Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vanilkovo-mandlový dort s mátou a jahodami

Díky mátě je svěží, díky jahodám šťavnatý a díky mandlím strašně dobrý – tenhle dort se stane ozdobou každé vaší prázdninové oslavy!

Vydání: 2017/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 dort
Doba přípravy: Více než hodinu
PT35M
Pečení 0:35
Dort

Ingredience

    • 6 vajec
    • 100–150 g krupicového cukru
    • 1 vanilkový lusk, dřeň vyškrábnutá
    • 225 g másla, změklého
    • 225 g hladké mouky
    • 1 sáček kypřicího prášku
    • 180 g mandlové mouky (mletých mandlí) špetka soli

    NA MÁTOVOU SMETANU

    • 1–2 hrsti mátových lístků
    • 60 g zakysané smetany
    • 1–2 lžíce moučkového cukru
    • 250 ml smetany ke šlehání

    NA DOKONČENÍ

    • 150–200 g jahod, očištěných a nakrájených na plátky
    • hrst mátových lístků moučkový cukr

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 160°C, mřížku umístěte do středu. Dno i boky dvou forem o průměru 18–20 cm vyložte papírem na pečení.

2 Vejce, cukr, vanilku a máslo vyšlehejte do světlé pěny. Mouku, prášek do pečiva, mandlovou mouku a sůl prosejte přes jemné síto a zašlehejte do těsta. Polovinu těsta nalijte do jedné a polovinu do druhé formy. Pečte dozlatova. Bude to trvat přibližně 30–35 minut. Dokonalé propečení otestujte zapíchnutím párátka do středu korpusu, pokud ho vytáhnete suché, je hotový. Nechte úplně vychladnout. (Korpus lze péct i v jedné formě, ale doba pečení se prodlouží na 60 minut.)

3 Mátové lístky rozmixujte mixérem nebo rozmělněte v hmoždíři na jemnou pastu. Smíchejte se zakysanou smetanou a 1 lžící moučkového cukru. Ze smetany ušlehejte pevnou šlehačku a opatrně ji vmíchejte k mátovému základu. Ochutnejte a v případě potřeby doslaďte zbylou lžící moučkového cukru.

4 Oba korpusy seřízněte do roviny. Jeden položte na podložku, talíř či etažér. Na korpus naskládejte plátky jahod tak, aby kolem okraje vykukovaly, a na ně ledabyle navrstvěte krém a přiklopte druhým korpusem. Ten ovšem obraťte tak, aby rovná strana, která byla při pečení dole, byla nyní nahoře a tvořila vršek dortu. Ozdobte mátovými lístky a poprašte moučkovým cukrem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ostružinové muffiny s levandulí

Dort s malinovou pěnou & s bazalkovým cukrem

Citronovo-rozmarýnové sušenky

Šafránová roláda s borůvkovým krémem s citronovým tymiánem

Nejsladší den dětí

Přidat komentář