Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vichyssoise

Už léta je na jídelníčku všech světových restaurací. Půvab polévky pocházející z lázeňského města Vichy spočívá i v tom, že se v létě může podávat studená, dokonce na ledu. V obou podobách je velmi oblíbená na svatebních menu!

Vydání: 2007/2
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
PT30M
Vaření 0:30
Polévka

Ingredience

    • 3 lžíce másla na osmažení + 1 lžíce na dokončení
    • 3 pórky, bílá a světle zelená část (trochu světle zelené části uchovejte na ozdobu)
    • 2–3 brambory, oloupané a nakrájené na kousky
    • 1,2 l zeleninového vývaru
    • sůl na dochucení
    • 200 ml smetany ke šlehání
    • opečená bageta k podávání

Příprava jídla

1.  Pórky zbavte poškozených a vnějších listů, rozkrojte je podélně a dobře propláchněte – zvlášť v místech, kde se listy začínají oddělovat –, aby v nich nezůstal žádný písek. Pak je osušte a nakrájejte na půlkolečka.

2.  Máslo rozehřejte v hrnci a osmažte pórek – asi dvě tři minuty, ale jen tak, aby příliš nechytil barvu. Přidejte brambory a rovněž krátce osmahněte. Zalijte vývarem, lehce osolte, uveďte do varu a na mírném plameni vařte asi dvacet minut. Polévku pak (po částech) rozmixujte, aby vznikl krém. Prošlehejte ho se smetanou a ještě krátce asi pět minut spolu prohřejte.

3.  Do horké polévky zašlehejte kousek studeného másla, bude ještě krémovější. Podávejte posypané pórkem.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Indonéská hovězí polévka

Japonská polévka s kachním masem

Thajská hovězí polévka s kokosovým mlékem

Stracciatella, vývar s krupičkou a vejcem

Hovězí polévka s knedlíčky

Kuřecí polévka se zeleninou a nudlemi

Rajská polévka s nočky

Dýňová polévka s červenou čočkou a ořechy

Uzená hrachovo-mrkvová polévka

Čočková polévka s párkem

Slovenská zelňačka (kapustnica) se sušenými švestkami a klobásou

Bramborová polévka s houbami

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v příl. č.2/07, str.12
Obrazek uzivatele
Tak toto je fakt vynikající polévka, která nadchla i polévkové odpůrce. Vyzkoušejte, zamilujete si ji.
Obrazek uzivatele
Musím říct, že po objevení této polévky, je naše nejoblíbenější...
Obrazek uzivatele
Lahodná, jak horká, tak v létě vychlazená. Připravená je raz dva, právě jsem ji uvařila, poobědvala a nejlepší bylo, že jsme měli všechny ingredience doma, jen zeleninu jsem nevyvářela, použila jsem bio kostku Rapunzel - zeleninový vývar bez droždí, měla jsem už hlad. :) Díky němu byla polévka zelenější, ale i ta hodně světlá vypadá lákavě. Tip pro redakci: Recept by si zasloužil důstojnější fotku!

Přidat komentář