0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vajíčka po italsku

Vajíčka po italsku

4.6 / 5. Počet hodnocení: 19
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1807 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 16 g
Tuky 144 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyzbrojte se pánví s nepřilnavým povrchem, dřevěnou špachtlí, protože vejce by se měla navzdory svému názvu spíš obracet než míchat, a vzhůru do nového dne!

Suroviny

vejce 8 ks
mléko 320 ml
lze nahradit smetanou
máslo 4 PL
sůl

Postup

1

Vejce prošlehejte s mlékem či smetanou a špetkou soli.

2

Rozehřejte pánev s nepřilnavým dnem. Asi po minutě přidejte máslo. Nechte rozpustit, ale ne zhnědnout, zbarvilo by vejce.

3

Vlijte na ně rozšlehaná vejce a bez míchání je nechte dvacet vteřin ,sedět‘. Pak je začněte vařečkou promíchávat tak, že část vajec nadzvedáváte odspoda a přehrnujete nebo překládáte je tak, aby se ještě tekutá svrchní část dostala do kontaktu s horkou pánví. Nechte deset vteřin stát a pak proces zopakujte.

4

V okamžiku, kdy jsou vejce z větší části ztuhlá, odstavte pánev z ohně a nechte chvilku stát, aby vejce ještě došla. Před podáváním ještě jednou zamíchejte – a pak už  sametově hlaďounkou směs bez prodlení podávejte…

Další kombinace:

  • S rajčaty, bazalkou a parmazánem 
    Na pánvičce rozehřejte 3 lžíce másla a minutu na něm opékejte 4 rajčata, nakrájená na osminky. Do 8 vajec rozšlehaných s 2 dl mléka či smetany přidejte lžíci parmazánu a směs přilijte k rajčatům. Promíchávejte podle našeho návodu. Pak vejce rozdělte na talířky a posypte lístky bazalky. Podávejte se zbylým parmazánem a opečenými plátky veky či bagety.
  • Se slaninou a cibulí 
    8 plátků anglické slaniny ogrilujte či osmažte na suché pánvi dokřupava. 4 jarní cibulky, nakrájené na proužky, osmahněte na 4 lžících másla, vlijte na ně 8 vajec prošlehaných s 10 lžícemi mléka a nechte je podle našeho návodu ztuhnout. Vždy čtvrtinu vajec s cibulkou navršte na plátek celozrnného chleba a pak každou porci ozdobte dvěma plátky dokřupava opečené slaniny.
  • Se špenátem a šunkou 
    4 žemle rozkrojte, půlky potřete máslem, opečte pod grilem. 4 vejce prošlehejte s 8 lžícemi smetany, solí a pepřem. V pánvi rozpusťte 4 lžíce másla. Vlijte promíchaná vejce. Vsypte 150 g čerstvých špenátových listů, promíchejte. Na žemli položte plátek šunky, na ni navršte směs vajec se špenátem. Chutná s čatní!
  • S uzeným lososem a citronem.
    Rozkrojte 4 žemle, potřete je máslem a vložte pod gril. 4 vejce prošlehejte s 8 lžícemi mléka, solí a pepřem. V pánvi rozpusťte 3 lžíce másla, vlijte na ně vejce a nechte srazit. Na pečivo položte plátky lososa a na ně vejce. Poprašte čerstvě mletým pepřem a podávejte s kouskem citronu na zakapání.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/8

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit