
Tvarohový koláč s mandlovou drobenkou
Křehký koláč s hebkou tvarohovou náplní a křupavou mandlovou drobenkou je skvělý na snídani i k odpolední kávě. A můžeme zaručit, že nezbude ani drobeček!
Ingredience
- 90 g másla, změklého
- 40 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 140 g hladké mouky
- najemno nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
- špetka soli
- 400 g tučného tvarohu ve vaničce (lehce vykapaného)
- 80 g cukru krupice
- 2 vejce, žloutky a bílky oddělené
- 1 lžička vanilkového cukru/extraktu
- najemno nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
- 1 lžíce hladké mouky
- 40 g másla
- 40 g hrubé nebo polohrubé mouky
- 40 g třtinového cukru
- 25 g mandlových lupínků nebo sirek
NA TĚSTO
NA NÁPLŇ
NA DROBENKU
Příprava jídla
1 Máslo krátce prošlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, jen aby se suroviny spojily. Pokud máte robot s pádlem, půjde to raz dva. Přisypte mouku, sůl a promíchejte tak, aby vzniklo kompaktní těsto (pokud nemáte robot s pádlem nebo noži, přesuňte směs na pracovní plochu a zpracujte do kompaktního těsta. Snažte se příliš nepřisypávat mouku).
2 Hotové těsto zabalte do fólie a dejte na minimálně 30 minut odležet do lednice. Můžete si jej připravit i den předem.
3 Troubu předehřejte na 190°C. Koláčovou formu s průměrem 22 cm vymažte a vysypte nebo ji vyložte pečicím papírem.
4 Těsto rozválejte, přeneste do formy a přitiskněte ke stěnám formy. Těsto, které přebývá, seřízněte. Dno párkrát propíchněte vidličkou, položte na ně kolo pečicího papíru a nasypte na ně luštěniny nebo pečicí fazole. Formu dejte do trouby a pečte 15–20 minut, až těsto lehce zezlátne. Vyjměte a snižte teplotu trouby na 150°C.
5 Připravte drobenku. Pokrájejte máslo, posypte ho moukou, cukrem a promněte prsty. Nakonec vmíchejte mandle.
6 Na tvarohovou náplň prošlehejte tvaroh se žloutky a polovinou cukru. Tvaroh dejte do misky, přidejte polovinu cukru a žloutky a prošlehejte. Přidejte vanilku, citronovou kůru a mouku a promíchejte. Z bílků a druhé poloviny cukru ušlehejte pevný sníh a po částech jej vmíchejte do tvarohové hmoty.
7 Z předpečeného korpusu sundejte luštěniny i pečicí papír a na korpus rovnoměrně rozetřete tvarohovou náplň.
8 Koláč vraťte péct do trouby a pečte zhruba 40 minut. Koláč vyndejte a nechte zcela vychladnout, poté vyjměte z formy – a můžete podávat.
Přidat komentář