Ostružinové muffiny s levandulí

Ostružinové muffiny s levandulí

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (3)
Do 20 minut Velmi snadné Na 15–20 muffinů (podle velikosti formiček a košíčků)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3212 kcal
Bílkoviny 81 g
Cukr 366 g
Tuky 148 g
Vláknina 41 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zaručujeme vám, že tyhle muffiny, které voní levandulí a jsou báječně vláčné, budete chtít snídat celé léto!

Suroviny

máslo
do formičky, nemusí být, pokud máte papírové košíčky
mouka pšeničná hrubá
do formičky, nemusí být, pokud máte papírové košíčky
máslo 125 g
změklé
cukr 150 g
třtinový, tmavý
vejce 3 ks
bílky a žloutky zvlášť
pomeranč 1 ks
strouhaná kůra
mouka pšeničná hladká 230 g
kypřicí prášek do pečiva 1
jedlá soda 1 ČL
jogurt 200 g
řeckého typu
sůl špetka
1 ČL
levandulové kvítky sušené nebo čerstvé
ostružiny 125 g
čerstvé i mrazené
mouka pšeničná hladká 1 PL
nebo škrob (nemusí být)
Na polevu
pomerančová šťáva 50 ml
moučkový cukr
Na ozdobení
ostružina
levandulové kvítky

1 Troubu předehřejte na 180°C. Muffinovou formu vyložte papírovými košíčky či složeným papírem na pečení anebo jednotlivé důlky vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

2 Máslo vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Poté postupně zašlehejte žloutky a nakonec i pomerančovou kůru. Mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu smíchejte a prosejte přes jemné síto, abyste odstranili případné hrudky. Do směsi másla, cukru a žloutků po částech zašlehejte jogurt a moučnou směs. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu a zapracujte ho do těsta ručně stěrkou. Nakonec do těsta opatrně vmíchejte levandulové kvítky a ostružiny, které můžete předem obalit v mouce nebo škrobu, aby neklesaly příliš rychle na dno formičky.

3 Těsto nalijte do košíčků a pečte asi 20–25 minut dozlatova. Propečenost vyzkoušejte zapíchnutím špejle do těsta. Pokud je po vytažení obalená těstem, pokračujte v pečení. Pokud je naopak suchá, máte upečeno. Nechte vychladnout.

4 K pomerančové šťávě postupně přidávejte moučkový cukr a šlehejte, dokud směs nezíská konzistenci polevy. Neměla by být příliš hutná, ale ani příliš řídká. Musí líně stékat ze lžičky ve stužkách, nikoli tenkým pramínkem. Pokud se vám zdá poleva příliš tuhá, přidejte kapku vody. Výslednou polevou polijte muffiny a ozdobte je ostružinami a levandulovými kvítky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit