Sytý slaný koláč zabalte s sebou na piknik nebo na výlet vlakem.
Suroviny
Postup
Troubu zahřejte na 220°C. Pak těsto po dně propíchejte vidličkou, aby se nenafukovalo, zakryjte alobalem a zatěžkejte keramickými fazolemi či suchými luštěninami. Pečte 12 minut.
Těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru 25cm. Dejte na 10 minut do mrazáku.
Pak těsto po dně propíchejte vidličkou, aby se nenafukovalo, zakryjte alobalem a zatěžkejte keramickými fazolemi či suchými luštěninami. Pečte 12 minut.
Sejměte zátěž i alobal, korpus potřete vejcem prošlehaným s vodou a pečte 3 minuty. Nechte vychladnout na mřížce.
Troubu zmírněte na 190°C.
V pánvičce opečte slaninu, aby mírně zkřupavěla, vyjměte ji a odložte.
Máslo použijte pouze v případě, že v pánvičce zbylo méně než 2 lžíce vypečeného tuku. Cibuli opékejte asi 5–7 minut dosklovita.
Přidejte chřest zbavený dřevnatých konců a nakrájený na cca 5cm špalíky, vraťte do pánve slaninu, přilijte polovinu smetany, přiklopte a cca 3 minuty duste – občas pánví potřeste. Chřest by neměl změknout úplně, protože se ještě dopeče v troubě.
Odstavte a nechte vychladnout.
V misce prošlehejte vejce se zbylou smetanou, 1/2 lžičky soli (nebo víc, podle chuti) a muškátovým oříškem.
Korpus posypte sýrem a jarními cibulkami, rovnoměrně pokryjte chřestovou směsí a zalijte ochucenými vejci tak, aby náplň nedosahovala až k okraji těsta – potřebuje rezervu, protože náplň při pečení zvětší objem. Opepřete.
Pečte, až se na povrchu koláče objeví světlehnědé skvrny a náplň bude pevná, ale ne vysušená; trvá to asi 25–35 minut.
CHŘEST
- U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou),
- Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne. Podobným způsobem sice můžete zkusit oddělit dřevnaté konce, ale většinou za cenu zbytečných ztrát.