Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vánoční bramborový salát

V případě bramborového salátu jsou veškeré experimenty zbytečné – osvědčený postup vůbec nic nepřekoná!

Vydání: 2006/12
Autor:
Hodnocení:
19 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
Odležení nejméně 1 hodina
P
Salát Česká

Ingredience

    • 300 g salátových brambor, uvařených ve slupce a oloupaných
    • 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
    • asi 750 ml silného masového nebo zeleninového vývaru (možno vynechat)
    • 3 znojemské okurky, nakrájené nadrobno + trocha láku
    • 80 g šunky od kosti, nakrájené na kostičky
    • 50 g zeleného hrášku (sterilovaného nebo rozmrzlého mraženého)
    • 6 křepelčích vajíček
    • 2 šalotky, nadrobno nakrájené
    • 100 g majonézy
    • dijonská hořčice
    • sůl a bílý pepř

Příprava jídla

1.  Kořenovou zeleninu uvařte v silném vývaru nebo ve vodě doměkka. Křepelčí vajíčka uvařte natvrdo; trvá to asi 3 minuty. Zeleninu slijte a nechte vychladnout.

2.  Uvařenou zeleninu a brambory nakrájejte na kostičky a přesuňte do velké mísy. Přihoďte okurky, kostičky šunky, hrášek a šalotku. Na závěr přidejte rozpůlená nebo rozčtvrcená křepelčí vajíčka.

3.  Základ salátu ochuťte majonézou, hořčicí, solí, pepřem a lákem z okurek. Nechte v chladu aspoň hodinu odležet a pak podávejte.

TIP 
Místo klasických brambor můžete použít francouzské brambory Grenaille, které nemusíte loupat – stačí je nakrájet na osminky. Pokud chcete salát zlehčit, nahraďte majonézu bílým jogurtem, nejlépe řeckým.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Klasické štědrovečerní menu

Klasické štědrovečerní menu

Lehký bramborový salát

Sýr s pršutem a řeřichou

Rybí polévka

Terinka z vepřového masa

Krémová polévka z pečených kaštanů

Smažený kapr v kefírovém těstíčku s mandlemi

Losos v listovém těstě

Krůta se švestkovo-kaštanovou nádivkou

Šunka nasladko

Gratinované brambory Dauphinoise

Šťouchané brambory s rozmarýnem

Kapusta s lískovými oříšky

Komentáře

Obrazek uzivatele
zbytečně pracné
Obrazek uzivatele
Co je na tom pracného? Normální postup, podobný našemu, který děláme doma. Umíte uvařit čaj?
Obrazek uzivatele
Tedy splácané všechno možné. Nestačí jen uvařit brambory, propasírovat,přidat najemno nakrájenou uvařenou mrkev, celer,petržel, 3 nakrájené okurky, najemno menší cibuli, sůl, pepř, trocha hořčice a lehce osladit. A hlavně jogurtovou majonézu. Lepší salát jsem nejedla :o)
Obrazek uzivatele
Jistěže to stačí, ale tady máme inspiraci obohacenou o několik dalších surovin. Proč si o vánocích nepřilepšit? Nikdo vás nenutí dělat tento pracný a přeplácaný salát. Klidně si udělejte ten svůj jednoduchý a obyčejný:-)
Obrazek uzivatele
Ano, nikdo nás tento salát dělat nenutí, ono totiž už ani nejde o bramborový salát, je to spíš vlašák :-D Bramborový si nebudu kazit vajíčkem a uzeninou ;-)
Obrazek uzivatele
No ja neviem, my sme vzdy davali do salatu vajicka a vzdy bol vyborny.....a jogurtova majoneza? neprehana sa to s tou zdravou vyzivou trosku? majoneza je najlepsia domaca, vajcia, olej....prava, aspon na vianoce, nie?
Obrazek uzivatele
No my děláme salát taky s vajíčkej, ale ještě na kostičky nakrájet šunkový salám (plátky). Nedáváme zeleninu, jen kyselé okurky. Zálivka je z hořčice, malinko vody na rozmíchání a tatarky a jiný salát bych nejedla. Ale proti gustu... :-)
Obrazek uzivatele
Já si taky myslím, že bramborový salát má být bez šunky a bez vajíček. Tady nejde o obyčejnost ale o čistotu chutí. Jogurtová majonéza recept určitě odlehčí, ale i klasika je dobrá. Jinak je toto skoro jediný recept, který se mi tady na Apetitu nelíbí. Zdravím.
Obrazek uzivatele
Na bramborový salát má snad každá rodina svůj vlastní recept, moje babička salát dělá také se šunkou i vejci...
Obrazek uzivatele
Ja si teda nemyslím, že by tu bylo splácané všechno možné. Vánoce jsou jednou v roce, tak proč si neudělat pořádný salát pěkně i se zeleninou a vajíčky;) Jinak šunka se u nás též do bramborového salátu nedává.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.12/06, str.44

Přidat komentář