Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tvarohový koláč s mákem

V redakci se rozhořela diskuse, jak sladký by měl být. Někdo by doslazoval, někdo naopak ocenil nepřeslazenou chuť základního receptu. Ochutnejte náplň před nalitím do formy a upravte množství cukru podle sebe. 

Vydání: 2015/10
Autor:
Hodnocení:
98 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
PT1H15M
Pečení 1:15
Koláč

Ingredience

    • 100 g másla nakrájeného na kostičky + na vymazání formy
    • 100 g mletých mandlí
    • 100 g hladké mouky
    • 1 lžička kypřicího prášku
    • 100g krupicového cukru
    • 1 velké vejce

    NA NÁPLŇ

    • 500 g měkkého tučného tvarohu
    • 2 velká vejce
    • 6 lžic zakysané smetany
    • 50 g krupicového cukru
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 150 g máku (nemletého)
    • 1 lžička strouhané kůry z biocitronu 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 160°C, horkovzdušnou na 140°C. Všechny přísady na těsto kromě vejce dejte do robotu a několika pulzy připravte něco jako drobenku. (Jde to samozřejmě i ručně.) Přidejte vejce a zpracujte na hladké těsto. Dejte chladit na hodinu do lednice.

2 Dortovou formu o průměru 23–24 cm lehce vymastěte a vyložte těstem včetně okrajů. Pečte zhruba 25 minut.

3 Utřete tvaroh s vejci, zakysanou smetanou, cukrem, vanilkovým extraktem a citronovou kůrou (případně doslaďte podle chuti). Nakonec vmíchejte mák. Předpečený korpus vyjměte z trouby a naplňte připraveným tvarohem. Vraťte do trouby a pečte ještě asi 50 minut, až náplň zpevní a těsto bude krásně zlaté.

4 Vyjměte z trouby a po vychladnutí uložte do chladničky. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Myslivecká pečeně

Kmínový koláč plněný blaťáckým zlatem a cibulí

Křenové bramboráky s křenovou smetanou

Kuře na pivě

Houby na slanině s kozím sýrem

Podmáslový řízek s jablkovým salátem

14x dezert s tvarohem

22 sladkých makových receptů

Tvarohové dezerty

Komentáře

Obrazek uzivatele
Nevím, co jsem udělala špatně, ale těsto mi nedrželo na stěnách formy. Nevíte?
Obrazek uzivatele
Dobrý den, paní Machková,
vaše nesnáze s těstem nás opravdu mrzí :-(. Důležité je těsto vypracovat co nejrychleji a "nepřepracovat ho". Zkrátka ho ihned poté, co se spojí, uložit do lednice. Taky mohlo být při vložení do trouby příliš teplé. Osvědčeným trikem při pečení koláčů z křehkého těsta je vyložit formu těstem a tu pak uložit na 30 minut do mrazáku a teprve poté péct. Zkrátka je dobré udržet těsto chladné a pracovat s ním svižně.

Držíme palce, aby se druhý pokus vydařil na výbornou,
redakce Apetitu
Obrazek uzivatele
Koláč jsem dělala poprvé, dle Vaší rady jsem dala formu s těstem do mrazáku, ale ze stěn steklo. Na zpracování používám robota, netrávím tedy s těstem moc času. Celé bylo ale dost mastné, příště zkusím dát méně másla.

Přidat komentář