Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zapečené smetanové brambory

Brambory sice nepatří do povinné velikonoční sestavy, ale budete-li se řídit pravidlem, že v tak slavný den má přijít na stůl všechno, bez čeho by se domácnost během roku neobešla, můžete je s klidem do slavnostního menu zařadit.

Vydání: 2004/4
Autor:
Hodnocení:
55 (hlasů)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Více než hodinu
PT1H30M
Pečení 1:30

Ingredience

    • 1 kg brambor (lepší jsou loňské)
    • 300 ml smetany ke šlehání
    • 50 g másla
    • muškátový oříšek
    • sůl a pepř

Příprava jídla

1. Troubu předehřejte na 160 °C. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Zapékací misku vymažte máslem, vyložte vrstvou brambor, osolte, opepřete, postrouhejte muškátovým oříškem a zalijte trochou smetany.

2. Ve vrstvení brambor pokračujte stejným způsobem, dokud není miska plná a dokud nespotřebujete všechny brambory.

3. Zhruba po jedné hodině pečení vyndejte z trouby, poklaďte plátky másla a pečte ještě 1/2 hodiny, dokud nebudou brambory zlatohnědé.

Tip Apetitu:
Ještě úhlednější porce získáte ze smetanových brambor tehdy, když je předpečete den předem, necháte vychladnout a před podáváním dopečete. Plátky si totiž vystydnutím hezky ,sednou‘, a až je budete krájet, na řezu se neroztřepí. Pokud se vám ale nechce začínat s nedělním obědem už v sobotu, nic se neděje. Vaše řezy budou v nejhorším případě vypadat jako na našem obrázku. I tak k nakousnutí, nemyslíte?

Další recept na zapečené brambory najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
U nás prokládáme vrstvy brambor ještě vrstvami naklepaného prosoleného (možno posypat paprikou či jinými bylinkami) masa, povětšinou zvěřiny, ale myslím, že i kuřecí či vepřové by se hodilo....
Obrazek uzivatele
Recept byl dobrý,ale na podruhé jsem ho udělal bez oříšku-místo něj jsem přidal rozmarýn.
Obrazek uzivatele
Brambory jsem dělala přesně podle receptu, ale ještě jsem je trochu posypala česnekovým kořením. Byly dobré, ale možná trochu hodně "tučné" - smetana, máslo ...

Přidat komentář