Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Slaný koláč se špenátem a ančovičkami

Z čerstvého špenátu a ančoviček
Vydání: 2004/10
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do hodiny
Chlazení: 1 hodina Pečení: 35–40minut
P
Koláč Francouzská

Ingredience

    Základní těsto na koláč:
    • 200 g hladké mouky
    • 100 g másla, nakrájeného  na kousky
    • 1 vejce
    • 1 lžičku soli
    Na náplň:
    • 150 g malých pevných brambor, neoloupaných, pečlivě omytých
    • 230 g čerstvých nebo mražených špenátových  lístků (nabízí například Bonduelle)
    • 280 ml 12% smetany
    • 2 velká vejce
    • 50 g čerstvě strouhaného parmazánu
    • 10 filátek z ančoviček, okapaných
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

Základní těsto:
1. Na těsto připravované v robotu vsypte mouku prosátou se solí do nádoby spolu s máslem a promixujte, až směs připomíná drobenku. Přidejte vejce a znovu mixujte, až se směs spojí v těsto. Při ruční výrobě zapracujte kousky másla do mouky prosáté se solí pomocí prstů nebo jídelního nože a pak vpracujte vejce. Těsto nehněťte příliš dlouho, bylo by tuhé. Kouli těsta zabalte do potravinové fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v chladničce.

2. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Do trouby vložte pečicí plech. Chladné těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše nebo válu, pomocí válečku je přeneste do formy a tlakem prstů jím formu vyložte. Pečlivě vymačkejte do zvlněných okrajů; přes povrch přejeďte válečkem, abyste zarovnali přečnívající okraje. Těsto propíchejte vidličkou, navrch položte list pečicího papíru (nemusí přesně kopírovat tvar formy) a vsypte do něj hrst suchých luštěnin (fazolí). Ty papír zatíží.

3. Formu položte na rozpálený pečicí plech v troubě (těsto dostane tepelný náraz a dno nebude navlhlé) a pečte 10 minut. Pak opatrně odstraňte papír s luštěninami a pečte dalších 10 minut, až je těsto jemně zlatavé.

Náplň:
1. Předehřejte troubu na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Brambory dejte do hrnce, zalijte vodou, osolte, uveďte do varu a 6 minut povařte. Vlijte na cedník a ochlaďte proudem studené vody z kohoutku, pak nakrájejte na tenké plátky. Špenátové lístky nechte ‚zavadnout‘ buď v mikrovlnce (dvě a půl minuty při nejvyšším výkonu), nebo na pánvi, zakápnuté lžící vody.

2. Smetanu prošlehejte s 50 g sýra a vejci ve větší misce. Přisypte plátky brambor, polovinu usekaných ančoviček a špenát. Hojně opepřete a vlijte do předpečené těstové ,misky‘. Povrch posypte zbylými celými ančovičkami a sýrem. Vložte do trouby a pečte 35–40 minut, až povrch zezlátne a zpevní.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.10/04, str.48

Přidat komentář