Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Šafránová roláda s borůvkovým krémem s citronovým tymiánem

Šafránová roláda s borůvkovým krémem s citronovým tymiánem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3903 kcal
Bílkoviny 111 g
Sacharidy 279 g
Tuky 256 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vlastně vůbec nevíte, že něco jíte – tenhle rafinovaný dezert je totiž lehký jako ten nejjemnější letní vánek.

Suroviny

Na tymiánovou smetanu
citronový tymián 2 snítky
otrhané lístky
smetana ke šlehání 200 ml
33%
Na těsto
šafrán 0.05 g
několik nitek
voda 2 PL
vroucí
vejce 5 ks
bílky a žloutky zvlášť
sůl 1 špetka
krupicový cukr 125 g
mouka pšeničná hladká 125 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
Na krém
borůvky 125 g
mrazené či čerstvé
vanilkový lusk 0.5 ks
dřeň vyškrábnutá
krupicový cukr 1 PL
škrob 1 ČL
kukuřičný
mascarpone 250 g
krémový sýr 250 g
moučkový cukr
podle chuti
Na dokončení
borůvky
mohou být kanadské
citronový tymián

1 Nejdříve připravte tymiánovou smetanu na krém. Pomocí hmoždíře lehce rozmělněte tymiánové lístky. Lze je i důkladně promnout mezi prsty nebo najemno nasekat. Tymián vsypte do smetany, a zatímco budete péct korpus, nechte louhovat v lednici. Můžete také smetanu s tymiánovými lístky krátce svařit, nechat vychladnout a uložit do lednice, ideálně přes noc. Před přidáním do krému ji přeceďte přes jemné sítko.

2 Šafrán namočte do cca 2 lžic vroucí vody a nechte stát. Troubu předehřejte na 180°C a obdélníkový plech o rozměrech 35x45cm vyložte papírem na pečení. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky s cukrem ušlehejte cca 1–2 minuty do polotuha. Šafrán slijte a vlažný výluh přilijte do žloutkové směsi. Šlehejte dál do nadýchané světlé pěny. Bude to trvat asi 10 minut. Mouku a prášek do pečiva prosejte přes jemné sítko a přimíchejte ke žloutkové pěně. Nakonec do těsta stěrkou zapracujte sníh z bílků. Hotové těsto rovnoměrně rozetřete na plech. Pečte 10 minut. Propečení vyzkoušejte zapíchnutím párátka. Pokud ho vytáhnete čisté a suché, korpus je hotový. Nechte 5 minut chladnout. Namočte a pořádně vyždímejte čistou utěrku. Hotový korpus na ni vyklopte, stáhněte z něj papír a pevně zarolujte (i s utěrkou). Nechte úplně vychladnout.

3 Borůvky a dřeň z vanilkového lusku dejte do rendlíku, zalijte 2 lžícemi vody (nebo 3, pokud bude třeba), zasypte cukrem a přiveďte k varu. Ovoce rozmačkejte lžící a přes jemné síto přepasírujte do jiného rendlíku. Opět přiveďte k varu. Ve lžíci vody rozmíchejte škrob a směs vlijte k vroucím borůvkám. Za neustálého míchání krátce povařte. Za občasného míchání nechte úplně vychladnout.

4 Mascarpone vyšlehejte s krémovým sýrem a scezenou tymiánovou smetanou do pevného krému. Zašlehejte připravené borůvky. Doslaďte moučkovým cukrem podle chuti.

5 Rozmotejte roládu a připraveným krémem potřete 3/4 plochy. Nechte volný nebo jen velmi tence potřený pruh podél jedné z delších stran. Znovu pevně zaviňte směrem od potřené delší strany k nepotřené. Nepotřený pruh těsta by měl po srolování být vespodu. Zarolujte do čisté utěrky nebo potravinářské fólie, utáhněte a dejte alespoň na 2 hodiny vychladit do lednice.

6 Zbylým krémem naplňte cukrářský sáček s nasazenou zdobicí špičkou s ostrými malými zoubky a také ten uložte do lednice.

7 Roládu po vyndání z lednice ozdobte krémem, čerstvými borůvkami a citronovým tymiánem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/8

Apetit magazín

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?
  • Jak na to

Proč jíst para ořechy a jak prospívají našemu tělu?

Matkeřským stromem brazilských para ořechů je juvie ztepilá. Roste v dalekých deštných pralesích jižní Ameriky. Velká exotická jádra bývají součástí ořechových a ovocných směsí. Para ořechy jsou bohaté na zdraví prospěšné látky. Kolik...
Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit