Caldo verde
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Hodnocení receptu
Průměr: 4.7 (3)
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2658 kcal
Bílkoviny 109 g
Sacharidy 345 g
Tuky 67 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Caldo verde [čtěte kaldo verde] – portugalská jednoduchá, a přesto vydatná polévka se tradičně vaří z kapusty či kadeřávku, v letních měsících ji ale klidně zkuste udělat z mangoldu nebo špenátu!

Související recepty

Suroviny

olivový olej 2 PL
chorizo 170 g
nakrájené na kolečka
cibule 1 ks
velká, nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
nakrájený nadrobno
brambory 1 kg
oloupané a nakrájené na kostičky
vývar kuřecí 2 l
nebo zeleninový
kadeřávek 3 ks
velké listy kadeřávku nebo kapusty, stonky vyříznuté, listy nakrájené na proužky
sůl
pepř
čerstvě mletý
kajenský pepř 1 špetka
nemusí být
chleba
k podávání

Postup

1

Ve větším hrnci rozehřejte olej, vsypte chorizo, opečte je a vyjměte děrovanou lžící. Do výpeku vsypte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte česnek, krátce jej orestujte, vsypte brambory, zalijte vše vývarem a vařte, dokud brambory nebudou měkké. Část jich rozmačkejte nebo polévku trochu rozmixujte tyčovým mixérem. Tím se zahustí.

2

Vsypte do polévky kadeřávek a ještě 5 minut ji povařte, jen aby změkl. Dochuťte solí, pepřem a kajenským pepřem, vraťte do polévky chorizo a podávejte s chlebem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit