Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Piškotová roláda s krémem z bílé čokolády

Piškotová roláda s krémem z bílé čokolády
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Piškotová roláda s krémem z bílé čokolády

4.2/5 Počet hodnocení: 67
Více než hodinu Snadné Na 1 roládu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4539 kcal
Bílkoviny 118 g
Sacharidy 462 g
Tuky 249 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Něžná krasavice z dubnové obálky vypadá tak nádherně, že vám ji bude až líto nakrojit. Ale to by byla škoda!

Suroviny

vejce 5 ks
bílky a žloutky oddělené
sůl 1 špetka
krupicový cukr 125 g
mouka pšeničná hladká 125 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
NA NÁPLŇ
bílá čokoláda 225 g
kvalitní
nejlépe Philadelphia, o pokojové teplotě
máslo 80 g
o pokojové teplotě
vanilkový lusk ½ ks
semínka vyškrábnutá
moučkový cukr 100 g
množství lze upravit nebo lze cukr zcela vynechat + na závěrečné posypání
NA OZDOBENÍ
jedlé květy
my jsme použili macešky

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C.

2

Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky s cukrem ušlehejte do nadýchané světlé pěny. Mouku a kypřicí prášek prosejte přes jemné síto a přimíchejte k pěně. Nakonec do těsta ručně zapracujte sníh z bílků.

3

Hotové těsto rozetřete na plech (o rozměrech 35x45 cm) pečlivě vyložený pečicím papírem. Pečte 8–10 minut. Propečení vyzkoušejte zapíchnutím párátka. Pokud ho vytáhnete čisté a suché, piškot je hotový.

4

Mezitím rozprostřete na pracovní plochu čistou, namočenou a důkladně vyždímanou utěrku. Hotový korpus na ni vyklopte, stáhněte z něj papír a pevně zarolujte (i s utěrkou) a nechte zcela vychladnout.

5

Na náplň čokoládu rozpusťte nad vodní párou a nechte zchladnout. Nesmí být příliš teplá, jinak by rozpustila sýr a máslo. Krémový sýr asi 1 minutu šlehejte s máslem dohladka. Pak vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a vanilku a šlehejte, dokud není krém lehký a nadýchaný. Pokud chcete, postupně přidávejte cukr, dokud krém není sladký podle vaší chuti.

6

Rozmotejte korpus a potřete ho dvěma třetinami krému. Vždy, když potíráte plát těsta na roládu, začněte od budoucího středu spirály, tedy části, kterou začnete rolovat (a bude tedy uprostřed), směrem k okraji, ke kterému rolujete. Vždy potírejte jen dvě třetiny až tři čtvrtiny plochy, okraj, k němuž roládu svinujete, nechte volný, při rolování se krém vždy trochu shrne a dostane se tak i na nepotřenou část.

7

Roládu znovu zaviňte, začistěte vytlačený krém a pevně ji zabalte do potravinářské fólie. Dejte na pár hodin vychladit do lednice. Zbytek krému uložte do lednice a vyndejte ho zhruba 30 minut před zdobením rolády. Měl by mít pokojovou teplotu.

8

Po vychlazení roládu vybalte z fólie, opatrně ji očistěte od zbytků vrchní slupičky těsta, které jste nestrhli utěrkou či fólií. Zbytek krému prošlehejte a naplňte jím cukrářský sáček se zdobicí špičkou s krátkými zoubky. Roládu ozdobte špičkami krému a jedlými květy. Můžete ji i poprášit moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Při zdobení rolády můžete v sezoně použít i čerstvé ovoce – maliny, jahody, ostružiny či rybíz.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Komentáře

Johanka
Horáková

Luxusní, dokonalá, výborná a delikátní :-).

Apetit magazín

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech
  • Zajímavosti

Štrúdl nebo závin? Aneb jak se vyznáte v jablečných dezertech

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč