Nová registrace Zapomenuté heslo

Rybičky z konzervy: 39 snadných jídel

22. 10. 2014
Salát s tuňákem a rýží
Apetit

Jsou zdravé, jídlo z nich připravíte raz dva, a hlavně je můžete mít pořád po ruce. Sardinky, sardelky, tuňák, šproty a další rybičky z konzervy už čekají, jakou večeři z nich vykouzlíte. Během chvilky můžete mít na stole skvělou pomazánku, sendviče nebo těstoviny, po kterých se jen zapráší.

Ančovičky

Malé stříbřité rybičky známé také jako sardelky jsou typické pro středozemní kuchyni, kde se v letní sezoně běžně jedí i čerstvé. V italské a provensálské kuchyni se většinou používají naložené v soli nebo v oleji se solí. Nakládání jim dává specifickou, výraznou chuť.

  • Ančovičky naložené v soli mají výraznou chuť a před použitím je třeba je opláchnout a zbavit nadbytečné soli.
  • Neobejde se bez nich spousta typických pokrmů jako italské vitello tonnato (telecí plátky s tuňákovo-sardelkovou omáčkou), provensálský slaný koláč pissaladière nebo zálivka na salát Cesar.
  • Italové je přidávají také do omáček, na pizzu, do salátů, sendvičů…
  • Pokud jsou na vás celé ančovičky chuťově příliš výrazné, zkuste jimi alespoň obohatit chuť másla, pomazánky nebo zálivky na salát.

Sardinky

Tyto drobné rybky z čeledi sleďovitých jsou cenově dostupným zdrojem živočišných bílkovin a omega-3 mastných kyselin. Drobné kůstky, se kterými je konzumujeme, jsou také cenným zdrojem vápníku.

  • Sardinky z konzervy se zpracovávají do pomazánek.
  • Celé rybičky se hodí také na obložený chléb, do sendvičů nebo do salátů.
  • Můžete je také zapékat s bramborami a smetanou. Podobně se uplatní i v zapékaných pokrmech s těstovinami.

Tuňák

Konzervovaný tuňák ve vlastní šťávě je stejně jako jeho čerstvá varianta bohatý na bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny.

  • Oblíbená stálice spižíren se díky jemné chuti uplatní v jídlech pro celou rodinu. Smíchejte tuňáka s majonézou nebo tvarohem a získáte vynikající pomazánku.
  • Obohatí jakékoliv těstoviny. Nemusíte ani připravovat omáčku. Rybí maso vmíchejte do uvařených těstovin a zakápněte olivovým olejem, posypte parmezánem a podávejte.
  • Hodí se do různých studených i teplých míchaných salátů. Nechybí ani v proslulém provensálském salátu Niçoise.
  • Výbornou rychlou večeři představuje tuňák zapečený na pečivu s rajčatovou omáčkou a sýrem.

Jaké další rybičky z konzervy se vyplatí mít ve spíži?

  • šproty: Drobné rybky se nejčastěji prodávají uzené a naložené v oleji. Mají obdobné využití jako sardinky. Připravíte z nich rychlou pomazánku, dají se jíst ale také vcelku jako součást salátů nebo osmažené jako grundle.
  • tresčí játra ve vlastním oleji: Superpotravina, kterou stačí jednoduše rozetřít jako pomazánku na čerstvé pečivo. Pokapte je citronem a lehce opepřete.
  • makrela: Ryba z konzervy má stejné využití jako její uzená varianta z chladničky, jen nemá výraznou kouřovou chuť. Přidejte ji do salátu či na obložený chléb.
  • losos ve vlastní šťávě: Zdravá a oblíbená ryba se díky jemné máslové chuti a vysokému obsahu bílkovin uplatní všude tam, kde konzervovaný tuňák.
  • šproty nebo sardinky v rajčatové omáčce: Rybičky v tomatě přidejte do batohu, až vyrazíte na delší výlet do přírody.

Zdroje infomrací: časopis Apetit, Health, Healthline

Recepty

Pomerančový salát s cibulí a uzenými šproty
< 30 min
Sendviče se sardinkami
< 20 min
Těstoviny s tuňákem, chilli a olivami
> 60 min
Salát s tuňákem a rýží
Rýžový salát s tuňákem
< 45 min
Janssonovo pokušení
Janssonovo pokušení
< 30 min
Tvarohová pomazánka se sardinkami
Tvarohová pomazánka se sardinkami
< 20 min
Pissaladière s liškami a černými olivami
< 30 min
Chlebíčky se sardelkovým máslem
< 10 min
Italské tuňákové koule
Italské tuňákové koule
< 30 min
Sfincione
> 60 min
Bruschetta se sardinkami, fenyklem a červenou cibulí
Bruschetta se sardinkami, fenyklem a červenou cibulí
< 30 min
Těstoviny ze spíže
Těstoviny ze spíže
< 45 min
Omeleta Arnolda Bennetta
Omeleta Arnolda Bennetta
< 60 min
Míchaný salát s bramborami a tuňákem
< 20 min
Macaroni s cibulí a sardelkami
Macaroni s cibulí a sardelkami
< 10 min
Pappardelle se sardelkami
Pappardelle se sardelkami
< 20 min
Zapečené tagliatelle se sardelkami
Zapečené tagliatelle se sardelkami
< 30 min
Gnocchi s tuňákem, cuketou a kapary
< 60 min
Fazolovo-tuňákový hummus
Fazolovo-tuňákový hummus
< 30 min
Těstoviny s ančovičkami a citronem
< 30 min
 Bramborový salát s ančovičkami a citronovou šťávou
Bramborový salát s ančovičkami a citronovou šťávou
< 60 min
Pizza s olivami, kapary a ančovičkami
< 30 min
Těstoviny s kapustou a ančovičkami
Těstoviny s kapustou a ančovičkami
< 30 min
spenatovy quiche
Slaný koláč se špenátem a ančovičkami
< 60 min
Tuňáková pomazánka
Tuňáková pomazánka
< 10 min
Těstoviny s pestem, tuňákem a hráškem
< 60 min
Lisovaný letní sendvič
> 60 min
Tuňákový salát s kuskusem
Tuňákový salát s kuskusem
< 20 min
Tuňákové těstoviny s kapary
Tuňákové těstoviny s kapary
< 10 min
Tuňákové brambory
< 60 min
Tuňákové placičky se salátkem
Tuňákové placičky se salátkem
< 30 min
Těstoviny s opraženou pikantní strouhankou
Těstoviny s opraženou pikantní strouhankou
< 60 min
Tuňákový wrap
< 10 min
Tuňákové kapsy pita
< 30 min
Chléb s okurkami a makrelou
< 10 min
Pizza marinara
< 60 min
Rychlé kedgeree
< 30 min
Salát s čočkou a uzenou makrelou
Salát s čočkou a uzenou makrelou
< 30 min
Pomazánka z uzené makrely s jarní cibukou
Pomazánka z uzené makrely s jarní cibukou
< 10 min

Sdílet kolekci receptů

Představení suroviny Jak na to Rychlé vaření Jednoduché recepty Ryby a mořské plody

Podobné kolekce receptů