0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
stedroveceni vecere
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6113 kcal
Bílkoviny 142 g
Sacharidy 412 g
Tuky 394 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jakmile se naučíte domácí majonézu, na kupovanou už si nevzpomenete.

Suroviny

brambory 2 kg
drobné salátové, typ A
sůl
pepř
mletý černý
okurka 300 g
nakládané
cibule červená 1 ks
větší
vejce 5 ks
natvrdo
jarní cibulka 2 ks
petrželka 1 hrst
nasekaná
citronová štáva
krupicový cukr 1 špetka
na dochucení
Na majonézu
žloutek 2 ks
velké čerstvé
hořčice dijonská 1 ČL
sůl 0.5 ČL
vinný ocet bílý 1 PL
bílý
citronová štáva 1 ČL
olivový olej 300 ml
panenský (nejlépe jemného řeckého např. Sitia)
kapary 1 ČL
jemně nasekané

1 Brambory vydrhněte, uvařte v osolené vodě doměkka, slijte a nechte vychladnout (tento krok můžete udělat klidně den předem). Vejce uvařte natvrdo; trvá to 8–10 minut, zchlaďte je studenou vodou a oloupejte.

2 Zajistěte, aby všechny přísady na majonézu měly pokojovou teplotu, jinak hrozí, že se srazí. V míse pomocí metly šlehejte žloutky, hořčici a sůl. Zašlehejte ocet a citronovou šťávu. Za stálého šlehání přilévejte do žloutkové směsi olej. Nejdříve po kapkách (další přilijte vždy až ve chvíli, kdy se předchozí kapka vstřebá), a jakmile směs začne houstnout, přilévejte olej tenkým pramínkem a ke konci ho opět přilévejte po kapkách. Když se vstřebá všechen olej, vmíchejte najemno nasekané okapané kapary, ochutnejte a případně dochuťte.

3 Brambory oloupejte, přepulte a vložte je do mísy. Červenou cibuli nakrájejte na plátky, jarní na kolečka, okurky a petrželku nasekejte a vše promíchejte s bramborami a majonézou. Dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou či špetkou cukru a vmíchejte na klínky nakrájená vejci.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit