Tvarohový koláč s mákem

Tvarohový koláč s mákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tvarohový koláč s mákem

3.8 / 5. Počet hodnocení: 109
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4219 kcal
Bílkoviny 191 g
Sacharidy 265 g
Tuky 248 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V redakci se rozhořela diskuse, jak sladký by měl být. Někdo by doslazoval, někdo naopak ocenil nepřeslazenou chuť základního receptu. Ochutnejte náplň před nalitím do formy a upravte množství cukru podle sebe. 

Suroviny

máslo 100 g
nakrájené na kostičky + na vymazání formy
mandle 100 g
mleté
mouka pšeničná hladká 100 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
krupicový cukr 100 g
vejce 1 ks
Na náplň
tvaroh měkký 500 g
tučný
vejce 2 ks
zakysaná smetana 6 PL
krupicový cukr 50 g
vanilkový extrakt 1 ČL
mák celý 150 g
citronová kůra 1 ČL
strouhaná

1 Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C. Všechny přísady na těsto kromě vejce dejte do robotu a několika pulzy připravte něco jako drobenku. (Jde to samozřejmě i ručně.) Přidejte vejce a zpracujte na hladké těsto. Dejte chladit na hodinu do lednice.

2 Dortovou formu o průměru 23–24 cm lehce vymastěte a vyložte těstem včetně okrajů. Pečte zhruba 25 minut.

3 Utřete tvaroh s vejci, zakysanou smetanou, cukrem, vanilkovým extraktem a citronovou kůrou (případně doslaďte podle chuti). Nakonec vmíchejte mák. Předpečený korpus vyjměte z trouby a naplňte připraveným tvarohem. Vraťte do trouby a pečte ještě asi 50 minut, až náplň zpevní a těsto bude krásně zlaté.

4 Vyjměte z trouby a po vychladnutí uložte do chladničky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Komentáře

Martina Kojzarová

Dobrý den, paní Machková,
vaše nesnáze s těstem nás opravdu mrzí :-(. Důležité je těsto vypracovat co nejrychleji a "nepřepracovat ho". Zkrátka ho ihned poté, co se spojí, uložit do lednice. Taky mohlo být při vložení do trouby příliš teplé. Osvědčeným trikem při pečení koláčů z křehkého těsta je vyložit formu těstem a tu pak uložit na 30 minut do mrazáku a teprve poté péct. Zkrátka je dobré udržet těsto chladné a pracovat s ním svižně.

Držíme palce, aby se druhý pokus vydařil na výbornou,
redakce Apetitu

Zuzana Lehká

Koláč jsem dělala poprvé, dle Vaší rady jsem dala formu s těstem do mrazáku, ale ze stěn steklo. Na zpracování používám robota, netrávím tedy s těstem moc času. Celé bylo ale dost mastné, příště zkusím dát méně másla.

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit