
Vichyssoise
Už léta je na jídelníčku všech světových restaurací. Půvab polévky pocházející z lázeňského města Vichy spočívá i v tom, že se v létě může podávat studená, dokonce na ledu. V obou podobách je velmi oblíbená na svatebních menu!
Vydání: 2007/2
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Ingredience
- 3 lžíce másla na osmažení + 1 lžíce na dokončení
- 3 pórky, bílá a světle zelená část (trochu světle zelené části uchovejte na ozdobu)
- 2–3 brambory, oloupané a nakrájené na kousky
- 1,2 l zeleninového vývaru
- sůl na dochucení
- 200 ml smetany ke šlehání
- opečená bageta k podávání
Příprava jídla
1. Pórky zbavte poškozených a vnějších listů, rozkrojte je podélně a dobře propláchněte – zvlášť v místech, kde se listy začínají oddělovat –, aby v nich nezůstal žádný písek. Pak je osušte a nakrájejte na půlkolečka.
2. Máslo rozehřejte v hrnci a osmažte pórek – asi dvě tři minuty, ale jen tak, aby příliš nechytil barvu. Přidejte brambory a rovněž krátce osmahněte. Zalijte vývarem, lehce osolte, uveďte do varu a na mírném plameni vařte asi dvacet minut. Polévku pak (po částech) rozmixujte, aby vznikl krém. Prošlehejte ho se smetanou a ještě krátce asi pět minut spolu prohřejte.
3. Do horké polévky zašlehejte kousek studeného másla, bude ještě krémovější. Podávejte posypané pórkem.
2. Máslo rozehřejte v hrnci a osmažte pórek – asi dvě tři minuty, ale jen tak, aby příliš nechytil barvu. Přidejte brambory a rovněž krátce osmahněte. Zalijte vývarem, lehce osolte, uveďte do varu a na mírném plameni vařte asi dvacet minut. Polévku pak (po částech) rozmixujte, aby vznikl krém. Prošlehejte ho se smetanou a ještě krátce asi pět minut spolu prohřejte.
3. Do horké polévky zašlehejte kousek studeného másla, bude ještě krémovější. Podávejte posypané pórkem.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena (neověřeno)
18. Březen 2008 15:27
Eva (neověřeno)
14. Červenec 2008 14:54
Silvie Guzdeková
6. Červenec 2009 13:13
Kristýna Kubáčová
24. Únor 2015 13:39