0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřová roláda s rebarborovou náplní a rebarborovým želé s rozmarýnem

Vepřová roláda s rebarborovou náplní a rebarborovým želé s rozma
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:

Vepřová roláda s rebarborovou náplní a rebarborovým želé s rozmarýnem

5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3914 kcal
Bílkoviny 263 g
Sacharidy 287 g
Tuky 205 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rebarbora se sice nejčastěji používá jako ovoce, je to ovšem zelenina. Zkuste ji spárovat se šťavnatým vepřovým masem – delikátní kombinace vás zaručeně příjemně překvapí.

Suroviny

rostlinný olej 4 PL
+ na vymazání pekáče
cibule červená 2 ks
1 nakrájená na kostičky + 1 na tenké klínky
česnek 3 stroužky
nakrájené nadrobno
oloupaná a na kostičky
strouhanka 6 PL
petrželka 2 PL
nasekaná
sůl
pepř
čerstvě mletý
vepřové maso 1,2 kg
upravené na plát na roládu (požádejte svého řezníka), nejlépe s kůží
malé, nové nebo varný typ A či AB, vydrhnuté a podle potřeby rozpůlené či na čtvrtky
džem
rebarborové želé s rozmarýnem k podávání (viz Něco navíc)

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. V pánvi rozehřejte 1–2 lžíce oleje a opečte na něm cibuli nakrájenou na kostičky a česnek dosklovita. Přidejte rebarboru a 2–3 minuty dále opékejte. Pak odstavte, vmíchejte strouhanku a petrželku, osolte a odložte.

2

Masový plát podle potřeby osušte pevnými papírovými utěrkami. Případnou kůži nařízněte souběžnými řezy či do mřížky. Pak plát kůží dolů rozprostřete na pracovní plochu. Osolte, opepřete a naneste na něj náplň. Maso pevně srolujte a svažte kuchyňským provázkem. Vložte do pekáče vymazaného olejem a pečte v předehřáté troubě 45 minut. Brambory promíchejte s klínky cibule a zbývajícím olejem, osolte, opepřete a přidejte k masu. Teplotu v troubě zmírněte na 180°C a za občasného obracení pečte ještě zhruba 45 minut, aby bylo maso i brambory měkké. Před krájením nechte roládu krátce odpočívat a zbavte ji provázku. Podávejte doplněné rebarborovým želé.

NĚCO NAVÍC
Zbavte konců a oloupejte 1,8 kg rebarbory a nakrájejte na kousky, mělo by jí být zhruba 1,5 kg. Vsypte do hrnce, zalijte 500 ml vody, přiklopte, přiveďte k varu a zvolna vařte 10 minut. Velký cedník vyložte čistým plátnem, mušelínem (nebo použijte sáček na výrobu želé a ovocných šťáv), pod něj postavte velký smaltovaný hrnec. Do síta dejte rebarboru a nechte zhruba 1 hodinu vykapávat. Pak jemně vymačkejte zbývající šťávu – budete-li tisknout příliš silně, šťáva bude kalná. Slijte do odměrky a zpátky do hrnce odměřte cca 900 ml šťávy, přidejte 500 g želírovacího cukru 2:1 a šťávu z 1 citronu a 3 snítky rozmarýnu. Za stálého míchání přiveďte k varu a pak 3 minuty zprudka vařte. Rozdělte
do 3 sterilizovaných sklenic o objemu cca 300 ml, do každé dejte po 1 snítce rozmarýnu. Uzavřete, obraťte vzhůru nohama a nechte pořádně vychladnout. Želé můžete podávat nejen k pečínce, ale na vyvážení chuti i k dezertům.

Fotografie a recept převzaty z Image Professionals.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/5

Apetit magazín

Už víte, co s nadcházející sobotou? Pojďte na Apetit piknik!
  • Lidé a jídlo

Už víte, co s nadcházející sobotou? Pojďte na Apetit piknik!

Dobře se nalaďte a ochutnávání může začít! Apetit piknik se koná už po dvanácté, i letos jsme mu vyhradili jednu celou červnovou sobotu. Přijít můžete v jakémkoli počtu, jídla a pití bude pro všechny dost. Počasí by mělo hodování pod širým...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč