Tartiflette s anglickou slaninou

brambory
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Tartiflette s anglickou slaninou

Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5301 kcal
Bílkoviny 147 g
Sacharidy 163 g
Tuky 448 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle úžasné syté jídlo pochází z francouzského Horního Savojska. Užijte si ho po návratu z lyžování nebo z dlouhé vycházky za chladného počasí.

Suroviny

brambory 750 g
cibule 1 ks
máslo 25 g
+ na vymazání mísy
olivový olej
pár kapek
anglická slanina 6 plátek
sýr 250 g
reblochon /pont I\' évêque / hermadur
smetana na vaření 140 ml
sůl
pepř
salát
zelený, na servírování

Postup

1

Troubu zahřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte na silné plátky. Vařte je ve vroucí osolené vodě doměkka; 8–10 minut. Slijte.
 

2

Cibuli nasekejte najemno a 5 minut opékejte na másle s olivovým olejem. Slaninu nastříhejte kuchyňskými nůžkami nebo nakrájejte na kousky a vmíchejte k cibuli. Opékejte ještě 5 minut, aby se obojí lehce zbarvilo.

3

Sýr nakrájejte na kousky. Polovinu brambor naskládejte do 1,5litrové zapékací mísy vymazané máslem. Posypte polovinou cibule se slaninou a sýrem. Lehce osolte a opepřete. Vrstvy opakujte, navrch rovnoměrně polijte smetanou a pečte 10–12 minut dozlatova. Vyjměte z trouby, nechte 5 minut stát a pak podávejte se zeleným salátem.

Apetit magazín

4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...
Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu
  • Zdraví a výživa

Barvy na talíři: Co jíst pro vyšší sebevědomí a imunitu

Proč by pokrmy měly zářit barvami co nejvíce ? Mluvíme o přírodních barvách a barvivech, které se přirozeně vyskytují v ovoci, zelenině, luštěninách, semenech, bylinách. Pojďme se podívat, jak barevné spektrum ovlivňuje nejen náš...
Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne
  • Koktejl

Co mají společného Pražský koláč a Tarte Tropézienne

Francouzské město Saint-Tropez je u nás proslulé především díky partě pomatených četníků a jako součást proslulého Azurového pobřeží. Jenže ještě dřív než filmová komedie a jachty milionářů proslavil přímořské městečko dezert Tarte...

Obchod Apetit