Kroupy s hrachem patřily k tradičním českým přílohám.
Postup
Kroupy a hrách uvařte ve dvou nádobách a ve vodě, ve které jste je máčeli (nevařte je společně, protože hrách je hotový dřív). Z hrnce s hrachem v průběhu vaření sbírejte pěnu. Nesolte.
Kachnu osolte a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 35 minut tak, aby byla téměř hotová.
Ve velké pánvi rozehřejte sádlo a opečte na něm dozlatova cibuli. Přimíchejte uvařené a slité kroupy s hrachem. Osolte, promíchejte s česnekem a majoránkou, opepřete a hotový šoulet nasypte pod kachní stehna. Společně dopékejte ještě asi 10 minut. Podávejte.
NĚCO NAVÍC
V karlovarské restauraci Promenáda, odkud máme recept, podávají kachnu v šouletu společně se zelím z dýně hokkaido na víně a masovými rillettes – škvarky.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 35 nejlepších příloh ke svatomartinské huse: Pro milovníky tradic knedlíky, odvážnějším lokše, pečené brambory nebo dýňové pyré(35 receptů )
- Zamilujte si luštěniny(50 receptů )
- Hrách a kroupy: 21 receptů na staročeskou pochoutku(20 receptů )
- Kachna na všechny způsoby: 36 ověřených receptů s kachním masem(36 receptů )