0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřová roláda se slaninou a jablky

Vepřová roláda se slaninou a jablky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vepřová roláda se slaninou a jablky

3.5/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Pro zkušené Pro 6-8 minut

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4454 kcal
Bílkoviny 337 g
Sacharidy 310 g
Tuky 225 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Příprava masa na roládu není tak těžká, jak by se zdálo. Snažte se koupit užší a delší kousek masa. 

Suroviny

vepřové maso 1,5 kg
vepřová pečeně v celku, bez kosti
sůl
pepř
čerstvě mletý
meruňkový džem 4 PL
hořčice hrubozrnná 1 PL
Na nádivku
plátky
šalotka 2 ks
nakrájená nadrobno
česnek 3 stroužek
na plátky
červená jablka např. Gala či Empire, oloupaná, zbavená jadřinců, na 1cm kostky
šalvěj 1 PL
nasekané lístky
tymián 2 ČL
nasekané lístky
ciabatta 2 hrnky
nakrájená na kostičky
vývar kuřecí 75 ml

 

Postup

1

Na nádivku na pánvi opečte plátky slaniny nasucho, vyjměte je a dejte okapat na papírové utěrky. Potom je nasekejte nahrubo. Na tuku vypečeném ze slaniny opékejte šalotku a česnek 2 minuty, až změknou. Přidejte jablka, šalvěj, tymián, osolte, opepřete a míchejte další 4 minuty, až jablka změknou, ale nerozpadají se. Vmíchejte chleba, pokapejte vývarem a půl minuty míchejte. Přendejte do mísy, vmíchejte slaninu a nechte vychladnout. (Nádivku lze připravit den předem a zakrytou uchovat v chladu.)

2

Troubu předehřejte na 190°C. Pečeni položte na pracovní plochu. Položte nůž vodorovně z boku asi 2cm nad spodek a veďte řez 3cm hluboko. Maso odrolujte a řežte stejným způsobem pořád kolem dokola hlouběji do masa (jako byste dělali spirálu), abyste za sebou nechávali postupně se odvíjející asi 2cm silný plát. Výsledkem je obdélníkový plát masa, jehož výšku můžete upravit mírným naklepáním. Osolte a opepřete ho.

3

Nádivku rozložte podélně doprostřed a zase zabalte (tučná strana bude zvenku). Po 5cm svažte kuchyňským provázkem. Pečte přiklopené zhruba 1,5 hodiny dozlatova. Občas podlijte vodou.

4

V rendlíku zahřejte džem a promíchejte ho s hořčicí. Potřete upečenou roládu, odklopte ji a dopékejte 10 minut, až vznikne kůrčička. Roládu zakrytou alobalem nechte na prkénku 10 minut odpočívat, potom krájejte na plátky a podávejte s oblíbenou přílohou a zbytkem meruňkového glazé. 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/1

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč