Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Chřestový quiche
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 28
Do hodiny Velmi snadné Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5090 kcal
Bílkoviny 157 g
Sacharidy 211 g
Tuky 406 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chřestový quiche si zabalte s sebou na piknik nebo na výlet vlakem. Sytá slaný koláč s chřestem je velmi jednoduchý a přípravu vám usnadní i použití kupovaného listového těsta, na které stačí jen přidat náplň. Chřestový kiš je sytá jarní svačinka, na kterou se jen těžko během roku zapomíná.

Suroviny

vejce 1 ks
Na náplň
slanina 100 g
nakrájená na kostičky
(nemusí být)
malá, nakrájená na kolečka
sůl a pepř
vejce 3 ks
jemně nastrouhaný
nastrouhaný
jarní cibulka 2 ks
nakrájená na kolečka

Postup

1

Troubu zahřejte na 220 °C. Těsto rozválejte a vyložte jím koláčovou formu o průměru 25 cm. Dejte na 10 minut do mrazáku. Pak těsto po dně propíchejte vidličkou, aby se nenafukovalo, zakryjte alobalem a zatěžkejte keramickými fazolemi či suchými luštěninami. Pečte 12 minut. Sejměte zátěž i alobal, korpus potřete vejcem prošlehaným s vodou a pečte 3 minuty. Nechte vychladnout na mřížce.

2

Troubu zmírněte na 190 °C. V pánvičce opečte slaninu, aby mírně zkřupavěla, vyjměte ji a odložte. Máslo použijte pouze v případě, že v pánvičce zbylo méně než 2 lžíce vypečeného tuku. Cibuli opékejte asi 5–7 minut dosklovita. Přidejte chřest zbavený dřevnatých konců a nakrájený na cca 5cm špalíky, vraťte do pánve slaninu, přilijte polovinu smetany, přiklopte a cca 3 minuty duste – občas pánví potřeste. Chřest by neměl změknout úplně, protože se ještě dopeče v troubě. Odstavte a nechte vychladnout.

3

V misce prošlehejte vejce se zbylou smetanou, 1/2 lžičky soli (nebo víc, podle chuti) a muškátovým oříškem. Korpus posypte sýrem a jarními cibulkami, rovnoměrně pokryjte chřestovou směsí a zalijte ochucenými vejci tak, aby náplň nedosahovala až k okraji těsta – potřebuje rezervu, protože náplň při pečení zvětší objem. Opepřete. Pečte, až se na povrchu koláče objeví světlehnědé skvrny a náplň bude pevná, ale ne vysušená; trvá to asi 25–35 minut.

CHŘEST

  • U chřestu je zásadně důležitá čerstvost. Čím dříve po sklizni chřest jíte, tím je sladší – to platí pro všechny varianty (bílou, zelenou i u nás exotickou fialovou),
  • Pomůcka při nákupu chřestu – čerstvý chřest se nedá ohnout, protože praskne. Podobným způsobem sice můžete zkusit oddělit dřevnaté konce, ale většinou za cenu zbytečných ztrát. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Apetit magazín