0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tvarohový koláč s mandlovou drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4 / 5. Počet hodnocení: 19
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3835 kcal
Bílkoviny 157 g
Sacharidy 314 g
Tuky 209 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehký koláč s hebkou tvarohovou náplní a křupavou mandlovou drobenkou je skvělý na snídani i k odpolední kávě. A můžeme zaručit, že nezbude ani drobeček!

Suroviny

NA TĚSTO
máslo 90 g
změklé
moučkový cukr 40 g
žloutek 2 ks
mouka pšeničná hladká 140 g
citronová kůra
nastrouhaná z 1/2 citronu
sůl špetka
NA NÁPLŇ
tvaroh měkký 400 g
tučný, ve vaničce (lehce vykapaný)
krupicový cukr 80 g
vejce 2 ks
žloutky a bílky oddělené
vanilkový extrakt 1 ČL
lze nahradit vanilkovým cukrem
citronová kůra ks
nastrouhaná z 1/2 citronu
mouka pšeničná hladká 1 PL
Na drobenku
máslo 40 g
mouka pšeničná hrubá 40 g
lze nahradit polohrubou
třtinový cukr 40 g
mandle plátky 25 g
lze nahradit mandlovými sirkami

Postup

1

Máslo krátce prošlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, jen aby se suroviny spojily. Pokud máte robot s pádlem, půjde to raz dva. Přisypte mouku, sůl a promíchejte tak, aby vzniklo kompaktní těsto (pokud nemáte robot s pádlem nebo noži, přesuňte směs na pracovní plochu a zpracujte do kompaktního těsta. Snažte se příliš nepřisypávat mouku).

2

Hotové těsto zabalte do fólie a dejte na minimálně 30 minut odležet do lednice. Můžete si jej připravit i den předem.

3

Troubu předehřejte na 190°C. Koláčovou formu s průměrem 22 cm vymažte a vysypte nebo ji vyložte pečicím papírem.

4

Těsto rozválejte, přeneste do formy a přitiskněte ke stěnám formy. Těsto, které přebývá, seřízněte. Dno párkrát propíchněte vidličkou, položte na ně kolo pečicího papíru a nasypte na ně luštěniny nebo pečicí fazole. Formu dejte do trouby a pečte 15–20 minut, až těsto lehce zezlátne. Vyjměte a snižte teplotu trouby na 150°C.

5

Připravte drobenku. Pokrájejte máslo, posypte ho moukou, cukrem a promněte prsty. Nakonec vmíchejte mandle.

6

Na tvarohovou náplň prošlehejte tvaroh se žloutky a polovinou cukru. Tvaroh dejte do misky, přidejte polovinu cukru a žloutky a prošlehejte. Přidejte vanilku, citronovou kůru a mouku a promíchejte. Z bílků a druhé poloviny cukru ušlehejte pevný sníh a po částech jej vmíchejte do tvarohové hmoty.

7

Z předpečeného korpusu sundejte luštěniny i pečicí papír a na korpus rovnoměrně rozetřete tvarohovou náplň.

8

Koláč vraťte péct do trouby a pečte zhruba 40 minut. Koláč vyndejte a nechte zcela vychladnout, poté vyjměte z formy – a můžete podávat.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/5

Apetit magazín

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč