Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pisciotta - koláč s olivovým olejem

Tenhle lahodný koláč pochází ze severní Itálie, z míst, kde se pěstuje nejlepší olivový olej. Ten hraje v pisciottě hlavní roli – nahrazuje obvyklé máslo nebo jiné tuky. S jahodovou omáčkou a porcí šlehačky je přímo fantastický!

Vydání: 2007/3
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Počet porcí: 8 kousků
Doba přípravy: Do 20 minut
Chladnutí: 10 minut
PT50M
Pečení 0:50
Koláč Italská

Ingredience

    • 2 vejce
    • 100 g krystalového cukru
    • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
    • sůl
    • 50 ml dezertního vína Marsala
    • 50 ml mléka
    • 100 ml extra panenského olivového oleje + trocha na vymazání formy
    • 1 lžíce prášku do pečiva
    • 160 g polohrubé mouky

    K podávání:

    • 250 g čerstvých či mražených jahod
    • moučkový cukr podle chuti
    • šlehačka

     

     

Příprava jídla

1.  Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Vejce utřete s cukrem do pěny, přidejte nastrouhanou citronovou kůru, sůl, víno, mléko a olivový olej. Na závěr přisypejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a důkladně promíchejte.

2.  Formu na biskupský chlebíček o objemu jeden litr potřete tenkou vrstvou olivového oleje, vlijte těsto a pečte v horní třetině trouby zhruba padesát minut. Po upečení nechte koláč asi deset minut chladnout.

3.  Vychladlý koláč uvolněte nožem a vyklopte. Těsně před podáváním připravte jahodovou omáčku. Čerstvé jahody pokrájejte na větší kusy, mražené ponechte vcelku a dejte je do hrnce. Přilijte dvě lžíce vody, podle kyselosti ovoce přislaďte a za občasného míchání prohřejte. Omáčku s kopečkem šlehačky servírujte k plátkům pisciotty.

Sladká jazykověda  Nezdá se vám, že podobnost mezi ‚pisciotta‘ (čti ‚pišota‘) a českým piškotem je více než zřejmá? Olivový olej v těstě se nahrazoval běžným rostlinným a také víno z našeho piškotu časem vypadlo, ale italsko-česká družba nechť žije dál!
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Špenátová polévka

Bramborové noky

Dušené telecí maso na šalvěji, bílém víně a smetaně

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č. 3/07, str.58

Přidat komentář