V redakci se rozhořela diskuse, jak sladký by tvarohový koláč s mákem měl být. Někdo by doslazoval, někdo naopak ocenil nepřeslazenou chuť základního receptu. Ochutnejte náplň před nalitím do formy a upravte množství cukru podle sebe. Tento makový koláč s tvarohem jsme si zamilovali.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C.
Všechny přísady na těsto kromě vejce dejte do robotu a několika pulzy připravte něco jako drobenku. (Jde to samozřejmě i ručně.)
Přidejte vejce a zpracujte na hladké těsto.
Dejte chladit na hodinu do lednice.
Dortovou formu o průměru 23–24 cm lehce vymastěte a vyložte těstem včetně okrajů.
Pečte zhruba 25 minut.
Utřete tvaroh s vejci, zakysanou smetanou, cukrem, vanilkovým extraktem a citronovou kůrou (případně doslaďte podle chuti).
Nakonec vmíchejte mák. Předpečený korpus vyjměte z trouby a naplňte připraveným tvarohem.
Vraťte do trouby a pečte ještě asi 50 minut, až náplň zpevní a těsto bude krásně zlaté.
Koláč vyjměte z trouby a po vychladnutí uložte do chladničky.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 14x lahodné tvarohové dezerty(14 receptů )
- 38 sladkých makových receptů(38 receptů )
- Tvarohové dezerty: Až 66 ověřených receptů(66 receptů )
- Koláče na neděli: luxusní moučníky, na které bude chtít recept každý(188 receptů )
Komentáře
Nevím, co jsem udělala špatně, ale těsto mi nedrželo na stěnách formy. Nevíte?
Dobrý den, paní Machková,
vaše nesnáze s těstem nás opravdu mrzí :-(. Důležité je těsto vypracovat co nejrychleji a "nepřepracovat ho". Zkrátka ho ihned poté, co se spojí, uložit do lednice. Taky mohlo být při vložení do trouby příliš teplé. Osvědčeným trikem při pečení koláčů z křehkého těsta je vyložit formu těstem a tu pak uložit na 30 minut do mrazáku a teprve poté péct. Zkrátka je dobré udržet těsto chladné a pracovat s ním svižně.
Držíme palce, aby se druhý pokus vydařil na výbornou,
redakce Apetitu
Koláč jsem dělala poprvé, dle Vaší rady jsem dala formu s těstem do mrazáku, ale ze stěn steklo. Na zpracování používám robota, netrávím tedy s těstem moc času. Celé bylo ale dost mastné, příště zkusím dát méně másla.