Piškotová roláda s krémem z bílé čokolády

Piškotová roláda s krémem z bílé čokolády

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do hodiny Snadné Na 1 roládu

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4339 kcal
Bílkoviny 118 g
Sacharidy 414 g
Tuky 249 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Něžná krasavice z dubnové obálky vypadá tak nádherně, že vám ji bude až líto nakrojit. Ale to by byla škoda!

Související recepty

Suroviny

vejce 5 ks
bílky a žloutky oddělené
sůl špetka
krupicový cukr 125 g
mouka pšeničná hladká 125 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
NA NÁPLŇ
bílá čokoláda 225 g
kvalitní
krémový sýr 280 g
(nejlépe Philadelphia), o pokojové teplotě
máslo 80 g
o pokojové teplotě
vanilkový lusk 0.5 ks
semínka vyškrábnutá
moučkový cukr 50 g
cca, (lze zcela vynechat) + na závěrečné posypání
NA OZDOBENÍ
jedlé květy
(my jsme použili macešky)

Troubu předehřejte na 180°C. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky s cukrem ušlehejte do nadýchané světlé pěny. Mouku a kypřicí prášek prosejte přes jemné síto a přimíchejte k pěně. Nakonec do těsta ručně zapracujte sníh z bílků. Hotové těsto rozetřete na plech (o rozměrech 35x45 cm) pečlivě vyložený pečicím papírem. Pečte 8–10 minut. Propečení vyzkoušejte zapíchnutím párátka. Pokud ho vytáhnete čisté a suché, piškot je hotový. Mezitím rozprostřete na pracovní plochu čistou, namočenou a důkladně vyždímanou utěrku. Hotový korpus na ni vyklopte, stáhněte z něj papír a pevně zarolujte (i s utěrkou) a nechte zcela vychladnout.

Na náplň čokoládu rozpusťte nad vodní párou a nechte zchladnout. Nesmí být příliš teplá, jinak by rozpustila sýr a máslo. Krémový sýr asi 1 minutu šlehejte s máslem dohladka. Pak vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a vanilku a šlehejte, dokud není krém lehký a nadýchaný. Pokud chcete, postupně přidávejte cukr, dokud krém není sladký podle vaší chuti.

Rozmotejte korpus a potřete ho dvěma třetinami krému. Vždy, když potíráte plát těsta na roládu, začněte od budoucího středu spirály, tedy části, kterou začnete rolovat (a bude tedy uprostřed), směrem k okraji, ke kterému rolujete. Vždy potírejte jen dvě třetiny až tři čtvrtiny plochy, okraj, k němuž roládu svinujete, nechte volný, při rolování se krém vždy trochu shrne a dostane se tak i na nepotřenou část. Roládu znovu zaviňte, začistěte vytlačený krém a pevně ji zabalte do potravinářské fólie. Dejte na pár hodin vychladit do lednice. Zbytek krému uložte do lednice a vyndejte ho zhruba 30 minut před zdobením rolády. Měl by mít pokojovou teplotu.

4 Po vychlazení roládu vybalte z fólie, opatrně ji očistěte od zbytků vrchní slupičky těsta, které jste nestrhli utěrkou či fólií. Zbytek krému prošlehejte a naplňte jím cukrářský sáček se zdobicí špičkou s krátkými zoubky. Roládu ozdobte špičkami krému a jedlými květy. Můžete ji i poprášit moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Při zdobení rolády můžete v sezoně použít i čerstvé ovoce – maliny, jahody, ostružiny či rybíz.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Komentáře

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit