
Tvarohový koláč s mákem
V redakci se rozhořela diskuse, jak sladký by měl být. Někdo by doslazoval, někdo naopak ocenil nepřeslazenou chuť základního receptu. Ochutnejte náplň před nalitím do formy a upravte množství cukru podle sebe.
Ingredience
- 100 g másla nakrájeného na kostičky + na vymazání formy
- 100 g mletých mandlí
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- 100g krupicového cukru
- 1 velké vejce
- 500 g měkkého tučného tvarohu
- 2 velká vejce
- 6 lžic zakysané smetany
- 50 g krupicového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 150 g máku (nemletého)
- 1 lžička strouhané kůry z biocitronu
NA NÁPLŇ
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C. Všechny přísady na těsto kromě vejce dejte do robotu a několika pulzy připravte něco jako drobenku. (Jde to samozřejmě i ručně.) Přidejte vejce a zpracujte na hladké těsto. Dejte chladit na hodinu do lednice.
2 Dortovou formu o průměru 23–24 cm lehce vymastěte a vyložte těstem včetně okrajů. Pečte zhruba 25 minut.
3 Utřete tvaroh s vejci, zakysanou smetanou, cukrem, vanilkovým extraktem a citronovou kůrou (případně doslaďte podle chuti). Nakonec vmíchejte mák. Předpečený korpus vyjměte z trouby a naplňte připraveným tvarohem. Vraťte do trouby a pečte ještě asi 50 minut, až náplň zpevní a těsto bude krásně zlaté.
4 Vyjměte z trouby a po vychladnutí uložte do chladničky.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Veronika Machková
16. Leden 2018 23:45
Martina Zajícová
17. Leden 2018 11:44
vaše nesnáze s těstem nás opravdu mrzí :-(. Důležité je těsto vypracovat co nejrychleji a "nepřepracovat ho". Zkrátka ho ihned poté, co se spojí, uložit do lednice. Taky mohlo být při vložení do trouby příliš teplé. Osvědčeným trikem při pečení koláčů z křehkého těsta je vyložit formu těstem a tu pak uložit na 30 minut do mrazáku a teprve poté péct. Zkrátka je dobré udržet těsto chladné a pracovat s ním svižně.
Držíme palce, aby se druhý pokus vydařil na výbornou,
redakce Apetitu
Zuzana Lehká
30. Září 2019 09:28