Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
stedroveceni vecere
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6113 kcal
Bílkoviny 142 g
Sacharidy 412 g
Tuky 394 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jakmile se naučíte domácí majonézu, na kupovanou už si nevzpomenete.

Související recepty

Suroviny

drobné salátové, typ A
sůl
pepř
mletý černý
okurka 300 g
nakládané
větší
vejce 5 ks
natvrdo
jarní cibulka 2 ks
petrželka 1 hrst
nasekaná
na dochucení
Na majonézu
velké čerstvé
hořčice dijonská 1 ČL
sůl ½ ČL
vinný ocet bílý 1 PL
bílý
olivový olej 300 ml
panenský (nejlépe jemného řeckého např. Sitia)
kapary 1 ČL
jemně nasekané

Postup

1

Brambory vydrhněte, uvařte v osolené vodě doměkka, slijte a nechte vychladnout (tento krok můžete udělat klidně den předem). Vejce uvařte natvrdo; trvá to 8–10 minut, zchlaďte je studenou vodou a oloupejte.

2

Zajistěte, aby všechny přísady na majonézu měly pokojovou teplotu, jinak hrozí, že se srazí. V míse pomocí metly šlehejte žloutky, hořčici a sůl. Zašlehejte ocet a citronovou šťávu. Za stálého šlehání přilévejte do žloutkové směsi olej. Nejdříve po kapkách (další přilijte vždy až ve chvíli, kdy se předchozí kapka vstřebá), a jakmile směs začne houstnout, přilévejte olej tenkým pramínkem a ke konci ho opět přilévejte po kapkách. Když se vstřebá všechen olej, vmíchejte najemno nasekané okapané kapary, ochutnejte a případně dochuťte.

3

Brambory oloupejte, přepulte a vložte je do mísy. Červenou cibuli nakrájejte na plátky, jarní na kolečka, okurky a petrželku nasekejte a vše promíchejte s bramborami a majonézou. Dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou či špetkou cukru a vmíchejte na klínky nakrájená vejci.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...