0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Třešňové clafoutis
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8 / 5. Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2720 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 328 g
Tuky 118 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koláč, kterému přezdíváme francouzská bublanina, je tím šťavnatější, čím víc třešní do něj přidáte. Takže žádné strach, tady to s ovocem opravdu přehnat nemůžete.

Suroviny

třešně 500 g
vypeckované
citronová štáva
pár kapek
mouka pšeničná hladká 150 g
+ 2 lžičky navíc za třešně
skořice 1 špetka
mletá
vejce 3 ks
krupicový cukr 135 g
vanilkový extrakt 2 ČL
sůl 1 špetka
smetana ke šlehání 200 ml
mléko 200 ml
plnotučné
máslo 1 PL
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Na rošt do středu trouby dejte litinovou pánev o průměru 30 cm a troubu předehřejte na 175 °C. 

2

Vypeckované třešně promíchejte v míse s citronovou šťávou, 2 lžičkami hladké mouky a špetkou mleté skořice a dejte stranou.

3

Ve velké míse vyšlehejte všechna vejce, krupicový cukr, vanilkový extrakt a sůl do světlé pěny. Vmíchejte mouku a pak postupně také smetanu a mléko a umíchejte hladké řídké těsto.

4

Nyní pracujte velmi rychle, ale opatrně, abyste se nespálili: nahřátou litinovou pánev vyndejte z trouby, vhoďte do ní máslo a krouživými pohyby ho rychle rozlijte po celém dně i do krajů. Do pánve ihned vlijte připravené těsto a nahoru po celé vrstvě rozprostřete třešně. Koláč dejte péct do trouby na 30–35 minut dozlatova. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit