Vlastně vůbec nevíte, že něco jíte – tenhle rafinovaný dezert je totiž lehký jako ten nejjemnější letní vánek.
Suroviny
Postup
Nejdříve připravte tymiánovou smetanu na krém. Pomocí hmoždíře lehce rozmělněte tymiánové lístky. Lze je i důkladně promnout mezi prsty nebo najemno nasekat. Tymián vsypte do smetany, a zatímco budete péct korpus, nechte louhovat v lednici. Můžete také smetanu s tymiánovými lístky krátce svařit, nechat vychladnout a uložit do lednice, ideálně přes noc. Před přidáním do krému ji přeceďte přes jemné sítko.
Šafrán namočte do cca 2 lžic vroucí vody a nechte stát. Troubu předehřejte na 180°C a obdélníkový plech o rozměrech 35x45cm vyložte papírem na pečení.
Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky s cukrem ušlehejte cca 1–2 minuty do polotuha. Šafrán slijte a vlažný výluh přilijte do žloutkové směsi. Šlehejte dál do nadýchané světlé pěny. Bude to trvat asi 10 minut.
Mouku a prášek do pečiva prosejte přes jemné sítko a přimíchejte ke žloutkové pěně. Nakonec do těsta stěrkou zapracujte sníh z bílků. Hotové těsto rovnoměrně rozetřete na plech. Pečte 10 minut. Propečení vyzkoušejte zapíchnutím párátka. Pokud ho vytáhnete čisté a suché, korpus je hotový. Nechte 5 minut chladnout.
Namočte a pořádně vyždímejte čistou utěrku. Hotový korpus na ni vyklopte, stáhněte z něj papír a pevně zarolujte (i s utěrkou). Nechte úplně vychladnout.
Borůvky a dřeň z vanilkového lusku dejte do rendlíku, zalijte 2 lžícemi vody (nebo 3, pokud bude třeba), zasypte cukrem a přiveďte k varu. Ovoce rozmačkejte lžící a přes jemné síto přepasírujte do jiného rendlíku. Opět přiveďte k varu.
Ve lžíci vody rozmíchejte škrob a směs vlijte k vroucím borůvkám. Za neustálého míchání krátce povařte. Za občasného míchání nechte úplně vychladnout.
Mascarpone vyšlehejte s krémovým sýrem a scezenou tymiánovou smetanou do pevného krému. Zašlehejte připravené borůvky. Doslaďte moučkovým cukrem podle chuti.
Rozmotejte roládu a připraveným krémem potřete 3/4 plochy. Nechte volný nebo jen velmi tence potřený pruh podél jedné z delších stran. Znovu pevně zaviňte směrem od potřené delší strany k nepotřené. Nepotřený pruh těsta by měl po srolování být vespodu. Zarolujte do čisté utěrky nebo potravinářské fólie, utáhněte a dejte alespoň na 2 hodiny vychladit do lednice.
Zbylým krémem naplňte cukrářský sáček s nasazenou zdobicí špičkou s ostrými malými zoubky a také ten uložte do lednice.
Roládu po vyndání z lednice ozdobte krémem, čerstvými borůvkami a citronovým tymiánem.