Perníčky s hvězdičkou

Perníčky s hvězdičkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do 30 minut Velmi snadné Na cca 2 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5132 kcal
Bílkoviny 109 g
Cukr 826 g
Tuky 135 g
Vláknina 74 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Se stužkou máte z perníčků voňavou ozdobu na vánoční stromeček.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 600 g
moučkový cukr 150 g
med 200 g
tekutý, teplý
vanilkový cukr 1
kypřicí prášek do pečiva 1
máslo 120 g
perníkové koření 2 ČL
vejce 2 ks
plus jedno na potření
krystalový cukr
na posypání

1 Z hladké mouky, moučkového cukru, teplého medu, vanilkového cukru, kypřicího prášku, másla, koření do perníku a 2 vajec vypracujte hladké těsto a nechte je 24 hodin v chladu odpočívat.

2 Troubu předehřejte na 160 °C, horkovzdušnou na 140 °C. Z těsta vyválejte 2mm plát a vykrájejte z něj velká kolečka a do nich vykrojte hvězdičku. Vyskládejte je na plechy vyložené pečicím papírem, potřete vejcem rozšlehaným v troše vody a posypte krystalovým cukrem. Pečte asi 10–15 minut. Perníčky se lehce nafouknou.

JAKÉ VYBRAT VÍNO

Sommeliér Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra​, doporučuje:

Snoubení sladkého pečiva a vína zpravidla nepředstavuje žádnou past. Nikdy neuděláte závažnější chybu, pokud zvolíte víno se zbytkovým cukrem. Dále je pak třeba dbát, jaké ingredience se do sladkého pečiva přidávají. Perníčky jsou aromatické, proto budeme volit výraznější vína.

Zde můžete vyzkoušet např. červené likérové víno z odrůdy Frankovka z velkopavlovické podoblasti. Z modrých odrůd bych ještě doporučil Agni. Dále budeme volit z bílých vín odrůdy Muškát moravský, Lena, Vrboska. Všechny odrůdy jsou ryze moravské, méně známé a jsou to spíše speciality některých vinařství.

Více na www.wineofczechrepublic.cz

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit