Špenátový krém s tousty se sýrem & pancettou

Špenátový krém s tousty se sýrem & pancettou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (43)
Do hodiny Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5931 kcal
Bílkoviny 183 g
Sacharidy 487 g
Tuky 363 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když do krému zahuštěného bramborou budete přidávat špenát a petrželku postupně,  bude mít sytější barvu a výraznější chuť.

Suroviny

špenát 400 g
listy
cibule 1 ks
najemno
česnek 4 stroužky
nasekaný
máslo 2 PL
nebo olivový olej
brambory 1 ks
moučná (varný typ C)
vývar zeleninový 1.25 l
petrželka 100 g
hladkolistá
smetana ke šlehání 150 ml
sůl
pepř
mletý
oregano 1 ČL
nebo snítka
bageta 4 plátky
rozpečené se 4 lžícemi nastrouhaného tvrdého sýra (ementál, gouda apod.) k podávání
pancetta 4 plátky
opečená k podávání
polníček hrst
na ozdobu

1 V hrnci rozehřejte máslo nebo olej a zpěňte na něm najemno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Přidejte oloupanou a na kostičky nakrájenou bramboru a ještě minutu míchejte. Přilijte vývar a vařte 10 minut. Vmíchejte polovinu špenátu a vařte asi 10 minut, dokud špenát nezavadne. Vlijte smetanu, dochuťte solí, pepřem a oreganem. Prohřejte a stáhněte z ohně.

2 Polévku rozmixujte se zbylými listy špenátu a petrželkou na jemný krém a případně dochuťte. Podávejte s rozpečenými plátky bagety se sýrem, opečenou pancettou a ozdobte polníčkem.

NĚCO NAVÍC
Po rozmixování můžete polévku zamrazit a uchovat až měsíc v mrazničce. Před ohříváním ji nechte povolit přes noc v lednici.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/3

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit