Rybičky z konzervy

Rybičky z konzervy

Jsou zdravé, jídlo z nich připravíte raz dva, a hlavně je můžete mít pořád po ruce. Sardinky, sardelky, tuňák, šproty a další rybičky z konzervy už čekají, jakou večeři z nich vykouzlíte. Během chvilky můžete mít na stole skvělou pomazánku, sendviče nebo těstoviny, po kterých se jen zapráší.

Ančovičky

Malé stříbřité rybičky známé také jako sardelky jsou typické pro středozemní kuchyni, kde se v letní sezoně běžně jedí i čerstvé. V italské a provensálské kuchyni se většinou používají naložené v soli nebo v oleji se solí. Nakládání jim dává specifickou, výraznou chuť.

  • Ančovičky naložené v soli mají výraznou chuť a před použitím je třeba je opláchnout a zbavit nadbytečné soli.
  • Neobejde se bez nich spousta typických pokrmů jako italské vitello tonnato (telecí plátky s tuňákovo-sardelkovou omáčkou), provensálský slaný koláč pissaladière nebo zálivka na salát Cesar.
  • Italové je přidávají také do omáček, na pizzu, do salátů, sendvičů…
  • Pokud jsou na vás celé ančovičky chuťově příliš výrazné, zkuste jimi alespoň obohatit chuť másla, pomazánky nebo zálivky na salát.

Ančovičky alias sardelky jako chuťová bomba

Ančovičky alias sardelky jako chuťová bomba

Více

Sardinky

Tyto drobné rybky z čeledi sleďovitých jsou cenově dostupným zdrojem živočišných bílkovin a omega-3 mastných kyselin. Drobné kůstky, se kterými je konzumujeme, jsou také cenným zdrojem vápníku.

  • Sardinky z konzervy se zpracovávají do pomazánek.
  • Celé rybičky se hodí také na obložený chléb, do sendvičů nebo do salátů.
  • Můžete je také zapékat s bramborami a smetanou. Podobně se uplatní i v zapékaných pokrmech s těstovinami.

Večeře z konzervy: sardinky!

Večeře z konzervy: sardinky!

Více

Tuňák

Konzervovaný tuňák ve vlastní šťávě je stejně jako jeho čerstvá varianta bohatý na bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny.

  • Oblíbená stálice spižíren se díky jemné chuti uplatní v jídlech pro celou rodinu. Smíchejte tuňáka s majonézou nebo tvarohem a získáte vynikající pomazánku.
  • Obohatí jakékoliv těstoviny. Nemusíte ani připravovat omáčku. Rybí maso vmíchejte do uvařených těstovin a zakápněte olivovým olejem, posypte parmezánem a podávejte.
  • Hodí se do různých studených i teplých míchaných salátů. Nechybí ani v proslulém provensálském salátu Niçoise.
  • Výbornou rychlou večeři představuje tuňák zapečený na pečivu s rajčatovou omáčkou a sýrem.

Rozdíl mezi tuňáky: Proč jeden stojí závratné částky a jiný je k dostání v konzervě za pár korun?

Rozdíl mezi tuňáky: Proč jeden stojí závratné částky a jiný je k dostání v konzervě za pár korun?

Více

Jaké další rybičky z konzervy se vyplatí mít ve spíži?

  • šproty: Drobné rybky se nejčastěji prodávají uzené a naložené v oleji. Mají obdobné využití jako sardinky. Připravíte z nich rychlou pomazánku, dají se jíst ale také vcelku jako součást salátů nebo osmažené jako grundle.
  • tresčí játra ve vlastním oleji: Superpotravina, kterou stačí jednoduše rozetřít jako pomazánku na čerstvé pečivo. Pokapte je citronem a lehce opepřete.
  • makrela: Ryba z konzervy má stejné využití jako její uzená varianta z chladničky, jen nemá výraznou kouřovou chuť. Přidejte ji do salátu či na obložený chléb.
  • losos ve vlastní šťávě: Zdravá a oblíbená ryba se díky jemné máslové chuti a vysokému obsahu bílkovin uplatní všude tam, kde konzervovaný tuňák.
  • šproty nebo sardinky v rajčatové omáčce: Rybičky v tomatě přidejte do batohu, až vyrazíte na delší výlet do přírody.

Související články

Obchod Apetit