Něžná krasavice z dubnové obálky vypadá tak nádherně, že vám ji bude až líto nakrojit. Ale to by byla škoda! Protože piškotová roláda s jemným máslovým krémem je nejen krásná, ale také neuvěřitelně chutná. A možná se vám tomu ani nechce věřit, ale také velmi jednoduchá na přípravu. Recept na piškotovou roládu zvládnou i začátečníci.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C.
Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky s cukrem ušlehejte do nadýchané světlé pěny. Mouku a kypřicí prášek prosejte přes jemné síto a přimíchejte k pěně. Nakonec do těsta ručně zapracujte sníh z bílků.
Hotové těsto rozetřete na plech (o rozměrech 35 x 45 cm) pečlivě vyložený pečicím papírem. Pečte 8–10 minut. Propečení vyzkoušejte zapíchnutím párátka. Pokud ho vytáhnete čisté a suché, piškot je hotový.
Mezitím rozprostřete na pracovní plochu čistou, namočenou a důkladně vyždímanou utěrku. Hotový korpus na ni vyklopte, stáhněte z něj papír a pevně zarolujte (i s utěrkou) a nechte zcela vychladnout.
Na náplň čokoládu rozpusťte nad vodní párou a nechte zchladnout. Nesmí být příliš teplá, jinak by rozpustila sýr a máslo. Krémový sýr asi 1 minutu šlehejte s máslem dohladka. Pak vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a vanilku a šlehejte, dokud není krém lehký a nadýchaný. Pokud chcete, postupně přidávejte cukr, dokud krém není sladký podle vaší chuti.
Opatrně rozmotejte korpus a potřete ho dvěma třetinami krému. Vždy, když potíráte plát těsta na roládu, začněte od budoucího středu spirály, tedy části, kterou začnete rolovat (a bude tedy uprostřed), směrem k okraji, ke kterému rolujete. Vždy potírejte jen dvě třetiny až tři čtvrtiny plochy. Okraj, k němuž roládu svinujete, nechte volný, při rolování se krém vždy trochu shrne a dostane se tak i na nepotřenou část.
Roládu znovu zaviňte, začistěte vytlačený krém a pevně ji zabalte do potravinářské fólie. Dejte na pár hodin vychladit do lednice. Zbytek krému uložte do lednice a vyndejte ho zhruba 30 minut před zdobením rolády. Měl by mít pokojovou teplotu.
Po vychlazení roládu vybalte z fólie, opatrně ji očistěte od zbytků vrchní slupičky těsta, které jste nestrhli utěrkou či fólií. Zbytek krému prošlehejte a naplňte jím cukrářský sáček se zdobicí špičkou s krátkými zoubky. Roládu ozdobte špičkami krému a jedlými květy. Můžete ji i poprášit moučkovým cukrem.
NĚCO NAVÍC
Při zdobení rolády můžete v sezoně použít i čerstvé ovoce – maliny, jahody, ostružiny či rybíz.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Sladké Velikonoce: Upečte si z 39 ověřených receptů!(39 receptů )
- Jak na krémové rolády: 26 nejlepších receptů(29 receptů )
Komentáře
Luxusní, dokonalá, výborná a delikátní :-).