Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pasta à la Vito Mollica

Hosté luxusní restauce hotelu Four Seasons jsou nadšením bez sebe z něčeho tak ,obyčejného‘, jako jsou pravé domácí těstoviny – ty, které připravuje pan šéfkuchař. Zkuste je i vy!

Vydání: 2004/9
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 1,4kg čerstvých či 800g sušených těstovin
Doba přípravy: Více než hodinu
Odpočívání těsta: 30-60 minut
P
Italská

Ingredience

    • 1 kg hladké mouky, nejlépe typ 00 + asi 100 g na poprášení pracovní plochy při hnětení
    • 10 vajec střední velikosti
    • 1 lžíci extra panenského olivového oleje

Příprava jídla

1. Mouku prosijte na pracovní plochu; ta by měla být z materiálu, který udrží stálou teplotu, tedy ze dřeva nebo hladkého kamene, nejlépe mramoru. Utvořte v mouce důlek, vyklepněte do něj všechna vajíčka a začněte obě ingredience rychle zpracovávat, aby vám vejce neutekla ze stolu. Žádný strach z řídké konzistence – změní se.

2. Když máte všechnu mouku zapracovanou, přikápněte zhruba lžíci toho nejlepšího extra panenského olivového oleje. Vito samozřejmě vyrábí i různě barevné nudle – a právě v téhle fázi přidává do těsta například pyré ze špenátu, brokolice, rajčat, šafrán, ale i kakao nebo sépiové barvivo. Výsledkem je zajímavá barva i chuť.
 

3. + 4. Hnětení vlastníma rukama nic nenahradí; jedině tak si těsto ‚osaháte‘. Doba hnětení velmi závisí právě na kvalitě mouky a na tom, kolik lepku obsahuje – právě on totiž ingredience spojuje. Počítejte zhruba s 15 minutami, dopracovat byste se měli hedvábného ‚balíčku‘. Nechte ho půl hodiny až hodinu odpočívat v utěrce.
 

5. Z odpočatého těsta odkrajujte příslovečné kousky. Pokud máte strojek, protlačujte je nejprve mezi hladkými válečky. Po každém vyválení přeložte vzniklou placku napůl a postup čtyřikrát opakujte. Pak upravujte rozestupy válečků na stále užší, takže z kousků těsta nakonec vzniknou dlouhé tenké pruhy.

6. Odkrojte okraje, ale nevyhazujte – nakrájené a usušené jsou skvělou zavářkou do polévky. Teď přijdou ke slovu rozkrajovací válečky s výstupky. Náš strojek je má ve dvou velikostech a rozestupech, takže vyrábí nudle širší i užší. Jestli strojek nemáte, stačí pruhy těsta několikrát přeložit a rozkrájet na požadovanou šířku.
 

7. + 8. Rozkrájené těstoviny trochu roztřepte a nechte na pracovní ploše či utěrce mírně proschout (asi deset minut). Teď máte tři možnosti: a) okamžitě je uvařit, což trvá asi minutu, a sníst, což jde ještě rychleji, b) trochu proschlé vakuovat – v chladničce vydrží asi týden –, nebo za c) usušit úplně a uchovat v uzavřené nádobě.
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Domácí těstoviny(nudle) mi dělá babička. Sama se divím, že si s tím dá tu práci. Ale výsledek - více než velmi vynikající.
Obrazek uzivatele
Naprostý souhlas! Ideální jsou nudle z tohoto těsta i na sladké recepty. Všichni se rozplývali z těchto nudlí s mákem a cukrem... I mí kamarádi z Říma...!!! :)

Přidat komentář