Vepřové uši nejsou pro každého, ale kdo se odváží, získá vynikající chuťovku k pivu. A protože o uši nebývá obvykle v masně rvačka, možná vám je řezník dá jen tak od cesty.
Suroviny
Postup
Uši zkontrolujte, případně zbavte zbytků štětin a nečistot – dobře to jde, když je vydrhnete pod tekoucí vodou drátěnkou. Pak uši vložte do hrnce a zalijte vývarem, aby byly ponořené (případně dolijte vodou, bude-li vývaru málo). Přidejte cibuli, česnek, zeleninu, bylinky a koření. Na mírném ohni táhněte s lehce poodklopenou pokličkou doměkka, trvá to cca 2,5 hodiny. Máte-li žáruvzdorný hrnec, můžete jej bez pokličky umístit do trouby rozehřáté na 120°C a pomalu dusit 4 hodiny.
Uvařené uši vyjměte a nechte okapat a vychladnout, případně dosušte. Pak nakrájejte na proužky. Smíchejte hladkou mouku se solí, cukrem a sypkým kořením a obalte ve směsi nakrájené kousky uší.
Rozehřejte v rendlíku vysokou vrstvu rostlinného oleje na cca 180°C a smažte po dávkách kousky uší dokřupava.
Zatímco se uši smaží, smíchejte přísady na omáčku z modrého sýra. Můžete vše rozmixovat pro hladkou konzistenci nebo rozmačkat vidličkou pro rustikální vzhled.
V dalším rendlíku zahřejte zvolenou pálivou omáčku, přidejte máslo a ocet a prošlehejte dohladka. Rychle v omáčce obalte smažené kousky a podávejte ihned s omáčkou z modrého sýra.