Do 25 minut
Velmi snadné
Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!
Maso je drahé, ale nikdo netvrdí, že bychom ho měli jíst každý den. Do týdenního jídelníčku ho budeme zařazovat maximálně třikrát. Zaměříme se na luštěniny, vydatné polévky i sezónní zeleninu či ovoce.
Další díl naší Týdenní úsporné kuchařky najdete zde.
Chutné těstoviny, které zvládnete připravit a naservírovat do půl hodiny. Jednou z hlavních složek receptu je růžičková kapusta. Tato mrazuvzdorná zelenina údajně posiluje naši obranyschopnost a regeneruje buňky, což je výborný důvod, proč ji právě teď zařadit do jídelníčku.
Nakoupené brambory roztřiďte na větší, které budete potřebovat na dnešní recept a menší uvařte ve slupce na následující den. Všechny hlízy omyjte a případně vydrbejte kartáčkem.
Bramborové těsto se vyznačuje svým univerzálním využitím. Lze ho připravit jak nasladko, tak stejně jako v našem případě i naslano. Pro tentokrát jsme vsadili na ověřenou kombinaci kysaného zelí a uzeného masa (případně slaniny). Vegetariáni mohou slaninu nahradit například uzeným tofu nebo tempehem.
Tento koláč jsme vybrali proto, že jeho základem je plát listového těsta, tudíž vám odpadá příprava klasického křehkého těsta, které se běžně používá na kiše.
Italská klasika s indickým nádechem, tak by se dala zjednodušeně popsat tato cizrnová pizza. Jako podklad můžete vyzkoušet těsto uvedené v receptu nebo základní těsto na pizzu, které nevyžaduje tak dlouhou dobu kynutí. Pochopitelně můžete použít i kupované.
Někdy je dobré mít v záloze plán bé. A to především, když není času nazbyt a přijdete hladový domů. V takovém případě se vám hodí recept na rychlý salát, do kterého stačí nakrájet papriku, vysypat z konzervy kukuřici, fazole, tuňáka, okořenit a společně promíchat.
O tom, že fast food může být i zdravý, vás přesvědčíme u následujícího receptu. Místo masových karbanátků vložte mezi dvě housky placičky z červené řepy. Přidejte zbytky salátu ze včerejška, plátky cibule, nakládanou okurku a oblíbený dresing. Můžete podávat v americkém stylu s domácími bramborovými hranolky a salátem Coleslaw.
Zdroj: Apetit
Další inspiraci na levná jídla najdete pod článkem.