Caldo verde [čtěte kaldo verde] – portugalská jednoduchá, a přesto vydatná polévka se tradičně vaří z kapusty či kadeřávku, v letních měsících ji ale klidně zkuste udělat z mangoldu nebo špenátu!
Suroviny
olivový olej
2
PL
chorizo
170
g
nakrájené na kolečka
cibule
1
ks
velká, nakrájená nadrobno
česnek
1
stroužek
nakrájený nadrobno
brambory
1
kg
oloupané a nakrájené na kostičky
vývar kuřecí
2
l
nebo zeleninový
kadeřávek
3
ks
velké listy kadeřávku nebo kapusty, stonky vyříznuté, listy nakrájené na proužky
sůl
pepř
čerstvě mletý
kajenský pepř
1
špetka
nemusí být
k podávání
Postup
1
Ve větším hrnci rozehřejte olej, vsypte chorizo, opečte je a vyjměte děrovanou lžící. Do výpeku vsypte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte česnek, krátce jej orestujte, vsypte brambory, zalijte vše vývarem a vařte, dokud brambory nebudou měkké. Část jich rozmačkejte nebo polévku trochu rozmixujte tyčovým mixérem. Tím se zahustí.
2
Vsypte do polévky kadeřávek a ještě 5 minut ji povařte, jen aby změkl. Dochuťte solí, pepřem a kajenským pepřem, vraťte do polévky chorizo a podávejte s chlebem.