
Stir fry s krevetami, zeleným pepřem a zázvorem
Recept inspirovaný kambodžskou kuchyní, která pepř zbožňuje, potěší zejména milovníky krevet. Sušený zelený pepř najdete v každém lépe zásobeném supermarketu, čerstvý se shání hůře, ale stojí to za trochu námahy: dodá kromě ostrosti i svěžest.
Ingredience
- 1 lžíce řepkového nebo arašídového oleje
- 1 velká cibule, nakrájená na proužky
- 3 stroužky česneku, nakrájené najemno
- 4cm kousek zázvoru, nastrouhaný
- 1-2 lžíce kuliček zeleného pepře, sušeného nebo čerstvého (prodává Titbit), jemně podrceného v hmoždíři
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce rybí omáčky
- 2 lžičky hnědého cukru
- 600 g syrových tygřích krevet
- 100 g potočnice nebo rukoly
- uvařená jasmínová rýže k podávání
Příprava jídla
1 Ve woku rozpalte 1 lžíci oleje. Vhoďte cibuli, opékejte a míchejte 8-10 minut, až změkne a začně zlátnout. Přidejte česnek, zázvor a pepř a minutu společně opékejte. Pak přilijte sójovou, ústřicovou a rybí omáčku a vsypte cukr. Zamíchejte.
2 Zvyšte plamen, přidejte krevety a obsah woku prohazujte či promíchávejte, až krevety zrůžoví (asi 5 minut nebo podle velikosti krevet). Vypněte plamen, do pánve vložte potočnici nebo rukolu a míchejte, až lupení teplem trošku zavadne.
3 Ihned podávejte v miskách s horkou rýží, nezapomeňte také na dostatek ubrousků a případně misku s vodou na zašpiněné prsty z loupání krevet.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media
Přidat komentář