Tvarohový koláč s mandlovou drobenkou

Tvarohový koláč s mandlovou drobenkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.1 ()
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3835 kcal
Bílkoviny 157 g
Sacharidy 314 g
Tuky 209 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehký koláč s hebkou tvarohovou náplní a křupavou mandlovou drobenkou je skvělý na snídani i k odpolední kávě. A můžeme zaručit, že nezbude ani drobeček!

Související recepty

Suroviny

NA TĚSTO
máslo 90 g
změklé
moučkový cukr 40 g
žloutek 2 ks
mouka pšeničná hladká 140 g
citronová kůra
nastrouhaná z 1/2 citronu
sůl špetka
NA NÁPLŇ
tvaroh měkký 400 g
tučný, ve vaničce (lehce vykapaný)
krupicový cukr 80 g
vejce 2 ks
žloutky a bílky oddělené
vanilkový extrakt 1 ČL
lze nahradit vanilkovým cukrem
citronová kůra ks
nastrouhaná z 1/2 citronu
mouka pšeničná hladká 1 PL
Na drobenku
máslo 40 g
mouka pšeničná hrubá 40 g
lze nahradit polohrubou
třtinový cukr 40 g
mandle plátky 25 g
lze nahradit mandlovými sirkami

1 Máslo krátce prošlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, jen aby se suroviny spojily. Pokud máte robot s pádlem, půjde to raz dva. Přisypte mouku, sůl a promíchejte tak, aby vzniklo kompaktní těsto (pokud nemáte robot s pádlem nebo noži, přesuňte směs na pracovní plochu a zpracujte do kompaktního těsta. Snažte se příliš nepřisypávat mouku).

2 Hotové těsto zabalte do fólie a dejte na minimálně 30 minut odležet do lednice. Můžete si jej připravit i den předem.

3 Troubu předehřejte na 190°C. Koláčovou formu s průměrem 22 cm vymažte a vysypte nebo ji vyložte pečicím papírem.

4 Těsto rozválejte, přeneste do formy a přitiskněte ke stěnám formy. Těsto, které přebývá, seřízněte. Dno párkrát propíchněte vidličkou, položte na ně kolo pečicího papíru a nasypte na ně luštěniny nebo pečicí fazole. Formu dejte do trouby a pečte 15–20 minut, až těsto lehce zezlátne. Vyjměte a snižte teplotu trouby na 150°C.

5 Připravte drobenku. Pokrájejte máslo, posypte ho moukou, cukrem a promněte prsty. Nakonec vmíchejte mandle.

6 Na tvarohovou náplň prošlehejte tvaroh se žloutky a polovinou cukru. Tvaroh dejte do misky, přidejte polovinu cukru a žloutky a prošlehejte. Přidejte vanilku, citronovou kůru a mouku a promíchejte. Z bílků a druhé poloviny cukru ušlehejte pevný sníh a po částech jej vmíchejte do tvarohové hmoty.

7 Z předpečeného korpusu sundejte luštěniny i pečicí papír a na korpus rovnoměrně rozetřete tvarohovou náplň.

8 Koláč vraťte péct do trouby a pečte zhruba 40 minut. Koláč vyndejte a nechte zcela vychladnout, poté vyjměte z formy – a můžete podávat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/5

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit