Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřová plec s kořeněnou nádivkou
Vepřová plec s kořeněnou nádivkou
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Vepřová plec s kořeněnou nádivkou

5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Pro zkušené Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6601 kcal
Bílkoviny 412 g
Sacharidy 174 g
Tuky 452 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečínka s kořeněnou nádivkou bude zlatým hřebem nedělního či sváteční oběda. Pokud si netroufáte na rozříznutí vepřové plece na plát, poproste o tento úkon řezníka. Nezapomeňte si pořídit také kuchyňský provázek, abyste mohli kus masa dobře svázat a nádivka zůstala na svém místě.

Suroviny

vykostěná, s kůží
sůl vločková 2 ČL
vývar kuřecí 500 ml
Na nádivku
nastrouhané
nastrouhaná
šalvěj 1 hrst
lístky nasekané
fenyklová semínka 1 ČL
opražená nasucho
mleté
salsiccia, bez střívek
strouhanka 100 g
sůl
pepř
čerstvě mletý

Postup

1

Rozehřejte troubu na 150°C (horkovzdušnou na 130°C). Položte maso na pracovní plochu a do kůže udělejte zářezy. Pak maso rozřízněte na plát, aby se rozevřelo jako kniha – můžete jej trochu naklepat, aby se srovnala výška masa. Smíchejte a rukama propracujte přísady na nádivku, osolte a opepřete.

2

Položte 4 delší kousky kuchyňského provázku na pracovní plochu. Maso položte kůží dolů na provázky a natřete na něj nádivku. Zvedněte maso po stranách, založte kolem nádivky do původního tvaru a pomocí provázků pevně svažte. Do kůže vetřete sůl.

3

Nakrájejte cibuli na silnější kolečka a vyskládejte ji na dno pekáčku. Posaďte na cibuli maso a nalijte k masu půl hrnku vody. Zakryjte alobalem a pečte 3 hodiny. 

4

Sundejte alobal a zvyšte teplotu v troubě na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Pečte další cca hodinu, nebo dokud není kůže křupavá. Pak vyjměte maso z pekáčku a nechte jej zakryté 30 minut odpočívat.

5

Na omáčku odstraňte z výpeku většinu tuku a pekáč se šťávou postavte na sporák. Zaprašte moukou a dobře rozmíchejte i se všemi přípečky. Přilijte vývar a víno a přiveďte k jemnému varu. Vařte a míchejte 10 minut, podle potřeby osolte. Podávejte s pečínkou.

Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/1

Apetit magazín

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
  • Lidé a jídlo

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...