Zaručujeme vám, že tyhle muffiny, které voní levandulí a jsou báječně vláčné, budete chtít snídat celé léto!
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 180°C. Muffinovou formu vyložte papírovými košíčky či složeným papírem na pečení anebo jednotlivé důlky vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
2 Máslo vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Poté postupně zašlehejte žloutky a nakonec i pomerančovou kůru. Mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu smíchejte a prosejte přes jemné síto, abyste odstranili případné hrudky. Do směsi másla, cukru a žloutků po částech zašlehejte jogurt a moučnou směs. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu a zapracujte ho do těsta ručně stěrkou. Nakonec do těsta opatrně vmíchejte levandulové kvítky a ostružiny, které můžete předem obalit v mouce nebo škrobu, aby neklesaly příliš rychle na dno formičky.
3 Těsto nalijte do košíčků a pečte asi 20–25 minut dozlatova. Propečenost vyzkoušejte zapíchnutím špejle do těsta. Pokud je po vytažení obalená těstem, pokračujte v pečení. Pokud je naopak suchá, máte upečeno. Nechte vychladnout.
4 K pomerančové šťávě postupně přidávejte moučkový cukr a šlehejte, dokud směs nezíská konzistenci polevy. Neměla by být příliš hutná, ale ani příliš řídká. Musí líně stékat ze lžičky ve stužkách, nikoli tenkým pramínkem. Pokud se vám zdá poleva příliš tuhá, přidejte kapku vody. Výslednou polevou polijte muffiny a ozdobte je ostružinami a levandulovými kvítky.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Snídaně v trávě: 19 nejlepších receptů do přírody(19 receptů)
- Snadné pečení – muffiny a bábovičky(13 receptů)
- Pečte s ostružinami a zažijte blaho na duši i na jazyku(22 receptů)
- 45x rychlý dezert, který připravíte i na chatě nebo na chalupě(45 receptů)