0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vanilkovo-mandlový dort s mátou a jahodami

Vanilkovo-mandlový dort s mátou a jahodami

4.5/5 Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6543 kcal
Bílkoviny 155 g
Sacharidy 419 g
Tuky 456 g
Vláknina 81 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky mátě je svěží, díky jahodám šťavnatý a díky mandlím strašně dobrý – tenhle vanilkovo-mandlový dort s mátou a jahodami se stane ozdobou každé vaší prázdninové oslavy!

Suroviny

vejce 6 ks
krupicový cukr 150 g
100–150 g
vanilkový lusk 1 ks
dřeň vyškrábnutá
máslo 225 g
změklé
mouka pšeničná hladká 225 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ks
nebo mleté mandle
sůl 1 špetka
Na mátovou smetanu
máta 2 hrsti
1–2 hrsti lístků
moučkový cukr 2 PL
1–2 lžíce podle chuti
Na dokončení
jahody 200 g
očištěné a nakrájené na plátky
máta 1 hrst
lístky
moučkový cukr

Postup

1

Troubu předehřejte na 160°C, mřížku umístěte do středu. Dno i boky dvou forem o průměru 18–20 cm vyložte papírem na pečení.

2

Vejce, cukr, vanilku a máslo vyšlehejte do světlé pěny. Mouku, prášek do pečiva, mandlovou mouku a sůl prosejte přes jemné síto a zašlehejte do těsta. Polovinu těsta nalijte do jedné a polovinu do druhé formy.

3

Pečte dozlatova. Bude to trvat přibližně 30–35 minut. Dokonalé propečení otestujte zapíchnutím párátka do středu korpusu, pokud ho vytáhnete suché, je hotový. Nechte úplně vychladnout. (Korpus lze péct i v jedné formě, ale doba pečení se prodlouží na 60 minut.)

4

Mátové lístky rozmixujte mixérem nebo rozmělněte v hmoždíři na jemnou pastu. Smíchejte se zakysanou smetanou a 1 lžící moučkového cukru. Ze smetany ušlehejte pevnou šlehačku a opatrně ji vmíchejte k mátovému základu. Ochutnejte a v případě potřeby doslaďte zbylou lžící moučkového cukru.

5

Oba korpusy seřízněte do roviny. Jeden položte na podložku, talíř či etažér. Na korpus naskládejte plátky jahod tak, aby kolem okraje vykukovaly, a na ně ledabyle navrstvěte krém a přiklopte druhým korpusem. Ten ovšem obraťte tak, aby rovná strana, která byla při pečení dole, byla nyní nahoře a tvořila vršek dortu. Ozdobte mátovými lístky a poprašte moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/8

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč