Vodnice pečené v solné krustě a hořčicovo-smetanová omáčka

Vodnice pečené v solné krustě a hořčicovo-smetanová omáčka

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2658 kcal
Bílkoviny 83 g
Cukr 359 g
Tuky 78 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Pečení v krustě zachová šťávu a koncentruje chuť. Krusta sice připomíná křupavé těsto, ale bohužel se nedá jíst, protože je hodně slaná.

Suroviny

vodnice 4 ks
střední
Na solnou krustu
mouka pšeničná hladká 500 g
na solnou krustu
sůl 300 g
jemná, mořská
Na hořčicovo-smetanovou omáčku
olivový olej
šalotka 2 ks
nakrájené nadrobno
česnek 2 stroužky
drcené
víno bílé 120 ml
vývar 200 ml
drůběží nebo zeleninový
smetana ke šlehání 200 ml
hořčice hrubozrnná 1 PL
citron 0.5 ks

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Na solnou krustu promíchejte v míse mouku se solí a pak postupně vmíchávejte 300 ml vody, aby vzniklo pevné těsto, možná nespotřebujete všechnu vodu. Těsto rozdělte na 4 díly, rozválejte je na dostatečně velké placky a pevně do nich zabalte vodnice.

2 Připravené vodnice dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte uprostřed trouby 60–75 minut, krusta by měla dojít barvy světlých sušenek. Do středu každé z vodnic zapíchněte špejli, měly by být měkké skrz naskrz. Pokud nejsou, pečte je dále a testujte, dokud opravdu nezměknou. Čím větší vodnice pečete, tím déle to nejspíš potrvá.

Mezitím na hořčicovo-smetanovou omáčku rozehřejte v rendlíku 1 lžíci oleje a opečte šalotku, česnek a tymián doměkka, ale tak, aby nechytly barvu. Vlijte víno a svařte ho na tři čtvrtiny objemu, pak vlijte vývar a svařte na polovinu. Vlijte smetanu, přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí (asi 10 minut), pak přeceďte a odstraňte šalotku, česnek a tymián. Vešlehejte hořčici a přidejte střik citronové šťávy.

Před podáváním naťukněte krustu a pečlivě ji odstraňte. Vodnice nakrájejte na plátky a polijte horkou omáčkou.

Foto: Ant Duncan
Fotografie a recept převzaty z Olive Magazine/Immediate Media 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...

Obchod Apetit