0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.9 / 5. Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10329 kcal
Bílkoviny 94 g
Sacharidy 1892 g
Tuky 244 g
Vláknina 170 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Snídejte hravě - těsto s náplní si připravte s předstihem a ráno ho jen upečte.

Suroviny

listové těsto 500 g
pokojové teploty
mouka pšeničná hladká 15 g
máslo 50 g
pokojové teploty
krupicový cukr 50 g
vejce 2 ks
mandle 50 g
mleté
vanilkový extrakt
pár kapek
meruňkový džem 3 PL
moučkový cukr 8 PL
prosátý
sušené brusinky 25 ks
mandle plátky 15 g

1 Listové těsto rozválejte na obdélník o síle mince. Pak ho podélně rozpulte na dvě stejně velké části. Z každého obdélníku odřízněte (po kratší straně) pěticentimetrový proužek a ten uschovejte v ledničce.

2 Máslo vyšlehejte s cukrem na světlý krém. Do hrníčku rozklepněte jedno z vajec, lehce prošlehejte a pak přimíchejte k máslové směsi. Nakonec k ní přidejte také mandle, mouku a vanilkový extrakt.

3 Máslovou směs s mandlemi si rozdělte na poloviny. Každou z nich naneste na jeden obdélník těsta – vždy podél delšího okraje a tak, aby zabrala jen polovinu plochy. Zbytek těsta potřete marmeládou. Rozklepněte i druhé vejce a potřete jím okraje těsta, a pak ho od delší strany zarolujte.

4 Vzniklé rolky vytvarujte na plechu vyloženém pečicím papírem do věnce. V místě, kde se rolky stýkají, těsto přimáčkněte, potřete vajíčkem a ještě přelepte připravenými pěticentimetrovými proužky.

5 Věnec dejte přes noc do lednice, následující den ho potřete zbylým vajíčkem a pečte v troubě předehřáté na 190 °C zhruba 20–25 minut do krásné zlaté barvy. Nechte zchladnout.

6 Moučkový cukr rozmíchejte se dvěma lžičkami teplé vody dohladka. Polevou ozdobte věnec, posypte ho brusinkami a plátky mandlí. Podávejte pokrájené na plátky.

NĚCO NAVÍC
Do věnce můžete dát také rybízovou marmeládu a vanilkový extrakt zaměnit za pár kapek rumu. Jako poleva je báječná i čokoláda.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/1

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit