Tradičně se dělá z hovězí svíčkové a se žampiony, ale k divočákovi pasují lesní houby přece jenom lépe. Kančí Stroganoff by v kuchařském repertoáru žádného milovníka zvěřiny neměl chybět.
Suroviny
Postup
Brambory nakrájejte na plátky, osote, posypte rozmarýnem, pokapejte olejem a promíchejte. Rozprostřete na plech s pečicím papírem a v troubě předehřáté na 200 °C pečte zhruba 30 minut dozlatova.
Mezitím na středním plameni rozehřejte pánev. Přilijte 2 lžíce olivového oleje, vsypte cibuli a česnek a míchejte 8 minut, až změknou a zezlátnou. Sejměte z ohně, děrovanou sběračkou vyberte zeleninu a odložte ji stranou.
Maso osolte, opepřete, poprašte paprikou a vše dobře promíchejte. Vraťte pánev na oheň, zvyšte plamen a přilijte lžíci oleje. Vhoďte maso a opékejte dozlatova.
Pak přidejte houby a petrželkové stonky. Míchejte dalších pár minut, pak vsypte opečenou cibuli s česnekem, přidejte máslo, přilijte brandy a promíchejte. (Nyní nastává chvíle, kdy byste mohli flambovat, ale není to nutné, viz Něco navíc.)
Zahřívejte ještě 1–2 minuty a pak vmíchejte citronovou kůru a většinu crème fraîche. Asi minutu vařte, pak případně dosolte.
Podávejte s pečenými plátky brambor, ozdobenými zbylým crème fraîche, petrželkou a plátky nakládaných okurčiček.
NĚCO NAVÍC
Flambování není pro dokončení kančího Stroganoff nezbytně nutné, ale dodá pokrmu zajímavou chuť, a navíc vypadá opravdu efektně. Brandy zahřátou na asi 50 °C nalijte na pokrm a zapalte. (Profíci to dělají nakloněním pánve ke straně, kdy vzlínající alkoholové páry chytnou od plynového hořáku, vy to ale raději nezkoušejte a pomozte si sirkou či zapalovačem.) Plameny po pár minutách samy zhasnou, až vyhoří všechen alkohol a s ním i přebytečný tuk.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nadivoko! 12 receptů, díky kterým si zamilujete zvěřinu(12 receptů )
- 20 nejlepších zvěřinových receptů(20 receptů )
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(117 receptů )