Špenátová polévka se sázeným vejcem a rukolou

Špenátová polévka se sázeným vejcem a rukolou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1379 kcal
Bílkoviny 76 g
Cukr 79 g
Tuky 78 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Špenát má své fanoušky i zaryté odpůrce. My stojíme jednoznačně na jeho straně a věříme, že ani odpůrci neodolají svěžímu talíři s bylinkami, krémovým sýrem a sázeným vejcem.

Suroviny

cibule 2 ks
velké
česnek 2 stroužky
brambory 2 ks
varný typ B nebo C
olej 1 PL
lze nahradit máslem
špenát 450 g
mražený
sůl
pepř
čerstvě mletý
krémový sýr 180 g
typu lučina
K podávání
máslo
na opékání
vejce 4 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
rukola hrst

1 Oloupejte cibuli, česnek i brambory. Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek na plátky, brambory na kostičky. V hrnci rozehřejte tuk a opečte na něm cibuli dozlatova. Přidejte česnek a brambory a opékejte ještě minutu až dvě. Do hrnce vložte nerozmražený špenát, osolte, zalijte 750ml horké vody a pomalu vařte 15 minut, dokud nejsou brambory měkké. Stáhněte z ohně, přidejte skoro všechen sýr (trochu odložte na ozdobení) a rozmixujte na hladký krém.

2 Mezitím na pánvi (nebo v lívanečníku) rozehřejte lžíci másla a rozklepněte do něj vejce tak, aby žloutek zůstal neporušený. Osolte a opepřete. Vejce jsou hotová, když je bílek tuhý a žloutek zhoustne, ale zůstává dosud tekutý.

3 Porce polévky ozdobte vejcem, lístky rukoly, pepřem a odloženým sýrem.

NĚCO NAVÍC
Zdá-li se vám polévka málo sytá, doplňte ji topinkami opečenými na tuku na pánvi a potřenými česnekem či nasucho zapečenými v troubě s hrstí strouhaného čedaru, ementálu nebo parmazánu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit