Je skvělá, docela jednoduchá a udělá velkou parádu při nedělním obědě i při večeři pro přátele.
Suroviny
1 Vejce prošlehejte se smetanou a pažitkou a na nepřilnavé pánvi umíchejte. Odstavte. Troubu předehřejte na 180°C.
2 Plec očistěte, podélně rozřízněte řezem, který bude směřovat dovnitř masa ve tvaru širokého Z, aby se pak maso otevřelo do plátu, který rozklepejte na sílu 2cm. Osolte, opepřete a potřete hořčicí. Podél kratší strany rozložte šunku, na ni rozprostřete míchaná vajíčka a okurky – po straně nechte asi 3cm volné. Boční kraje zahněte dovnitř, pevně zarolujte a svažte po celé délce provázkem.
3 V pánvi rozpalte sádlo a roládu na něm zprudka opečte ze všech stran. Vyjměte a ve výpeku osmahněte cibuli. Vše potom přesuňte do pekáče, přidejte bobkový list a podlijte vodou. Zakryjte a pečte zhruba jednu hodinu, průběžně přelévejte šťávou z masa a případně podlévejte vodou. Po upečení maso vyjměte, odstraňte provázek a nakrájejte na plátky.
4 Na bramborovou kaši brambory oloupejte a uvařte v osolené vodě doměkka. Sceďte a rozšťouchejte s máslem a smetanou. Dochuťte solí.