Nejlepší předkrm z olomouckého Svatováclavského pivovaru vás okouzlí stejně jako nás.
Suroviny
Postup
1
Jablka rozkrojte na poloviny, vykrojte jádřince a ještě trochu vydlabejte.
2
Vzniklou prohlubeň vyplňte většinou tvarůžků a celé přikryjte plátkem krkovice a zbylými kousky tvarůžků.
3
Troubu předehřejte na 200 °C. Jablka naskládejte do pekáče bohatě vytřeného máslem a zapečte dozlatova. Podávejte horké.
NĚCO NAVÍC
Jablka vydlabejte tak, aby dužnina zůstala silná zhruba 1–2 centimetry. Po upečení by mělo být jablko ještě pevné, ale ne syrové. Jiným řešením je jablka rozříznout na třetiny – velké plátky, prostřední s jádřincem použít na něco jiného, lehce vydlabat jen oba boční a dále postupovat podle receptu.
VYPLATÍ SE VĚDĚT
- V roce 2010 tvarůžky získaly od Evropské unie známku Chráněné zeměpisné označení. Zaručuje, že tradiční výrobek se vyrábí tradičním postupem v místě původu a v prověřené kvalitě.
- Vyzkoušejte speciality z Tvarůžkové cukrárny v Lošticích (www.tvaruzkovacukrarna.cz) a zkuste např. tvarůžkové kremrole.