Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřová roláda s rebarborovou náplní a rebarborovým želé s rozmarýnem
Vepřová roláda s rebarborovou náplní a rebarborovým želé s rozma
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:

Vepřová roláda s rebarborovou náplní a rebarborovým želé s rozmarýnem

2.9/5 Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3914 kcal
Bílkoviny 263 g
Sacharidy 287 g
Tuky 205 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rebarbora se sice nejčastěji používá jako ovoce, je to ovšem zelenina. Zkuste ji spárovat se šťavnatým vepřovým masem – delikátní kombinace vás zaručeně příjemně překvapí.

Náš tip: Jak na rebarboru?

 
Skryt pre seznam

Suroviny

rostlinný olej 4 PL
+ na vymazání pekáče
1 nakrájená na kostičky + 1 na tenké klínky
česnek 3 stroužky
nakrájené nadrobno
oloupaná a na kostičky
strouhanka 6 PL
petrželka 2 PL
nasekaná
sůl
pepř
čerstvě mletý
upravené na plát na roládu (požádejte svého řezníka), nejlépe s kůží
malé, nové nebo varný typ A či AB, vydrhnuté a podle potřeby rozpůlené či na čtvrtky
džem
rebarborové želé s rozmarýnem k podávání (viz Něco navíc)

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. V pánvi rozehřejte 1–2 lžíce oleje a opečte na něm cibuli nakrájenou na kostičky a česnek dosklovita. Přidejte rebarboru a 2–3 minuty dále opékejte. Pak odstavte, vmíchejte strouhanku a petrželku, osolte a odložte.

2

Masový plát podle potřeby osušte pevnými papírovými utěrkami. Případnou kůži nařízněte souběžnými řezy či do mřížky. Pak plát kůží dolů rozprostřete na pracovní plochu. Osolte, opepřete a naneste na něj náplň. Maso pevně srolujte a svažte kuchyňským provázkem. Vložte do pekáče vymazaného olejem a pečte v předehřáté troubě 45 minut. Brambory promíchejte s klínky cibule a zbývajícím olejem, osolte, opepřete a přidejte k masu. Teplotu v troubě zmírněte na 180°C a za občasného obracení pečte ještě zhruba 45 minut, aby bylo maso i brambory měkké. Před krájením nechte roládu krátce odpočívat a zbavte ji provázku. Podávejte doplněné rebarborovým želé.

NĚCO NAVÍC
Zbavte konců a oloupejte 1,8 kg rebarbory a nakrájejte na kousky, mělo by jí být zhruba 1,5 kg. Vsypte do hrnce, zalijte 500 ml vody, přiklopte, přiveďte k varu a zvolna vařte 10 minut. Velký cedník vyložte čistým plátnem, mušelínem (nebo použijte sáček na výrobu želé a ovocných šťáv), pod něj postavte velký smaltovaný hrnec. Do síta dejte rebarboru a nechte zhruba 1 hodinu vykapávat. Pak jemně vymačkejte zbývající šťávu – budete-li tisknout příliš silně, šťáva bude kalná. Slijte do odměrky a zpátky do hrnce odměřte cca 900 ml šťávy, přidejte 500 g želírovacího cukru 2:1 a šťávu z 1 citronu a 3 snítky rozmarýnu. Za stálého míchání přiveďte k varu a pak 3 minuty zprudka vařte. Rozdělte
do 3 sterilizovaných sklenic o objemu cca 300 ml, do každé dejte po 1 snítce rozmarýnu. Uzavřete, obraťte vzhůru nohama a nechte pořádně vychladnout. Želé můžete podávat nejen k pečínce, ale na vyvážení chuti i k dezertům.

Fotografie a recept převzaty z Image Professionals.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/5

Apetit magazín