Příprava masa na roládu není tak těžká, jak by se zdálo. Snažte se koupit užší a delší kousek masa.
Suroviny
Postup
Na nádivku na pánvi opečte plátky slaniny nasucho, vyjměte je a dejte okapat na papírové utěrky. Potom je nasekejte nahrubo. Na tuku vypečeném ze slaniny opékejte šalotku a česnek 2 minuty, až změknou. Přidejte jablka, šalvěj, tymián, osolte, opepřete a míchejte další 4 minuty, až jablka změknou, ale nerozpadají se. Vmíchejte chleba, pokapejte vývarem a půl minuty míchejte. Přendejte do mísy, vmíchejte slaninu a nechte vychladnout. (Nádivku lze připravit den předem a zakrytou uchovat v chladu.)
Troubu předehřejte na 190°C. Pečeni položte na pracovní plochu. Položte nůž vodorovně z boku asi 2cm nad spodek a veďte řez 3cm hluboko. Maso odrolujte a řežte stejným způsobem pořád kolem dokola hlouběji do masa (jako byste dělali spirálu), abyste za sebou nechávali postupně se odvíjející asi 2cm silný plát. Výsledkem je obdélníkový plát masa, jehož výšku můžete upravit mírným naklepáním. Osolte a opepřete ho.
Nádivku rozložte podélně doprostřed a zase zabalte (tučná strana bude zvenku). Po 5cm svažte kuchyňským provázkem. Pečte přiklopené zhruba 1,5 hodiny dozlatova. Občas podlijte vodou.
V rendlíku zahřejte džem a promíchejte ho s hořčicí. Potřete upečenou roládu, odklopte ji a dopékejte 10 minut, až vznikne kůrčička. Roládu zakrytou alobalem nechte na prkénku 10 minut odpočívat, potom krájejte na plátky a podávejte s oblíbenou přílohou a zbytkem meruňkového glazé.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Slaná jablka: 10 nejlepších receptů(10 receptů )