Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vichyssoise
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Vichyssoise

3.9/5 Počet hodnocení: 15
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1990 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 173 g
Tuky 119 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Už léta je na jídelníčku všech světových restaurací. Půvab polévky pocházející z lázeňského města Vichy spočívá i v tom, že se v létě může podávat studená, dokonce na ledu. V obou podobách je velmi oblíbená na svatebních menu!

Související recepty

Suroviny

pórek 3 ks
bílá a světle zelená část, trochu zelené části na ozdobu
na kousky
vývar zeleninový 1,2 l
sůl
bageta 1 ks
opečená

Postup

1

Pórky zbavte poškozených a vnějších listů, rozkrojte je podélně a dobře propláchněte – zvlášť v místech, kde se listy začínají oddělovat –, aby v nich nezůstal žádný písek. Pak je osušte a nakrájejte na půlkolečka. 

2

Máslo rozehřejte v hrnci a osmažte pórek – asi dvě tři minuty, ale jen tak, aby příliš nechytil barvu. Přidejte brambory a rovněž krátce osmahněte.

3

Zalijte vývarem, lehce osolte, uveďte do varu a na mírném plameni vařte asi dvacet minut. Polévku pak (po částech) rozmixujte, aby vznikl krém. Prošlehejte ho se smetanou a ještě krátce asi pět minut spolu prohřejte.

4

Do horké polévky zašlehejte kousek studeného másla, bude ještě krémovější. Podávejte posypané pórkem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/2

Komentáře

24.02.2015 13:39

Lahodná, jak horká, tak v létě vychlazená. Připravená je raz dva, právě jsem ji uvařila, poobědvala a nejlepší bylo, že jsme měli všechny ingredience doma, jen zeleninu jsem nevyvářela, použila jsem bio kostku Rapunzel - zeleninový vývar bez droždí, měla jsem už hlad. :) Díky němu byla polévka zelenější, ale i ta hodně světlá vypadá lákavě. Tip pro redakci: Recept by si zasloužil důstojnější fotku!

06.07.2009 13:13
Musím říct, že po objevení této polévky, je naše nejoblíbenější...
14.07.2008 14:54
Tak toto je fakt vynikající polévka, která nadchla i polévkové odpůrce. Vyzkoušejte, zamilujete si ji.
18.03.2008 15:27
Recept se nachází v příl. č.2/07, str.12

Apetit magazín

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři
  • Zajímavosti

Polníček: Připravte si salát, který milují i Švýcaři

Kdysi rostl na polích jako obyčejný plevel, dnes je hvězdou salátových mís nejen ve Švýcarsku, ale i v dalších evropských zemích. Polníček je jemný, křupavý a plný vitamínů. Jak z něj připravit salát, který si vás získá po prvním soustu?...