Vanilkovo-mandlový dort s mátou a jahodami

Vanilkovo-mandlový dort s mátou a jahodami

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6543 kcal
Bílkoviny 155 g
Sacharidy 419 g
Tuky 456 g
Vláknina 81 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Díky mátě je svěží, díky jahodám šťavnatý a díky mandlím strašně dobrý – tenhle dort se stane ozdobou každé vaší prázdninové oslavy!

Související recepty

Suroviny

vejce 6 ks
krupicový cukr 150 g
100–150 g
vanilkový lusk 1 ks
dřeň vyškrábnutá
máslo 225 g
změklé
mouka pšeničná hladká 225 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ks
mouka mandlová 180 g
nebo mleté mandle
sůl 1 špetka
Na mátovou smetanu
máta 2 hrsti
1–2 hrsti lístků
zakysaná smetana 60 g
moučkový cukr 2 PL
1–2 lžíce podle chuti
smetana ke šlehání 250 g
Na dokončení
jahody 200 g
očištěné a nakrájené na plátky
máta 1 hrst
lístky
moučkový cukr

1 Troubu předehřejte na 160°C, mřížku umístěte do středu. Dno i boky dvou forem o průměru 18–20 cm vyložte papírem na pečení.

2 Vejce, cukr, vanilku a máslo vyšlehejte do světlé pěny. Mouku, prášek do pečiva, mandlovou mouku a sůl prosejte přes jemné síto a zašlehejte do těsta. Polovinu těsta nalijte do jedné a polovinu do druhé formy. Pečte dozlatova. Bude to trvat přibližně 30–35 minut. Dokonalé propečení otestujte zapíchnutím párátka do středu korpusu, pokud ho vytáhnete suché, je hotový. Nechte úplně vychladnout. (Korpus lze péct i v jedné formě, ale doba pečení se prodlouží na 60 minut.)

3 Mátové lístky rozmixujte mixérem nebo rozmělněte v hmoždíři na jemnou pastu. Smíchejte se zakysanou smetanou a 1 lžící moučkového cukru. Ze smetany ušlehejte pevnou šlehačku a opatrně ji vmíchejte k mátovému základu. Ochutnejte a v případě potřeby doslaďte zbylou lžící moučkového cukru.

4 Oba korpusy seřízněte do roviny. Jeden položte na podložku, talíř či etažér. Na korpus naskládejte plátky jahod tak, aby kolem okraje vykukovaly, a na ně ledabyle navrstvěte krém a přiklopte druhým korpusem. Ten ovšem obraťte tak, aby rovná strana, která byla při pečení dole, byla nyní nahoře a tvořila vršek dortu. Ozdobte mátovými lístky a poprašte moučkovým cukrem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/8

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit