Šafránová roláda s borůvkovým krémem s citronovým tymiánem

Šafránová roláda s borůvkovým krémem s citronovým tymiánem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do hodiny Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4246 kcal
Bílkoviny 111 g
Cukr 391 g
Tuky 239 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vlastně vůbec nevíte, že něco jíte – tenhle rafinovaný dezert je totiž lehký jako ten nejjemnější letní vánek.

Suroviny

Na tymiánovou smetanu
tymián 2
citronový, otrhané lístky
smetana 200 ml
ke šlehání, 33%
Na těsto
šafrán 0.05 g
voda 2 PL
vroucí
vejce 5 ks
bílky a žloutky zvlášť
sůl špetka
krupicový cukr 125 g
mouka pšeničná hladká 125 g
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
borůvky 125 g
mrazené či čerstvé
vanilkový lusk 1 ks
dřeň vyškrábnutá
krupicový cukr 1 PL
škrob 1 PL
vrchovatá lžička
mascarpone 250 g

1 Nejdříve připravte tymiánovou smetanu na krém. Pomocí hmoždíře lehce rozmělněte tymiánové lístky. Lze je i důkladně promnout mezi prsty nebo najemno nasekat. Tymián vsypte do smetany, a zatímco budete péct korpus, nechte louhovat v lednici. Můžete také smetanu s tymiánovými lístky krátce svařit, nechat vychladnout a uložit do lednice, ideálně přes noc. Před přidáním do krému ji přeceďte přes jemné sítko.

2 Šafrán namočte do cca 2 lžic vroucí vody a nechte stát. Troubu předehřejte na 180°C a obdélníkový plech o rozměrech 35x45cm vyložte papírem na pečení. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky s cukrem ušlehejte cca 1–2 minuty do polotuha. Šafrán slijte a vlažný výluh přilijte do žloutkové směsi. Šlehejte dál do nadýchané světlé pěny. Bude to trvat asi 10 minut. Mouku a prášek do pečiva prosejte přes jemné sítko a přimíchejte ke žloutkové pěně. Nakonec do těsta stěrkou zapracujte sníh z bílků. Hotové těsto rovnoměrně rozetřete na plech. Pečte 10 minut. Propečení vyzkoušejte zapíchnutím párátka. Pokud ho vytáhnete čisté a suché, korpus je hotový. Nechte 5 minut chladnout. Namočte a pořádně vyždímejte čistou utěrku. Hotový korpus na ni vyklopte, stáhněte z něj papír a pevně zarolujte (i s utěrkou). Nechte úplně vychladnout.

3 Borůvky a dřeň z vanilkového lusku dejte do rendlíku, zalijte 2 lžícemi vody (nebo 3, pokud bude třeba), zasypte cukrem a přiveďte k varu. Ovoce rozmačkejte lžící a přes jemné síto přepasírujte do jiného rendlíku. Opět přiveďte k varu. Ve lžíci vody rozmíchejte škrob a směs vlijte k vroucím borůvkám. Za neustálého míchání krátce povařte. Za občasného míchání nechte úplně vychladnout.

4 Mascarpone vyšlehejte s krémovým sýrem a scezenou tymiánovou smetanou do pevného krému. Zašlehejte připravené borůvky. Doslaďte moučkovým cukrem podle chuti.

5 Rozmotejte roládu a připraveným krémem potřete 3/4 plochy. Nechte volný nebo jen velmi tence potřený pruh podél jedné z delších stran. Znovu pevně zaviňte směrem od potřené delší strany k nepotřené. Nepotřený pruh těsta by měl po srolování být vespodu. Zarolujte do čisté utěrky nebo potravinářské fólie, utáhněte a dejte alespoň na 2 hodiny vychladit do lednice.

6 Zbylým krémem naplňte cukrářský sáček s nasazenou zdobicí špičkou s ostrými malými zoubky a také ten uložte do lednice.

7 Roládu po vyndání z lednice ozdobte krémem, čerstvými borůvkami a citronovým tymiánem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit