Stálý host pikniků a večírků poslouží i jako druhá příloha k vytření lahodné omáčky.
Suroviny
mouka pšeničná hladká
500
g
I na poprášení pracovní plochy
droždí sušené
1
bal
sůl
1
ČL
olej
1
PL
mléko
125
ml
tuk
na vymazání formy
Postup
1
Mouku prosijte do mísy, přisypte droždí a promíchejte. Přidejte sůl, olej, mléko, 250 ml vlažné vody a pět minut zpracovávejte elektrickým ručním hnětačem. Zakryjte utěrkou a nechte kynout, aby těsto víceméně zdvojnásobilo objem; trvá to zhruba padesát minut.
2
Znovu těsto prohněťte v míse a pak na pomoučněné pracovní ploše. Vytvarujte jako buchty a skládejte vedle sebe do vymazané kulaté formy. Nechte patnáct až dvacet minut kynout. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Žemle potřete vodou a pečte dozlatova; trvá to zhruba půl hodiny.
Komentáře