Exotická cizrna
Cizrna je univerzální luštěnina, kterou můžete přidat do salátu, těstovin, připravit z ní nejrůznější směsi nebo hummus. Uvařit ji nějakou dobu trvá, ale pokud si ji uvaříte den předem nebo ji koupíte už v plechovce vařenou, připravíte z ní chutný a výživný oběd raz dva.
- Hummus. Připravte si tradiční hummus nebo hummus z červené řepy a vychutnejte si ho společně s nakrájenou zeleninou nebo ho přidejte do sendviče.
- Exotická směs s cizrnou a datlemi. Máte-li chuť na jemně pikantní exotickou kuchyni plnou nejrůznějšího koření, vsaďte na jednoduchý pokrm připomínající marocký tažín. Prim v něm hraje cizrna, datle, rajčata, zázvor, koriandr, římský kmín a kurkuma!
Rychlé saláty, které zasytí i osvěží
Když potřebujete připravit něco rychlého, salát je sázkou na jistotu. Najdete-li v lednici trochu čerstvé zeleniny, máte vyhráno.
- Pikantní mrkvový salát. Tento šťavnatý, lehce pikantní salát z mrkve je ochucený římským kmínem, česnekem, harissou, cukrem, solí a olivovým olejem a můžete ho využít jako lehký oběd nebo přílohu k masu.
- Italský salát. V jednoduchosti je síla, tím se řídí italská kuchyně. A i salát inspirovaný touto zemí je jednoduchý, přesto plný chutí! Kombinace rajčat, mozarelly, listového špenátu, paprikového salámu, bazalky, parmezánu a citronové šťávy nemůže dopadnou špatně!
Vsaďte na obiloviny
Pro rychlé vaření se skvěle hodí obiloviny, kterým stačí jen chvilka ve vroucí vodě a jsou hotové, což je třeba kuskus a pohanka.
- Kuskus je chuťově poměrně neutrální, můžete tak experimentovat a připravit ho na různé způsoby – s masem, zeleninou, houbami, různými bylinkami. Vyzkoušejte například kuskusový salát s lilkem, žampiony, rajčaty a fetou. Pro milovníky Itálie máme kuskus s mozzarellou, rajčaty a bazalkou. A pro ty z vás, kteří potřebují svěží a zároveň povzbuzující oběd do práce bude ideální kuskus s hráškem, fetou a ořechy.
- Pohanka má jemně oříškovou chuť a zvládnete ji uvařit za pár minut. I tato obilovina je univerzální a můžete ji kombinovat s masem, houbami, zeleninou, ale třeba i na sladko. Pokud s ní budete zacházet jako s rýží, neuděláte chybu.
Osvěžte se studenou polévkou
Horké a husté polévky v létě příliš neosloví, ale ty studené ano! Skvěle vás osvěží a v parném létu dodají (nejen) potřebné tekutiny. Navíc jsou rychle hotové.
- Okurková polévka. Rozmixujte okurku společně s jablkem, mandlovým mlékem, česnekem, bazalkou, jarní cibulkou a limetovou šťávou a získáte vitamíny nabitou polévku, která osvěží.
- Gazpacho. Španělská studená polévka gazpacho se připravuje z rajčat a okurek. Vyzkoušejte naši verzi obohacenou o šťavnatý meloun!
Sendviče nikdy nezklamou
Sendviče jsou ideální na cesty, do práce, na párty, nebo zkrátka když nestíháte a potřebujete něco rychlého. Dobrým, štědře potřeným sendvičem naplněným kvalitními ingrediencemi nikdo nepohrdne. Inspirujte se našimi recepty na luxusní, přesto rychle hotové sendviče!
- Reuben sendvič. Tuhle americkou klasiku musíte ochutnat. Plátky opečeného chleba jsou potřené ochucenou majonézou a plněné pastrami, sýrem a kysaným zelím. Na první dojem možná trochu zvláštní kombinace, ale výsledek je neodolatelný!
- Sendvič s tuňákem a kukuřicí. Tuňák a kukuřice jdou skvěle dohromady. Pokud k nim přidáte ještě krémový dresing z jogurtu a smetanového sýra, vznikne dokonalá kombinace chutí!
- Sendvič se slaninou a nivou. 5 ingrediencí, maximum chuti. To je náš sendvič potřený majonézou smíchanou s pažitkou a obložený grilovanou slaninou, nivou a jarní cibulkou.
Zdroje informací: časopis Apetit, Eating Well, BBC Good Food