Vodnice v solné krustě a hořčicovo-smetanová omáčka

Vodnice v solné krustě a hořčicovo-smetanová omáčka

Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2658 kcal
Bílkoviny 83 g
Sacharidy 359 g
Tuky 78 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečení v krustě zachová šťávu a koncentruje chuť. Krusta sice připomíná křupavé těsto, ale bohužel se nedá jíst, protože je hodně slaná.

Suroviny

vodnice 4 ks
střední
Na solnou krustu
mouka pšeničná hladká 500 g
na solnou krustu
sůl 300 g
jemná, mořská
Na hořčicovo-smetanovou omáčku
olivový olej
šalotka 2 ks
nakrájené nadrobno
česnek 2 stroužky
drcené
víno bílé 120 ml
vývar 200 ml
drůběží nebo zeleninový
smetana ke šlehání 200 ml
hořčice hrubozrnná 1 PL
citron 0.5 ks

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C.

2

Na solnou krustu promíchejte v míse mouku se solí a pak postupně vmíchávejte 300 ml vody, aby vzniklo pevné těsto, možná nespotřebujete všechnu vodu.

3

Těsto rozdělte na 4 díly, rozválejte je na dostatečně velké placky a pevně do nich zabalte vodnice.

4

Připravené vodnice dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte uprostřed trouby 60–75 minut, krusta by měla dojít barvy světlých sušenek.

5

Do středu každé z vodnic zapíchněte špejli, měly by být měkké skrz naskrz. Pokud nejsou, pečte je dále a testujte, dokud opravdu nezměknou. Čím větší vodnice pečete, tím déle to nejspíš potrvá.

6

Mezitím na hořčicovo-smetanovou omáčku rozehřejte v rendlíku 1 lžíci oleje a opečte šalotku, česnek a tymián doměkka, ale tak, aby nechytly barvu. Vlijte víno a svařte ho na tři čtvrtiny objemu, pak vlijte vývar a svařte na polovinu.

7

Vlijte smetanu, přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí (asi 10 minut), pak přeceďte a odstraňte šalotku, česnek a tymián. Vešlehejte hořčici a přidejte střik citronové šťávy.

8

Před podáváním naťukněte krustu a pečlivě ji odstraňte. Vodnice nakrájejte na plátky a polijte horkou omáčkou.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit