Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Chřestový quiche

Sytý slaný koláč zabalte s sebou na piknik nebo na výlet vlakem.

Vydání: 2015/5
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do hodiny
PT50M
Pečení 0:50
Koláč

Ingredience

    • 500 g listového těsta
    • 1 vejce

    NA NÁPLŇ

    • 100 g dobré slaniny, nakrájené na kostičky
    • 50 g másla (nemusí být)
    • 1 malá cibule, nakrájená na kolečka
    • 1/2–1 svazek zeleného chřestu
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 350 ml smetany ke šlehání
    • 3 vejce
    • špetka čerstvě nastrouhaného
    • muškátového oříšku
    • 150 g sýra gruyère, nastrouhaného
    • 2 jarní cibulky, nakrájené na kolečka

Příprava jídla

1 Troubu zahřejte na 220°C. Těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru 25cm. Dejte na 10 minut do mrazáku. Pak těsto po dně propíchejte vidličkou, aby se nenafukovalo, zakryjte alobalem a zatěžkejte keramickými fazolemi či suchými luštěninami. Pečte 12 minut. Sejměte zátěž i alobal, korpus potřete vejcem prošlehaným s vodou a pečte 3 minuty. Nechte vychladnout na mřížce.

2 Troubu zmírněte na 190°C. V pánvičce opečte slaninu, aby mírně zkřupavěla, vyjměte ji a odložte. Máslo použijte pouze v případě, že v pánvičce zbylo méně než 2 lžíce vypečeného tuku. Cibuli opékejte asi 5–7 minut dosklovita. Přidejte chřest zbavený dřevnatých konců a nakrájený na cca 5cm špalíky, vraťte do pánve slaninu, přilijte polovinu smetany, přiklopte a cca 3 minuty duste – občas pánví potřeste. Chřest by neměl změknout úplně, protože se ještě dopeče v troubě. Odstavte a nechte vychladnout.

3 V misce prošlehejte vejce se zbylou smetanou, 1/2 lžičky soli (nebo víc, podle chuti) a muškátovým oříškem. Korpus posypte sýrem a jarními cibulkami, rovnoměrně pokryjte chřestovou směsí a zalijte ochucenými vejci tak, aby náplň nedosahovala až k okraji těsta – potřebuje rezervu, protože náplň při pečení zvětší objem. Opepřete. Pečte, až se na povrchu koláče objeví světlehnědé skvrny a náplň bude pevná, ale ne vysušená; trvá to asi 25–35 minut. 

CHŘEST

  • U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou),
  • Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne. Podobným způsobem sice můžete zkusit oddělit dřevnaté konce, ale většinou za cenu zbytečných ztrát. 
     

Vše, co musíte vědět o chřestu:

Tajemství lahodného chřestu

Víte, jak poznat čerstvý chřest a jak jej správně připravit?
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ravioly s chřestem a ricottou

Chřestová polévka s medvědím česnekem

Steak s chřestem a holandskou omáčkou

Nakládaný chřest

Chřestové rizoto s lososem uzeným teplým kouřem

Dva odstíny chřestu

Přidat komentář