Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jednoduché obědy, které zvládnete do 15 minut

Jednoduché obědy, které zvládnete do 15 minut
ZDROJ: Apetit

Potřebujete si k obědu uvařit něco rychlého, ať už je to proto, že nestíháte v práci, nebo si naopak chcete vychutnat co nejvíce letního času venku a nechce se vám stát hodiny u plotny? Přinášíme vám inspiraci na několik jednoduchých pokrmů, které zvládnete do 15 minut!

Exotická cizrna

Cizrna je univerzální luštěnina, kterou můžete přidat do salátu, těstovin, připravit z ní nejrůznější směsi nebo hummus. Uvařit ji nějakou dobu trvá, ale pokud si ji uvaříte den předem nebo ji koupíte už v plechovce vařenou, připravíte z ní chutný a výživný oběd raz dva.

  • Hummus. Připravte si tradiční hummus nebo hummus z červené řepy a vychutnejte si ho společně s nakrájenou zeleninou nebo ho přidejte do sendviče.
  • Exotická směs s cizrnou a datlemi. Máte-li chuť na jemně pikantní exotickou kuchyni plnou nejrůznějšího koření, vsaďte na jednoduchý pokrm připomínající marocký tažín. Prim v něm hraje cizrna, datle, rajčata, zázvor, koriandr, římský kmín a kurkuma!

Rychlé saláty, které zasytí i osvěží

Když potřebujete připravit něco rychlého, salát je sázkou na jistotu. Najdete-li v lednici trochu čerstvé zeleniny, máte vyhráno.

  • Pikantní mrkvový salát. Tento šťavnatý, lehce pikantní salát z mrkve je ochucený římským kmínem, česnekem, harissou, cukrem, solí a olivovým olejem a můžete ho využít jako lehký oběd nebo přílohu k masu.
  • Italský salát. V jednoduchosti je síla, tím se řídí italská kuchyně. A i salát inspirovaný touto zemí je jednoduchý, přesto plný chutí! Kombinace rajčat, mozarelly, listového špenátu, paprikového salámu, bazalky, parmezánu a citronové šťávy nemůže dopadnou špatně!

Vsaďte na obiloviny

Pro rychlé vaření se skvěle hodí obiloviny, kterým stačí jen chvilka ve vroucí vodě a jsou hotové, což je třeba kuskus a pohanka.

  • Kuskus je chuťově poměrně neutrální, můžete tak experimentovat a připravit ho na různé způsoby – s masem, zeleninou, houbami, různými bylinkami. Vyzkoušejte například kuskusový salát s lilkem, žampiony, rajčaty a fetou. Pro milovníky Itálie máme kuskus s mozzarellou, rajčaty a bazalkou. A pro ty z vás, kteří potřebují svěží a zároveň povzbuzující oběd do práce bude ideální kuskus s hráškem, fetou a ořechy.

  • Pohanka má jemně oříškovou chuť a zvládnete ji uvařit za pár minut. I tato obilovina je univerzální a můžete ji kombinovat s masem, houbami, zeleninou, ale třeba i na sladko. Pokud s ní budete zacházet jako s rýží, neuděláte chybu.

Osvěžte se studenou polévkou

Horké a husté polévky v létě příliš neosloví, ale ty studené ano! Skvěle vás osvěží a v parném létu dodají (nejen) potřebné tekutiny. Navíc jsou rychle hotové.

  • Okurková polévka. Rozmixujte okurku společně s jablkem, mandlovým mlékem, česnekem, bazalkou, jarní cibulkou a limetovou šťávou a získáte vitamíny nabitou polévku, která osvěží.
  • Gazpacho. Španělská studená polévka gazpacho se připravuje z rajčat a okurek. Vyzkoušejte naši verzi obohacenou o šťavnatý meloun!

Sendviče nikdy nezklamou

Sendviče jsou ideální na cesty, do práce, na párty, nebo zkrátka když nestíháte a potřebujete něco rychlého. Dobrým, štědře potřeným sendvičem naplněným kvalitními ingrediencemi nikdo nepohrdne. Inspirujte se našimi recepty na luxusní, přesto rychle hotové sendviče!

  • Reuben sendvič. Tuhle americkou klasiku musíte ochutnat. Plátky opečeného chleba jsou potřené ochucenou majonézou a plněné pastrami, sýrem a kysaným zelím. Na první dojem možná trochu zvláštní kombinace, ale výsledek je neodolatelný!
  • Sendvič s tuňákem a kukuřicí. Tuňák a kukuřice jdou skvěle dohromady. Pokud k nim přidáte ještě krémový dresing z jogurtu a smetanového sýra, vznikne dokonalá kombinace chutí!
  • Sendvič se slaninou a nivou. 5 ingrediencí, maximum chuti. To je náš sendvič potřený majonézou smíchanou s pažitkou a obložený grilovanou slaninou, nivou a jarní cibulkou.

Zdroje informací: časopis Apetit, Eating Well, BBC Good Food

Hummus
Do 10 minut
Velmi snadné