Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
stedroveceni vecere
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6113 kcal
Bílkoviny 142 g
Sacharidy 412 g
Tuky 394 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jakmile se naučíte domácí majonézu, na kupovanou už si nevzpomenete.

Suroviny

drobné salátové, typ A
sůl
pepř
mletý černý
okurka 300 g
nakládané
větší
vejce 5 ks
natvrdo
jarní cibulka 2 ks
petrželka 1 hrst
nasekaná
na dochucení
Na majonézu
velké čerstvé
hořčice dijonská 1 ČL
sůl ½ ČL
vinný ocet bílý 1 PL
bílý
olivový olej 300 ml
panenský (nejlépe jemného řeckého např. Sitia)
kapary 1 ČL
jemně nasekané

Postup

1

Brambory vydrhněte, uvařte v osolené vodě doměkka, slijte a nechte vychladnout (tento krok můžete udělat klidně den předem). Vejce uvařte natvrdo; trvá to 8–10 minut, zchlaďte je studenou vodou a oloupejte.

2

Zajistěte, aby všechny přísady na majonézu měly pokojovou teplotu, jinak hrozí, že se srazí. V míse pomocí metly šlehejte žloutky, hořčici a sůl. Zašlehejte ocet a citronovou šťávu. Za stálého šlehání přilévejte do žloutkové směsi olej. Nejdříve po kapkách (další přilijte vždy až ve chvíli, kdy se předchozí kapka vstřebá), a jakmile směs začne houstnout, přilévejte olej tenkým pramínkem a ke konci ho opět přilévejte po kapkách. Když se vstřebá všechen olej, vmíchejte najemno nasekané okapané kapary, ochutnejte a případně dochuťte.

3

Brambory oloupejte, přepulte a vložte je do mísy. Červenou cibuli nakrájejte na plátky, jarní na kolečka, okurky a petrželku nasekejte a vše promíchejte s bramborami a majonézou. Dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou či špetkou cukru a vmíchejte na klínky nakrájená vejci.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Apetit magazín