Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vanilkovo-mandlový dort s mátou a jahodami

Vanilkovo-mandlový dort s mátou a jahodami

4.6/5 Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6543 kcal
Bílkoviny 155 g
Sacharidy 419 g
Tuky 456 g
Vláknina 81 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky mátě je svěží, díky jahodám šťavnatý a díky mandlím strašně dobrý – tenhle vanilkovo-mandlový dort s mátou a jahodami se stane ozdobou každé vaší prázdninové oslavy!

Suroviny

vejce 6 ks
100–150 g
dřeň vyškrábnutá
máslo 225 g
změklé
kypřicí prášek do pečiva 1 ks
nebo mleté mandle
sůl 1 špetka
Na mátovou smetanu
máta 2 hrsti
1–2 hrsti lístků
1–2 lžíce podle chuti
Na dokončení
jahody 200 g
očištěné a nakrájené na plátky
máta 1 hrst
lístky

Postup

1

Troubu předehřejte na 160°C, mřížku umístěte do středu. Dno i boky dvou forem o průměru 18–20 cm vyložte papírem na pečení.

2

Vejce, cukr, vanilku a máslo vyšlehejte do světlé pěny. Mouku, prášek do pečiva, mandlovou mouku a sůl prosejte přes jemné síto a zašlehejte do těsta. Polovinu těsta nalijte do jedné a polovinu do druhé formy.

3

Pečte dozlatova. Bude to trvat přibližně 30–35 minut. Dokonalé propečení otestujte zapíchnutím párátka do středu korpusu, pokud ho vytáhnete suché, je hotový. Nechte úplně vychladnout. (Korpus lze péct i v jedné formě, ale doba pečení se prodlouží na 60 minut.)

4

Mátové lístky rozmixujte mixérem nebo rozmělněte v hmoždíři na jemnou pastu. Smíchejte se zakysanou smetanou a 1 lžící moučkového cukru. Ze smetany ušlehejte pevnou šlehačku a opatrně ji vmíchejte k mátovému základu. Ochutnejte a v případě potřeby doslaďte zbylou lžící moučkového cukru.

5

Oba korpusy seřízněte do roviny. Jeden položte na podložku, talíř či etažér. Na korpus naskládejte plátky jahod tak, aby kolem okraje vykukovaly, a na ně ledabyle navrstvěte krém a přiklopte druhým korpusem. Ten ovšem obraťte tak, aby rovná strana, která byla při pečení dole, byla nyní nahoře a tvořila vršek dortu. Ozdobte mátovými lístky a poprašte moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/8

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...