Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tvarohový koláč s mandlovou drobenkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 35
Do 90 minut Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3835 kcal
Bílkoviny 157 g
Sacharidy 314 g
Tuky 209 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehký koláč s hebkou tvarohovou náplní a křupavou mandlovou drobenkou je skvělý na snídani i k odpolední kávě. A můžeme zaručit, že nezbude ani drobeček! Recept na tvarohový koláč s mandlovou drobenkou stojí za vyzkoušení.

Související recepty

Suroviny

NA TĚSTO
změklé
nastrouhaná z 1/2 citronu
sůl 1 špetka
NA NÁPLŇ
tučný, ve vaničce (lehce vykapaný)
vejce 2 ks
žloutky a bílky oddělené
vanilkový extrakt 1 ČL
lze nahradit vanilkovým cukrem
nastrouhaná z 1/2 citronu
Na drobenku
mouka pšeničná hrubá 40 g
lze nahradit polohrubou
třtinový cukr 40 g
mandle plátky 25 g
lze nahradit mandlovými sirkami

Postup

1

Máslo krátce prošlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, jen aby se suroviny spojily. Pokud máte robot s pádlem, půjde to raz dva. Přisypte mouku, sůl a promíchejte tak, aby vzniklo kompaktní těsto (pokud nemáte robot s pádlem nebo noži, přesuňte směs na pracovní plochu a zpracujte do kompaktního těsta. Snažte se příliš nepřisypávat mouku).

2

Hotové těsto zabalte do fólie a dejte na minimálně 30 minut odležet do lednice. Můžete si jej připravit i den předem.

3

Troubu předehřejte na 190 °C. Koláčovou formu s průměrem 22 cm vymažte a vysypte nebo ji vyložte pečicím papírem.

4

Těsto rozválejte, přeneste do formy a přitiskněte ke stěnám formy. Těsto, které přebývá, seřízněte. Dno párkrát propíchněte vidličkou, položte na ně kolo pečicího papíru a nasypte na ně luštěniny nebo pečicí fazole. Formu dejte do trouby a pečte 15–20 minut, až těsto lehce zezlátne. Vyjměte a snižte teplotu trouby na 150 °C.

5

Připravte drobenku. Pokrájejte máslo, posypte ho moukou, cukrem a promněte prsty. Nakonec vmíchejte mandle.

6

Na tvarohovou náplň prošlehejte tvaroh se žloutky a polovinou cukru. Přidejte vanilku, citronovou kůru a mouku a promíchejte. Z bílků a druhé poloviny cukru ušlehejte pevný sníh a po částech jej vmíchejte do tvarohové hmoty.

7

Z předpečeného korpusu sundejte luštěniny i pečicí papír a na korpus rovnoměrně rozetřete tvarohovou náplň a posypte mandlovou drobenkou.

8

Koláč vraťte péct do trouby a pečte zhruba 40 minut. Koláč vyndejte a nechte zcela vychladnout, poté vyjměte z formy – a můžete podávat.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/5

Apetit magazín