Vodnice pečené v solné krustě a hořčicovo-smetanová omáčka

Vodnice pečené v solné krustě a hořčicovo-smetanová omáčka

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2658 kcal
Bílkoviny 83 g
Cukr 359 g
Tuky 78 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečení v krustě zachová šťávu a koncentruje chuť. Krusta sice připomíná křupavé těsto, ale bohužel se nedá jíst, protože je hodně slaná.

Suroviny

vodnice 4 ks
střední
Na solnou krustu
mouka pšeničná hladká 500 g
na solnou krustu
sůl 300 g
jemná, mořská
Na hořčicovo-smetanovou omáčku
olivový olej
šalotka 2 ks
nakrájené nadrobno
česnek 2 stroužky
drcené
víno bílé 120 ml
vývar 200 ml
drůběží nebo zeleninový
smetana ke šlehání 200 ml
hořčice hrubozrnná 1 PL
citron 0.5 ks

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Na solnou krustu promíchejte v míse mouku se solí a pak postupně vmíchávejte 300 ml vody, aby vzniklo pevné těsto, možná nespotřebujete všechnu vodu. Těsto rozdělte na 4 díly, rozválejte je na dostatečně velké placky a pevně do nich zabalte vodnice.

2 Připravené vodnice dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte uprostřed trouby 60–75 minut, krusta by měla dojít barvy světlých sušenek. Do středu každé z vodnic zapíchněte špejli, měly by být měkké skrz naskrz. Pokud nejsou, pečte je dále a testujte, dokud opravdu nezměknou. Čím větší vodnice pečete, tím déle to nejspíš potrvá.

Mezitím na hořčicovo-smetanovou omáčku rozehřejte v rendlíku 1 lžíci oleje a opečte šalotku, česnek a tymián doměkka, ale tak, aby nechytly barvu. Vlijte víno a svařte ho na tři čtvrtiny objemu, pak vlijte vývar a svařte na polovinu. Vlijte smetanu, přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí (asi 10 minut), pak přeceďte a odstraňte šalotku, česnek a tymián. Vešlehejte hořčici a přidejte střik citronové šťávy.

Před podáváním naťukněte krustu a pečlivě ji odstraňte. Vodnice nakrájejte na plátky a polijte horkou omáčkou.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit