něj volný uzel. Dejte ho do muffinového důlku tak, aby jeden konec čněl nahoru, a pokračujte se zbývajícími válečky. Nechte kynout asi 1 hodinu, až zdvojnásobí objem.

3Troubu předehřejte na 175 °C a pečte uzly 30 minut dozlatova. Nechte 10 minut chladnout ve formě.

4Na polevu smíchejte v míse moučkový cukr a kávový prášek. Zalijte smetanou a utřete dohladka, případně podle potřeby přidejte další smetanu.

5Uzly vyndejte na mřížku, přelijte polevou a nechte 5 minut zasychat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit