Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Nejlepší piškotová roláda

Hebká, vláčná, mnohotvárná a s báječnou náplní. Slavnostní dezert, na který stojí fronty celé generace!

Vydání: 2006/6
Autor:
Hodnocení:
59 (hlasů)
Počet porcí: na 1 roládu
Doba přípravy: Do 30 minut
Chalzení: aspoň 30 minut
PT25M
Pečení 0:25

Ingredience

    NA TĚSTO

    • 5 vajec, žloutky a bílky zvlášť
    • 5 lžic moučkového cukru
    • 5 + 1 lžíce polohrubé či hladké mouky
    • špetka prášku do pečiva
    • případně 1 lžíce kakaa
    • šťáva a nastrouhaná kůra z 1 citronu
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 1 lžíce kokosu nebo jemné strouhanky

    NA NÁPLŇ

    • 2 vejce
    • 80 g krupicového cukru
    • 250 g másla
    • 100 g rozehřáté čokolády na vaření
    • 50 g mletých lískových oříšků
    • 2 lžíce aromatického likéru (griotky)

    NA POPRÁŠENÍ A OZDOBU:

    • moučkový cukr, ovoce a šlehačka

Příprava jídla

1.  Na těsto nejprve utřete žloutky s cukrem do pěny (směs zesvětlá a nabude). Zatřete k nim pět lžic mouky a prášek do pečiva, případně kakao, pak citronovou šťávu, kůru a olej.

2.  V čisté míse vyšlehejte bílky na tuhý sníh (špičky sněhu se po vytažení metel nebudou ohýbat dolů); nejlíp to jde elektrickým šlehačem. Spolu se lžicí mouky sníh zatřete k těstu.

3.  Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Na plech položte pečicí papír a vysypte ho kokosem nebo strouhankou, případně jenom moukou. Naneste na něj těsto, rozetřete ho na vrstvu vysokou zhruba centimetr, vložte do trouby a pečte zhruba dvacet minut. Hotový piškotový plát by měl být hezky zlatožlutý a na dotek pružný. Nechte ho chvíli vychladnout a pak ho s pomocí utěrky i s pečicím papírem stočte.

4.  Připravte krém: na vodní lázni (v misce na hrnci s mírně vroucí vodou) lehce šlehejte vejce s cukrem. Odstavte, přišlehejte máslo nakrájené na drobné kousky, rozpuštěnou čokoládu a oříšky. Zakapejte likérem a ještě šlehejte.
 
5.  Piškotový plát rozbalte, potřete krémem a už bez papíru znovu stočte. Nechte vychladit. Poprašte cukrem a nakrájejte na řezy; případně ozdobte ovocem a šlehačkou.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Hmmm, vyzkoušim to a uvidim. Zatim se netěšte.
Obrazek uzivatele
rolada je uzasna, doporucuji vyzkouset
Obrazek uzivatele
Roláda je opravdu úžasná, vřele doporučuji!
Obrazek uzivatele
Tak sem roládu dělala včera a celkem se povedla. Jen byla dost citrońová a měla o dost světlejší barvu než na obrázku. Těsto mi příde hodně vláčné, možná i tužší. Klasické piškotové je trochu jiné. Taky se mi nezdálo vysypávání papíru strouhanku bez vymazání. A jak jsem očekávala trošku se přichytlo. Jinak krém je vynikající jen není vhodný pro děti - vzhledem k syrovým vejcím.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.6/06, str.75
Obrazek uzivatele
Tato roláda je skvělá,i rychlá a to mě bavi.Přeji vše krásné pečení.
Obrazek uzivatele
Roláda je moc dobrá a vzhledem k dětem - já vajíčka do nepečených věcí vůbec nepoužívám. Stejně tak ho nahradí např. vaječný likér či je úplně vynechám. Akorát je potom problém s krupickovým cukrem. Já čokoládu i máslo rozehřívám v mikrovlnce - je to rychlejší. A tudíž se nemá kde ten cukr rozpustit. Takže je lepší použít moučkový - nekřupe to potom mezi zubama :-) Jinak je roláda fakt úžasná.
Obrazek uzivatele
Už léta letoucí peču, ke každému vajíčku čichám, a žádný pukavec....dneska jsou ta vejce ošetřená, nebojte se dávat dětem i nepečené věci. A i kdyby tam nakrásně bylo něco škodlivého, tak jim to neublíží. Pečení zdar :)

Přidat komentář