Koláč, kterému přezdíváme francouzská bublanina, je tím šťavnatější, čím víc třešní do něj přidáte. Takže žádné strachy, tady to s ovocem opravdu přehnat nemůžete.
Suroviny
Postup
Na rošt do středu trouby dejte litinovou pánev o průměru 30 cm a troubu předehřejte na 175 °C.
Vypeckované třešně promíchejte v míse s citronovou šťávou, 2 lžičkami hladké mouky a špetkou mleté skořice a dejte stranou.
Ve velké míse vyšlehejte všechna vejce, krupicový cukr, vanilkový extrakt a sůl do světlé pěny. Vmíchejte mouku a pak postupně také smetanu a mléko a umíchejte hladké řídké těsto.
Nyní pracujte velmi rychle, ale opatrně, abyste se nespálili: nahřátou litinovou pánev vyndejte z trouby, vhoďte do ní máslo a krouživými pohyby ho rychle rozlijte po celém dně i do krajů. Do pánve ihned vlijte připravené těsto a nahoru po celé vrstvě rozprostřete třešně. Koláč dejte péct do trouby na 30–35 minut dozlatova. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.