Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ostružinové muffiny s levandulí

Zaručujeme vám, že tyhle muffiny, které voní levandulí a jsou báječně vláčné, budete chtít snídat celé léto!

Vydání: 2017/8
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 15–20 muffinů (podle velikosti formiček a košíčků)
Doba přípravy: Do 20 minut
PT20M
Pečení 0:20
Koláč

Ingredience

    • máslo a hrubá mouka na formičky (nemusí být, máte-li papírové košíčky)
    • 125 g změklého másla
    • 150 g třtinového cukru
    • 3 vejce, bílky a žloutky zvlášť
    • strouhaná kůra z 1 pomeranče
    • 230 g hladké mouky
    • 1 lžička kypřicího prášku
    • 1 lžička jedlé sody
    • 200 g řeckého jogurtu
    • špetka soli
    • 1 lžíce levandulových kvítků (sušených nebo čerstvých)
    • 125 g ostružin (čerstvých či mražených)
    • 1 lžíce hladké mouky nebo škrobu (nemusí být)

    NA POLEVU

    • 50 ml pomerančové šťávy
    • moučkový cukr

    NA OZDOBENÍ

    • ostružiny
    • levandulové kvítky

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. Muffinovou formu vyložte papírovými košíčky či složeným papírem na pečení anebo jednotlivé důlky vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

2 Máslo vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Poté postupně zašlehejte žloutky a nakonec i pomerančovou kůru. Mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu smíchejte a prosejte přes jemné síto, abyste odstranili případné hrudky. Do směsi másla, cukru a žloutků po částech zašlehejte jogurt a moučnou směs. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do pevného sněhu a zapracujte ho do těsta ručně stěrkou. Nakonec do těsta opatrně vmíchejte levandulové kvítky a ostružiny, které můžete předem obalit v mouce nebo škrobu, aby neklesaly příliš rychle na dno formičky.

3 Těsto nalijte do košíčků a pečte asi 20–25 minut dozlatova. Propečenost vyzkoušejte zapíchnutím špejle do těsta. Pokud je po vytažení obalená těstem, pokračujte v pečení. Pokud je naopak suchá, máte upečeno. Nechte vychladnout.

4 K pomerančové šťávě postupně přidávejte moučkový cukr a šlehejte, dokud směs nezíská konzistenci polevy. Neměla by být příliš hutná, ale ani příliš řídká. Musí líně stékat ze lžičky ve stužkách, nikoli tenkým pramínkem. Pokud se vám zdá poleva příliš tuhá, přidejte kapku vody. Výslednou polevou polijte muffiny a ozdobte je ostružinami a levandulovými kvítky.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vanilkovo-mandlový dort s mátou a jahodami

Dort s malinovou pěnou & s bazalkovým cukrem

Citronovo-rozmarýnové sušenky

Šafránová roláda s borůvkovým krémem s citronovým tymiánem

Tajemná krása ostružin

Přidat komentář