Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
stedroveceni vecere
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6113 kcal
Bílkoviny 142 g
Sacharidy 412 g
Tuky 394 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jakmile se naučíte domácí majonézu, na kupovanou už si nevzpomenete.

Suroviny

drobné salátové, typ A
sůl
pepř
mletý černý
okurka 300 g
nakládané
větší
vejce 5 ks
natvrdo
jarní cibulka 2 ks
petrželka 1 hrst
nasekaná
na dochucení
Na majonézu
velké čerstvé
hořčice dijonská 1 ČL
sůl ½ ČL
vinný ocet bílý 1 PL
bílý
olivový olej 300 ml
panenský (nejlépe jemného řeckého např. Sitia)
kapary 1 ČL
jemně nasekané

Postup

1

Brambory vydrhněte, uvařte v osolené vodě doměkka, slijte a nechte vychladnout (tento krok můžete udělat klidně den předem). Vejce uvařte natvrdo; trvá to 8–10 minut, zchlaďte je studenou vodou a oloupejte.

2

Zajistěte, aby všechny přísady na majonézu měly pokojovou teplotu, jinak hrozí, že se srazí. V míse pomocí metly šlehejte žloutky, hořčici a sůl. Zašlehejte ocet a citronovou šťávu. Za stálého šlehání přilévejte do žloutkové směsi olej. Nejdříve po kapkách (další přilijte vždy až ve chvíli, kdy se předchozí kapka vstřebá), a jakmile směs začne houstnout, přilévejte olej tenkým pramínkem a ke konci ho opět přilévejte po kapkách. Když se vstřebá všechen olej, vmíchejte najemno nasekané okapané kapary, ochutnejte a případně dochuťte.

3

Brambory oloupejte, přepulte a vložte je do mísy. Červenou cibuli nakrájejte na plátky, jarní na kolečka, okurky a petrželku nasekejte a vše promíchejte s bramborami a majonézou. Dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou či špetkou cukru a vmíchejte na klínky nakrájená vejci.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč