0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chřestový quiche

Chřestový quiche

4.5 / 5. Počet hodnocení: 13
Do hodiny Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4484 kcal
Bílkoviny 118 g
Sacharidy 210 g
Tuky 357 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sytý slaný koláč zabalte s sebou na piknik nebo na výlet vlakem.

Suroviny

listové těsto 500 g
vejce 1 ks
Na náplň
slanina 100 g
drobná, nakrájená na kostičky
máslo 50 g
cibule 1 ks
nakrájená na kolečka
chřest zelený 1 svazek
sůl a pepř
smetana ke šlehání 350 ml
vejce 3 ks
muškátový oříšek špetka
jemně nastrouhaný
150 g
sýr gruyère nastrouhaný
jarní cibulka 2 ks
nakrájená na kolečka

Postup

1

Troubu zahřejte na 220°C. Pak těsto po dně propíchejte vidličkou, aby se nenafukovalo, zakryjte alobalem a zatěžkejte keramickými fazolemi či suchými luštěninami. Pečte 12 minut.

2

Těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru 25cm. Dejte na 10 minut do mrazáku. 

3

Pak těsto po dně propíchejte vidličkou, aby se nenafukovalo, zakryjte alobalem a zatěžkejte keramickými fazolemi či suchými luštěninami. Pečte 12 minut.

4

Sejměte zátěž i alobal, korpus potřete vejcem prošlehaným s vodou a pečte 3 minuty. Nechte vychladnout na mřížce.

5

Troubu zmírněte na 190°C. 

6

V pánvičce opečte slaninu, aby mírně zkřupavěla, vyjměte ji a odložte.

7

Máslo použijte pouze v případě, že v pánvičce zbylo méně než 2 lžíce vypečeného tuku. Cibuli opékejte asi 5–7 minut dosklovita. 

8

Přidejte chřest zbavený dřevnatých konců a nakrájený na cca 5cm špalíky, vraťte do pánve slaninu, přilijte polovinu smetany, přiklopte a cca 3 minuty duste – občas pánví potřeste. Chřest by neměl změknout úplně, protože se ještě dopeče v troubě. 

9

Odstavte a nechte vychladnout.

10

V misce prošlehejte vejce se zbylou smetanou, 1/2 lžičky soli (nebo víc, podle chuti) a muškátovým oříškem. 

11

Korpus posypte sýrem a jarními cibulkami, rovnoměrně pokryjte chřestovou směsí a zalijte ochucenými vejci tak, aby náplň nedosahovala až k okraji těsta – potřebuje rezervu, protože náplň při pečení zvětší objem. Opepřete. 

12

Pečte, až se na povrchu koláče objeví světlehnědé skvrny a náplň bude pevná, ale ne vysušená; trvá to asi 25–35 minut.

CHŘEST

  • U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou),
  • Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne. Podobným způsobem sice můžete zkusit oddělit dřevnaté konce, ale většinou za cenu zbytečných ztrát. 

Související články

Jak připravit dokonalý chřest
  • Tipy a triky

Jak připravit dokonalý chřest

Chřest má sám o sobě příjemnou chuť a při kousnutí krásně křupne, a tak ho můžete podávat prakticky jen tak. Slavnostně působí politý rozpuštěným máslem a posypaný opraženou strouhankou nebo s holandskou omáčkou. Jak zpracovat bílý a...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit