Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 3. díl: Pečené brambory s karamelizovanou cibulkou vás nenechají chladnými

Týdenní úsporná kuchařka 3. díl: Pečené brambory s karamelizovanou cibulkou vás nenechají chladnými
ZDROJ: Apetit

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

Maso je drahé, ale nikdo netvrdí, že bychom ho měli jíst každý den. Do týdenního jídelníčku ho budeme zařazovat maximálně třikrát. Zaměříme se na luštěniny, vydatné polévky i sezónní zeleninu či ovoce. 

Další díl naší Týdenní úsporné kuchařky najdete zde.

1. Těstoviny aglio e olio & růžičková kapusta

Chutné těstoviny, které zvládnete připravit a naservírovat do půl hodiny. Jednou z hlavních složek receptu je růžičková kapusta. Tato mrazuvzdorná zelenina údajně posiluje naši obranyschopnost a regeneruje buňky, což je výborný důvod, proč ji právě teď zařadit do jídelníčku.

  • Kapustičky jsou vyloženě zimní zeleninou, které mají právě teď svou sezónu. Pokud vám nějaké zbudou, přidejte je do polévky nebo zamrazte na příště.
  • Parmazán a pecorino klidně vynechejte nebo nahraďte ‚veganským parmazánem‘ tedy opraženou strouhankou, případně smaženou cibulkou.

2. Pečené brambory s karamelizovanou cibulkou

Nakoupené brambory roztřiďte na větší, které budete potřebovat na dnešní recept a menší uvařte ve slupce na následující den. Všechny hlízy omyjte a případně vydrbejte kartáčkem.

  • Pečené brambory připravte podle receptu a místo zelených salátových lístků servírujte s levnějším zelným salátem. Připravte si ho víc, hodí se i k dalším následujícím receptům. Část později využijete na Coleslaw.

3. Šišky se zelím a slaninou

Bramborové těsto se vyznačuje svým univerzálním využitím. Lze ho připravit jak nasladko, tak stejně jako v našem případě i naslano. Pro tentokrát jsme vsadili na ověřenou kombinaci kysaného zelí a uzeného masa (případně slaniny). Vegetariáni mohou slaninu nahradit například uzeným tofu nebo tempehem.

  • Kvašené zelí si můžete podobně jako naši předci připravit sami doma. Budete potřebovat jen hlávku zelí, sůl, případně kmín a vhodnou nádobu.

4. Slaný koláč s květákem a rozmarýnem

Tento koláč jsme vybrali proto, že jeho základem je plát listového těsta, tudíž vám odpadá příprava klasického křehkého těsta, které se běžně používá na kiše.

  • Ze zbytků květáku si připravte květákové placičky, které oceníte jako druhé hlavní jídlo dne nebo svačinu.
  • Stejně chutně jako květák poslouží i brokolice nebo na kolečka nakrájený pórek. Zkoušejte různé kombinace a nebojte se experimentovat.

5. Pizza s cizrnou

Italská klasika s indickým nádechem, tak by se dala zjednodušeně popsat tato cizrnová pizza. Jako podklad můžete vyzkoušet těsto uvedené v receptu nebo základní těsto na pizzu, které nevyžaduje tak dlouhou dobu kynutí. Pochopitelně můžete použít i kupované.

  • Cizrna se na rajčatový základ náramně hodí a uvedené koření její chuť dokonale podtrhne.
  • Listy čerstvé bazalky můžete klidně vynechat.

6. Kukuřičný salát s tuňákem

Někdy je dobré mít v záloze plán bé. A to především, když není času nazbyt a přijdete hladový domů. V takovém případě se vám hodí recept na rychlý salát, do kterého stačí nakrájet papriku, vysypat z konzervy kukuřici, fazole, tuňáka, okořenit a společně promíchat.

  • Podávejte k němu plátky včerejšího pečiva, které opečte na sucho na pánvi nebo v topinkovači.
  • Zelené listy salátu můžete nahradit nakrájeným ledovým salátem. Zbytek využijete do následujícího receptu.

7. Burgery z řepy a fety

O tom, že fast food může být i zdravý, vás přesvědčíme u následujícího receptu. Místo masových karbanátků vložte mezi dvě housky placičky z červené řepy. Přidejte zbytky salátu ze včerejška, plátky cibule, nakládanou okurku a oblíbený dresing. Můžete podávat v americkém stylu s domácími bramborovými hranolky a salátem Coleslaw.

Zdroj: Apetit

Další inspiraci na levná jídla najdete pod článkem.

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova