Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Provensálský dýňový tian

Skvělý předkrm i příloha k pečením. A proč zrovna tian? Protože tak se ve Francii říká tomu hliněnému pekáči i jídlům z něj.
Vydání: 2004/11
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 40 minut
P
Zelenina Francouzská

Ingredience

    • 750 g neloupané dýně bez semínek
    • špetku strouhaného  muškátového oříšku
    • 1 středně velkou cibuli,  nahrubo posekanou
    • 20 g másla + ještě trochu na vymazání pekáče
    • 1 lžíci rostlinného oleje
    • 1 lžíci hladké mouky
    • 250 ml studeného mléka
    • 1 vejce, lehce našlehané
    • 80 g nastrouhaného sýra  typu ementál
    • hrst mandlových lupínků
    • sůl a pepř

Příprava jídla

1. Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C). Dýni oloupejte a nakrájejte na kousky. Vložte je do hrnce s šesti lžícemi vody. Zakryjte a na mírném ohni poduste 15 až 20 minut, dokud dýně nezměkne.

2. Dýni rozmačkejte, osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Pokud zelenina pustila hodně vody, vraťte ji nad plamen a minutu až dvě ji za občasného míchání povařte tak, aby se většina tekutiny vypařila.

3. Mezitím osmažte na másle a oleji cibuli, aby byla měkká, ale ještě ne hnědá. Přisypte mouku a zasmahněte ji; za stálého míchání postupně přilévejte mléko. Vařte na mírném plameni, dokud omáčka nezhoustne.

4. Vzniklý bešamel spojte s vajíčkem, vlijte k dýni a prošlehejte. Keramický pekáček nebo zapékací misku vymastěte, nalijte do něj směs a posypte ji sýrem a mandlemi. Pečte, dokud povrch neztuhne a nezezlátne (trvá to asi 40 minut).
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Osvedcila se mi dyne hokaido - je tuha, takze ji varim se slupkou, ale neni v ni prebytecna voda, takze se muze rozmixovat a rovnou dat k besamelove omacce.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.11/04, str.48

Přidat komentář