0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vanilkovo-mandlový dort s mátou a jahodami

Vanilkovo-mandlový dort s mátou a jahodami

4.5 / 5. Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6543 kcal
Bílkoviny 155 g
Sacharidy 419 g
Tuky 456 g
Vláknina 81 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky mátě je svěží, díky jahodám šťavnatý a díky mandlím strašně dobrý – tenhle vanilkovo-mandlový dort s mátou a jahodami se stane ozdobou každé vaší prázdninové oslavy!

Suroviny

vejce 6 ks
krupicový cukr 150 g
100–150 g
vanilkový lusk 1 ks
dřeň vyškrábnutá
máslo 225 g
změklé
mouka pšeničná hladká 225 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ks
mouka mandlová 180 g
nebo mleté mandle
sůl 1 špetka
Na mátovou smetanu
máta 2 hrsti
1–2 hrsti lístků
zakysaná smetana 60 g
moučkový cukr 2 PL
1–2 lžíce podle chuti
smetana ke šlehání 250 g
Na dokončení
jahody 200 g
očištěné a nakrájené na plátky
máta 1 hrst
lístky
moučkový cukr

Postup

1

Troubu předehřejte na 160°C, mřížku umístěte do středu. Dno i boky dvou forem o průměru 18–20 cm vyložte papírem na pečení.

2

Vejce, cukr, vanilku a máslo vyšlehejte do světlé pěny. Mouku, prášek do pečiva, mandlovou mouku a sůl prosejte přes jemné síto a zašlehejte do těsta. Polovinu těsta nalijte do jedné a polovinu do druhé formy.

3

Pečte dozlatova. Bude to trvat přibližně 30–35 minut. Dokonalé propečení otestujte zapíchnutím párátka do středu korpusu, pokud ho vytáhnete suché, je hotový. Nechte úplně vychladnout. (Korpus lze péct i v jedné formě, ale doba pečení se prodlouží na 60 minut.)

4

Mátové lístky rozmixujte mixérem nebo rozmělněte v hmoždíři na jemnou pastu. Smíchejte se zakysanou smetanou a 1 lžící moučkového cukru. Ze smetany ušlehejte pevnou šlehačku a opatrně ji vmíchejte k mátovému základu. Ochutnejte a v případě potřeby doslaďte zbylou lžící moučkového cukru.

5

Oba korpusy seřízněte do roviny. Jeden položte na podložku, talíř či etažér. Na korpus naskládejte plátky jahod tak, aby kolem okraje vykukovaly, a na ně ledabyle navrstvěte krém a přiklopte druhým korpusem. Ten ovšem obraťte tak, aby rovná strana, která byla při pečení dole, byla nyní nahoře a tvořila vršek dortu. Ozdobte mátovými lístky a poprašte moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/8

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit