Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Piškotová roláda s krémem z bílé čokolády
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 86
Více než hodinu Snadné Na 1 roládu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4539 kcal
Bílkoviny 118 g
Sacharidy 462 g
Tuky 249 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Něžná krasavice z dubnové obálky vypadá tak nádherně, že vám ji bude až líto nakrojit. Ale to by byla škoda! Protože piškotová roláda s jemným máslovým krémem je nejen krásná, ale také neuvěřitelně chutná. A možná se vám tomu ani nechce věřit, ale také velmi jednoduchá na přípravu. Recept na piškotovou roládu zvládnou i začátečníci.

Suroviny

vejce 5 ks
bílky a žloutky oddělené
sůl 1 špetka
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
NA NÁPLŇ
kvalitní
nejlépe Philadelphia, o pokojové teplotě
o pokojové teplotě
semínka vyškrábnutá
množství lze upravit, nebo cukr zcela vynechat + na závěrečné posypání
NA OZDOBENÍ
jedlé květy
my jsme použili macešky

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C.

2

Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky s cukrem ušlehejte do nadýchané světlé pěny. Mouku a kypřicí prášek prosejte přes jemné síto a přimíchejte k pěně. Nakonec do těsta ručně zapracujte sníh z bílků.

3

Hotové těsto rozetřete na plech (o rozměrech 35 x 45 cm) pečlivě vyložený pečicím papírem. Pečte 8–10 minut. Propečení vyzkoušejte zapíchnutím párátka. Pokud ho vytáhnete čisté a suché, piškot je hotový.

4

Mezitím rozprostřete na pracovní plochu čistou, namočenou a důkladně vyždímanou utěrku. Hotový korpus na ni vyklopte, stáhněte z něj papír a pevně zarolujte (i s utěrkou) a nechte zcela vychladnout.

5

Na náplň čokoládu rozpusťte nad vodní párou a nechte zchladnout. Nesmí být příliš teplá, jinak by rozpustila sýr a máslo. Krémový sýr asi 1 minutu šlehejte s máslem dohladka. Pak vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a vanilku a šlehejte, dokud není krém lehký a nadýchaný. Pokud chcete, postupně přidávejte cukr, dokud krém není sladký podle vaší chuti.

6

Opatrně rozmotejte korpus a potřete ho dvěma třetinami krému. Vždy, když potíráte plát těsta na roládu, začněte od budoucího středu spirály, tedy části, kterou začnete rolovat (a bude tedy uprostřed), směrem k okraji, ke kterému rolujete. Vždy potírejte jen dvě třetiny až tři čtvrtiny plochy. Okraj, k němuž roládu svinujete, nechte volný, při rolování se krém vždy trochu shrne a dostane se tak i na nepotřenou část.

7

Roládu znovu zaviňte, začistěte vytlačený krém a pevně ji zabalte do potravinářské fólie. Dejte na pár hodin vychladit do lednice. Zbytek krému uložte do lednice a vyndejte ho zhruba 30 minut před zdobením rolády. Měl by mít pokojovou teplotu.

8

Po vychlazení roládu vybalte z fólie, opatrně ji očistěte od zbytků vrchní slupičky těsta, které jste nestrhli utěrkou či fólií. Zbytek krému prošlehejte a naplňte jím cukrářský sáček se zdobicí špičkou s krátkými zoubky. Roládu ozdobte špičkami krému a jedlými květy. Můžete ji i poprášit moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Při zdobení rolády můžete v sezoně použít i čerstvé ovoce – maliny, jahody, ostružiny či rybíz.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Komentáře

04.11.2020 17:30

Luxusní, dokonalá, výborná a delikátní :-).

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...