Pečení v krustě zachová šťávu a koncentruje chuť. Krusta sice připomíná křupavé těsto, ale bohužel se nedá jíst, protože je hodně slaná.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C.
Na solnou krustu promíchejte v míse mouku se solí a pak postupně vmíchávejte 300 ml vody, aby vzniklo pevné těsto, možná nespotřebujete všechnu vodu.
Těsto rozdělte na 4 díly, rozválejte je na dostatečně velké placky a pevně do nich zabalte vodnice.
Připravené vodnice dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte uprostřed trouby 60–75 minut, krusta by měla dojít barvy světlých sušenek.
Do středu každé z vodnic zapíchněte špejli, měly by být měkké skrz naskrz. Pokud nejsou, pečte je dále a testujte, dokud opravdu nezměknou. Čím větší vodnice pečete, tím déle to nejspíš potrvá.
Mezitím na hořčicovo-smetanovou omáčku rozehřejte v rendlíku 1 lžíci oleje a opečte šalotku, česnek a tymián doměkka, ale tak, aby nechytly barvu. Vlijte víno a svařte ho na tři čtvrtiny objemu, pak vlijte vývar a svařte na polovinu.
Vlijte smetanu, přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí (asi 10 minut), pak přeceďte a odstraňte šalotku, česnek a tymián. Vešlehejte hořčici a přidejte střik citronové šťávy.
Před podáváním naťukněte krustu a pečlivě ji odstraňte. Vodnice nakrájejte na plátky a polijte horkou omáčkou.
Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media