Vepřová roláda se slaninou a jablky

Vepřová roláda se slaninou a jablky

Hodnocení receptu
Průměr: 3 ()
Do hodiny Pro zkušené Pro 6-8 minut

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4156 kcal
Bílkoviny 336 g
Sacharidy 244 g
Tuky 223 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Příprava masa na roládu není tak těžká, jak by se zdálo. Snažte se koupit užší a delší kousek masa. 

Související recepty

Suroviny

vepřové maso 1.5 kg
cca 1,5kg, v celku, bez kosti
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
Na nádivku
anglická slanina 80 g
plátky
šalotka 2 ks
nadrobno
česnek 3 stroužek
na plátky
1 ks
červené jablko např. Gala / Empire, oloupaná, bez jadřinců, na 1cm kostky
šalvěj 1 PL
nasekané lístky
tymián 2 ČL
nasekané lístky
ciabatta 2 hrnek
nakrájené kostičky
vývar kuřecí 75 ml

1 Na nádivku na pánvi opečte plátky slaniny nasucho, vyjměte je a dejte okapat na papírové utěrky. Potom je nasekejte nahrubo. Na tuku vypečeném ze slaniny opékejte šalotku a česnek 2 minuty, až změknou. Přidejte jablka, šalvěj, tymián, osolte, opepřete a míchejte další 4 minuty, až jablka změknou, ale nerozpadají se. Vmíchejte chleba, pokapejte vývarem a půl minuty míchejte. Přendejte do mísy, vmíchejte slaninu a nechte vychladnout. (Nádivku lze připravit den předem a zakrytou uchovat v chladu.)

2 Troubu předehřejte na 190°C. Pečeni položte na pracovní plochu. Položte nůž vodorovně z boku asi 2cm nad spodek a veďte řez 3cm hluboko. Maso odrolujte a řežte stejným způsobem pořád kolem dokola hlouběji do masa (jako byste dělali spirálu), abyste za sebou nechávali postupně se odvíjející asi 2cm silný plát. Výsledkem je obdélníkový plát masa, jehož výšku můžete upravit mírným naklepáním. Osolte a opepřete ho.

3 Nádivku rozložte podélně doprostřed a zase zabalte (tučná strana bude zvenku). Po 5cm svažte kuchyňským provázkem. Pečte přiklopené zhruba 1,5 hodiny dozlatova. Občas podlijte vodou.

4 V rendlíku zahřejte džem a promíchejte ho s hořčicí. Potřete upečenou roládu, odklopte ji a dopékejte 10 minut, až vznikne kůrčička. Roládu zakrytou alobalem nechte na prkénku 10 minut odpočívat, potom krájejte na plátky a podávejte s oblíbenou přílohou a zbytkem meruňkového glazé. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/1

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit