Vláčný perník na plech
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1 / 5. Počet hodnocení: 46
Více než hodinu Velmi snadné Na formu 20 x 30 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3504 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 413 g
Tuky 158 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sníte o receptu na litý perník, který je voňavý, příjemně kořeněný, vlhký a vláčný? Pomohli jsme si zlatým sirupem a melasou, a tady ho máte!

Suroviny

máslo 150 g
změklé
zlatý sirup 230 g
jako Golden syrup jej koupíte např. v Marks & Spencer nebo v Tesku
melasa 240 g
perníkové koření 2 ČL
jedlá soda 1 ČL
vejce 2 ks
podmáslí 250 ml
mouka pšeničná hladká 340 g
prosátá
javorový sirup
nebo karamel nebo vaječný likér (či libovolná kombinace těchto polev) na omáčku k podávání
smetana ke šlehání
ušlehaná, k podávání

1 Troubu předehřejte na 160 °C. V rendlíku na malém plameni zahřívejte máslo, zlatý sirup, melasu a koření, až se máslo rozpustí. Smíchejte sodu s 1 lžící horké vody a vmíchejte ji do máslové směsi.

2 Směs přesuňte do mísy robotu, přidejte vejce a podmáslí a prošlehejte. Snižte otáčky a po částech přisypávejte mouku. Vzniklé těsto nalijte do formy 20 x 30 cm vyložené pečicím papírem. Pečte 45–50 minut, až zapíchnutá špejle vyjde čistá. Nechte vychladnout ve formě.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit