Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1728 kcal
Bílkoviny 17 g
Sacharidy 114 g
Tuky 117 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradičně se dělá z hovězí svíčkové a se žampiony, ale k divočákovi pasují lesní houby přece jenom lépe. Kančí Stroganoff by v kuchařském repertoáru žádného milovníka zvěřiny neměl chybět. 

Suroviny

olivový olej 3 PL
nadrobno
česnek 1 stroužek
na tenké plátky
pečeně nebo panenka na medailonky
sůl a pepř
čerstvě mletý
lesní houby 250 g
pokrájené na kousky
petrželka 1 svazek
lístky a stonky zvlášť, nasekané
z poloviny citronu
Na bramborové dukátky
typ B se slupkou
olivový olej 3 PL
rozmarýn 1 ČL
nasekaný

Postup

1

Brambory nakrájejte na plátky, osote, posypte rozmarýnem, pokapejte olejem a promíchejte. Rozprostřete na plech s pečicím papírem a v troubě předehřáté na 200 °C pečte zhruba 30 minut dozlatova.

2

Mezitím na středním plameni rozehřejte pánev. Přilijte 2 lžíce olivového oleje, vsypte cibuli a česnek a míchejte 8 minut, až změknou a zezlátnou. Sejměte z ohně, děrovanou sběračkou vyberte zeleninu a odložte ji stranou.

3

Maso osolte, opepřete, poprašte paprikou a vše dobře promíchejte. Vraťte pánev na oheň, zvyšte plamen a přilijte lžíci oleje. Vhoďte maso a opékejte dozlatova.

4

Pak přidejte houby a petrželkové stonky. Míchejte dalších pár minut, pak vsypte opečenou cibuli s česnekem, přidejte máslo, přilijte brandy a promíchejte. (Nyní nastává chvíle, kdy byste mohli flambovat, ale není to nutné, viz Něco navíc.)

5

Zahřívejte ještě 1–2 minuty a pak vmíchejte citronovou kůru a většinu crème fraîche. Asi minutu vařte, pak případně dosolte.

6

Podávejte s pečenými plátky brambor, ozdobenými zbylým crème fraîche, petrželkou a plátky nakládaných okurčiček.

NĚCO NAVÍC

Flambování není pro dokončení kančího Stroganoff nezbytně nutné, ale dodá pokrmu zajímavou chuť, a navíc vypadá opravdu efektně. Brandy zahřátou na asi 50 °C nalijte na pokrm a zapalte. (Profíci to dělají nakloněním pánve ke straně, kdy vzlínající alkoholové páry chytnou od plynového hořáku, vy to ale raději nezkoušejte a pomozte si sirkou či zapalovačem.) Plameny po pár minutách samy zhasnou, až vyhoří všechen alkohol a s ním i přebytečný tuk.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/11

Apetit magazín

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč