Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vajíčka po italsku

Vajíčka po italsku

4.6/5 Počet hodnocení: 21
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1807 kcal
Bílkoviny 106 g
Sacharidy 16 g
Tuky 144 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyzbrojte se pánví s nepřilnavým povrchem, dřevěnou špachtlí, protože vejce by se měla navzdory svému názvu spíš obracet než míchat, a vzhůru do nového dne!

Suroviny

vejce 8 ks
mléko 320 ml
lze nahradit smetanou
sůl

Postup

1

Vejce prošlehejte s mlékem či smetanou a špetkou soli.

2

Rozehřejte pánev s nepřilnavým dnem. Asi po minutě přidejte máslo. Nechte rozpustit, ale ne zhnědnout, zbarvilo by vejce.

3

Vlijte na ně rozšlehaná vejce a bez míchání je nechte dvacet vteřin ,sedět‘. Pak je začněte vařečkou promíchávat tak, že část vajec nadzvedáváte odspoda a přehrnujete nebo překládáte je tak, aby se ještě tekutá svrchní část dostala do kontaktu s horkou pánví. Nechte deset vteřin stát a pak proces zopakujte.

4

V okamžiku, kdy jsou vejce z větší části ztuhlá, odstavte pánev z ohně a nechte chvilku stát, aby vejce ještě došla. Před podáváním ještě jednou zamíchejte – a pak už  sametově hlaďounkou směs bez prodlení podávejte…

Další kombinace:

  • S rajčaty, bazalkou a parmazánem 
    Na pánvičce rozehřejte 3 lžíce másla a minutu na něm opékejte 4 rajčata, nakrájená na osminky. Do 8 vajec rozšlehaných s 2 dl mléka či smetany přidejte lžíci parmazánu a směs přilijte k rajčatům. Promíchávejte podle našeho návodu. Pak vejce rozdělte na talířky a posypte lístky bazalky. Podávejte se zbylým parmazánem a opečenými plátky veky či bagety.
  • Se slaninou a cibulí 
    8 plátků anglické slaniny ogrilujte či osmažte na suché pánvi dokřupava. 4 jarní cibulky, nakrájené na proužky, osmahněte na 4 lžících másla, vlijte na ně 8 vajec prošlehaných s 10 lžícemi mléka a nechte je podle našeho návodu ztuhnout. Vždy čtvrtinu vajec s cibulkou navršte na plátek celozrnného chleba a pak každou porci ozdobte dvěma plátky dokřupava opečené slaniny.
  • Se špenátem a šunkou 
    4 žemle rozkrojte, půlky potřete máslem, opečte pod grilem. 4 vejce prošlehejte s 8 lžícemi smetany, solí a pepřem. V pánvi rozpusťte 4 lžíce másla. Vlijte promíchaná vejce. Vsypte 150 g čerstvých špenátových listů, promíchejte. Na žemli položte plátek šunky, na ni navršte směs vajec se špenátem. Chutná s čatní!
  • S uzeným lososem a citronem.
    Rozkrojte 4 žemle, potřete je máslem a vložte pod gril. 4 vejce prošlehejte s 8 lžícemi mléka, solí a pepřem. V pánvi rozpusťte 3 lžíce másla, vlijte na ně vejce a nechte srazit. Na pečivo položte plátky lososa a na ně vejce. Poprašte čerstvě mletým pepřem a podávejte s kouskem citronu na zakapání.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/8

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...