Snídejte hravě - těsto s náplní si připravte s předstihem a ráno ho jen upečte.
Suroviny
Postup
Listové těsto rozválejte na obdélník o síle mince. Pak ho podélně rozpulte na dvě stejně velké části. Z každého obdélníku odřízněte (po kratší straně) pěticentimetrový proužek a ten uschovejte v ledničce.
Máslo vyšlehejte s cukrem na světlý krém. Do hrníčku rozklepněte jedno z vajec, lehce prošlehejte a pak přimíchejte k máslové směsi. Nakonec k ní přidejte také mandle, mouku a vanilkový extrakt.
Máslovou směs s mandlemi si rozdělte na poloviny. Každou z nich naneste na jeden obdélník těsta – vždy podél delšího okraje a tak, aby zabrala jen polovinu plochy. Zbytek těsta potřete marmeládou. Rozklepněte i druhé vejce a potřete jím okraje těsta, a pak ho od delší strany zarolujte.
Vzniklé rolky vytvarujte na plechu vyloženém pečicím papírem do věnce. V místě, kde se rolky stýkají, těsto přimáčkněte, potřete vajíčkem a ještě přelepte připravenými pěticentimetrovými proužky.
Věnec dejte přes noc do lednice, následující den ho potřete zbylým vajíčkem a pečte v troubě předehřáté na 190 °C zhruba 20–25 minut do krásné zlaté barvy. Nechte zchladnout.
Moučkový cukr rozmíchejte se dvěma lžičkami teplé vody dohladka. Polevou ozdobte věnec, posypte ho brusinkami a plátky mandlí. Podávejte pokrájené na plátky.
NĚCO NAVÍC
Do věnce můžete dát také rybízovou marmeládu a vanilkový extrakt zaměnit za pár kapek rumu. Jako poleva je báječná i čokoláda.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Věnce k zakousnutí (7 receptů )
- Brusinky. 24 receptů pro chladné dny.(24 receptů )
- Babky, věnce, šneci a rolky: Jak na zamotané kynuté dezerty s lahodnými náplněmi(16 receptů )