0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tvarohový koláč s mákem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 119
Více než hodinu Snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4219 kcal
Bílkoviny 191 g
Sacharidy 265 g
Tuky 248 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V redakci se rozhořela diskuse, jak sladký by měl být. Někdo by doslazoval, někdo naopak ocenil nepřeslazenou chuť základního receptu. Ochutnejte náplň před nalitím do formy a upravte množství cukru podle sebe. 

Suroviny

máslo 100 g
nakrájené na kostičky + na vymazání formy
mandle 100 g
mleté
mouka pšeničná hladká 100 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
krupicový cukr 100 g
vejce 1 ks
Na náplň
tučný
vejce 2 ks
krupicový cukr 50 g
vanilkový extrakt 1 ČL
mák celý 150 g
citronová kůra 1 ČL
strouhaná

Postup

1

Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C.

2

Všechny přísady na těsto kromě vejce dejte do robotu a několika pulzy připravte něco jako drobenku. (Jde to samozřejmě i ručně.)

3

Přidejte vejce a zpracujte na hladké těsto.

4

Dejte chladit na hodinu do lednice.

5

Dortovou formu o průměru 23–24 cm lehce vymastěte a vyložte těstem včetně okrajů.

6

Pečte zhruba 25 minut.

7

Utřete tvaroh s vejci, zakysanou smetanou, cukrem, vanilkovým extraktem a citronovou kůrou (případně doslaďte podle chuti).

8

Nakonec vmíchejte mák. Předpečený korpus vyjměte z trouby a naplňte připraveným tvarohem.

9

Vraťte do trouby a pečte ještě asi 50 minut, až náplň zpevní a těsto bude krásně zlaté.

10

Vyjměte z trouby a po vychladnutí uložte do chladničky.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Komentáře

Veronika Machková

Nevím, co jsem udělala špatně, ale těsto mi nedrželo na stěnách formy. Nevíte?

Martina Kojzarová

Dobrý den, paní Machková,
vaše nesnáze s těstem nás opravdu mrzí :-(. Důležité je těsto vypracovat co nejrychleji a "nepřepracovat ho". Zkrátka ho ihned poté, co se spojí, uložit do lednice. Taky mohlo být při vložení do trouby příliš teplé. Osvědčeným trikem při pečení koláčů z křehkého těsta je vyložit formu těstem a tu pak uložit na 30 minut do mrazáku a teprve poté péct. Zkrátka je dobré udržet těsto chladné a pracovat s ním svižně.

Držíme palce, aby se druhý pokus vydařil na výbornou,
redakce Apetitu

Zuzana Lehká

Koláč jsem dělala poprvé, dle Vaší rady jsem dala formu s těstem do mrazáku, ale ze stěn steklo. Na zpracování používám robota, netrávím tedy s těstem moc času. Celé bylo ale dost mastné, příště zkusím dát méně másla.

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč