Tohle úžasné syté jídlo pochází z francouzského Horního Savojska. Užijte si ho po návratu z lyžování nebo z dlouhé vycházky za chladného počasí.
Suroviny
Postup
Troubu zahřejte na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte na silné plátky. Vařte je ve vroucí osolené vodě doměkka; 8–10 minut. Slijte.
Cibuli nasekejte najemno a 5 minut opékejte na másle s olivovým olejem. Slaninu nastříhejte kuchyňskými nůžkami nebo nakrájejte na kousky a vmíchejte k cibuli. Opékejte ještě 5 minut, aby se obojí lehce zbarvilo.
Sýr nakrájejte na kousky. Polovinu brambor naskládejte do 1,5litrové zapékací mísy vymazané máslem. Posypte polovinou cibule se slaninou a sýrem. Lehce osolte a opepřete. Vrstvy opakujte, navrch rovnoměrně polijte smetanou a pečte 10–12 minut dozlatova. Vyjměte z trouby, nechte 5 minut stát a pak podávejte se zeleným salátem.